Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Λέσβιος της Ομογένειας Μάικλ Τζαχάρης

zaxaris-11

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Τζαχάρης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της Ομογένειας.

Με περιουσία ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, ο κ. Τζαχάρης κατείχε την 307η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ για το 2015.

Αγόρασε μαζί με τον Φίλιπ Φροστ την φαρμακευτική εταιρία Key, το 1972. Παρέμεινε διευθυντής της μέχρι το 1986, και υπό την ηγεσία του η εταιρία άκμασε, μέχρι τη συγχώνευση της με την Schering-Plough έναντι 836 εκατ. δολαρίων. Το 1988 ίδρυσε την φαρμακευτική εταιρία Kos και την πούλησε στα Εργαστήρια Abbott το 2006 για 4,2 δισ. δολαρία. Τον Ιούνιο του 2013, η Pearl Therapeutics, στην οποία η εταιρία του ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, αποκτήθηκε από την AstraZeneca έναντι 560 εκ. δολαρίων.

Εκτός από την επιτυχημένη πορεία του στην επιχειρηματική ζωή των ΗΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και ενεργό μέλος της Ομογένειας. Το 2013 ο ίδιος και η σύζυγος του, Μαίρη, δώρισαν 2 εκ. δολάρια, στην έδρα Ορθόδοξης Θεολογίας και Πολιτισμού «Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος» στο πανεπιστήμιο Φόρντχαμ.

Την ίδια χρονιά το Ίδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 2 εκ. δολάρια για την ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας στην Ελλάδα. Ήταν αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στην οικογένεια του αείμνηστου  Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη, την παρακάτω συλλυπητήρια επιστολή.

“Ως Δήμαρχος Λέσβου και εκφράζοντας τα αισθήματα όλων των συμπατριωτών μου, θα ήθελα να σας συλλυπηθώ  για την απώλεια του αείμνηστου Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της Λέσβου, τιμώντας και βοηθώντας έτσι την γενέθλια γη του, που τόσο πολύ αγάπησε και ποτέ δεν ξέχασε. Ανήγειρε αποκλειστικά με δικά του έξοδα, στην Αγία Παρασκευή, την «Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Η Αγία Παρασκευή», που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Ίδρυμα και φέρει το όνομά του. Ο Δήμος Λέσβου θα είναι παντοτινά ευγνώμων για την μεγάλη αυτή προσφορά, η οποία θα μνημονεύεται καθημερινά μέσα από τους χιλιάδες ευεργετηθέντες.

Οι κάτοικοι της Λέσβου και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες του της Αγίας Παρασκευής, θα τον μνημονεύουν με αγάπη και τον έχουν ήδη κατατάξει στους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας. Ο τρόπος σκέψης και δράσης του, θα αποτελέσει παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να είσθε γεροί να τον θυμόσαστε και να τον τιμάτε.”

Ο Δήμαρχος Λέσβου

       Σπύρος Γαληνός

Για την ενημέρωση των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών σας, σας γνωστοποιούμε

ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, για το ξαφνικό άγγελμα του θανάτου του Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                          Μυτιλήνη, 18 Φεβρουαρίου 2016

ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ  ΞΑΦΝΙΚΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ- ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΧΑΡΗ

 Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, συντάσσει ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

 

  • Αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα Εμμανουήλ – Μιχαήλ Ζαχάρη, εκλεκτό συμπατριώτη άξιο, ανιδιοτελή και  ακούραστο.
  • Εκτιμώντας τη μεγάλη του μεγάλη προσφορά στη Λέσβο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Παρασκευή που τόσο πολύ αγάπησε.
  • Αποδίδοντας  τη δέουσα τιμή στον άνθρωπο που διακρίθηκε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, και στην ευεργεσία ανθρώπων που είχαν ανάγκη.
  • Αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του στον τόπο μας, μέσω του Ζαχάρειου Οίκου Ευγηρίας, αλλά και πολλών άλλων ευεργεσιών, λειτουργώντας ως ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας στο εξωτερικό.

 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  

 

  1. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στους οικείους του εκλιπόντος.
  2. Να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την πολυποίκιλη προσφορά του, που τον κατατάσσει στους μεγάλους ευεργέτες της Λέσβου. Το νησί μας και ιδιαίτερα η Αγία Παρασκευή, πάντα θα τον θυμούνται και θα τον μνημονεύουν.

 psifisma-gia-zaxari

 

                                                                

                                                           

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

42 Άποψη για τα “Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Λέσβιος της Ομογένειας Μάικλ Τζαχάρης”

Αφήστε ένα σχόλιο