Ο Μαγικός Κόσμος των Ορυκτών του Αιγαίου !!!

orikta-aigaioy-1

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ο μαγικός κόσμος των ορυκτών του Αιγαίου», που οργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ο Τομέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο χώρο της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» που φιλοξενείται στο ΝΟΗΣΙΣ, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 250 άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, πολλά από τα οποία ήταν παιδιά, έφυγαν ενθουσιασμένα με τη μοναδική εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν.

orikta-aigaioy-2

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των γεωλογικών υλικών που έχει προσφέρει η περιοχή του Αιγαίου στους κατοίκους του και που δημιουργήθηκαν μέσα από πολύπλοκες γεωλογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Παράλληλα, επιδίωκε να συστήσει στο ευρύ κοινό και, κυρίως, στους νεαρούς επισκέπτες, τον υπέροχο κόσμο των ορυκτών και πετρωμάτων, των υλικών που συνθέτουν τη γη μας και μαγεύουν με την ανεξάντλητη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων ακόμη και το πιο ανυποψίαστο κοινό!
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Λέκτορας του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. Βασίλης Μέλφος παρουσίασε στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ ομιλία με θέμα «Ορυκτά και πετρώματα στο Αιγαίο: μία διαχρονική σχέση με την εξέλιξη του πολιτισμού». Μέσα από την ομιλία και από το εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό που τη συνόδεψε, οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν σε ολόκληρο το Αιγαίο, και από νησί σε νησί, γνώρισαν την τεράστια ποικιλία των ορυκτών και πετρωμάτων του Αρχιπελάγους. Οι ορυκτές πρώτες ύλες, που εξορύσσονται ακόμη και σήμερα στο Αιγαίο, αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην εδραίωση και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά θα παίξουν και σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αφού νέα κοιτάσματα δημιουργούνται μέσα από τις έντονες τεκτονικές, ηφαιστειακές και ιζηματογενείς διεργασίες που συντελούνται εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε αυτό το ηπειρωτικό περιθώριο. Η χρησιμότητα των ορυκτών και των πετρωμάτων συνδυάζεται με τα μοναδικά χρώματα και τα ιδιόμορφα σχήματα των κρυστάλλων που αναδεικνύουν την ομορφιά του γεωλογικού μακρόκοσμου και μικρόκοσμου στο Αιγαίο.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης οργανώθηκε στο χώρο της έκθεσης «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» ένα πρωτότυπο εργαστήριο αναγνώρισης και παρατήρησης ορυκτών και πετρωμάτων! Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν και να περιεργαστούν ορυκτά και, με τη βοήθεια του Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλου Σολδάτου, της Λέκτορα Λαμπρινής Παπαδοπούλου και πολλών φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., να μελετήσουν τις ιδιότητές τους και να τα αναγνωρίσουν. Παράλληλα, γνώρισαν τη μικροσκοπική δομή πετρωμάτων σε ειδικά μικροσκόπια και παρατήρησαν τα μαγευτικά χρώματα και σχήματα των κρυστάλλων που συνθέτουν τα πετρώματα της περιοχής μας! Πολλοί ήταν και οι μικροί επισκέπτες που έφεραν δικά τους ορυκτά και πετρώματα που έχουν οι ίδιοι συλλέξει από παραλίες και βουνά, και προσπάθησαν να τα αναγνωρίσουν, με τη βοήθεια των επιστημόνων που πλαισίωναν την εκδήλωση!
Η δράση αυτή αποτέλεσε την 4η εκδήλωση σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης «Αιγαίον – η γέννηση ενός Αρχιπελάγους», η οποία παρουσιάζεται από τον Φεβρουάριο 2013 στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ. Η έκθεση, που πήρε παράταση μέχρι και το Ιούνιο 2014, παρουσιάζει, μέσω εντυπωσιακών απολιθωμάτων και πετρωμάτων, πλούσιου φωτογραφικού υλικού, αναπαραστάσεων και οπτικοακουστικών διαδραστικών εφαρμογών, τους μηχανισμούς και τα αποτελέσματα των γεωλογικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν το ιστορικό αρχιπέλαγος, στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, καθώς και στοιχεία της ζωής στην περιοχή. Έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό αναλαμβάνει ξεναγήσεις σχολείων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών, ενώ για παιδιά άνω των 5 ετών έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, όπως τα «Σαββατοκύριακα στο Αιγαίο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο