Ο Δημήτρης Βουνάτσος “αποκαλύπτει” τον Αριστοτέλη της Ερεσού…

vounatsos-aristotelis

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014, το βράδυ, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη, στη Σκάλα Καλλονής.

Στον κόλπο Καλλονής, ο μεγάλος φιλόσοφος έκανε από το 345 έως το 342 τις βιολογικές του μελέτες και θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της βιολογίας, μαζί με τον μαθητή και διαάδοχο στην Σχολή που ίδρυσε στην Αθήνα, γνωστή ως Λύκειο και αργότερα ως Περιπατητική Σχολή, τον Θεόφραστο τον Ερέσιο.

Η εκδήλωση την οποία οργάνωσε ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκάλας Καλλονής «Η Πρόοδος», ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Σκάλας Καλλονής, Αντώνη Δουκέλλη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλλονιατών Αθηνών, Σταύρο Βαλτά, τον Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργο Κόκκορη και τον Δρ. Ιωάννη Τρίπατζη.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αριστοτέλη από τον Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο και ομιλία για τον Αριστοτέλη από τον φιλόλογο, συγγραφέα, Χρήστο Σταυράκογλου.

Αμέσως μετά έγινε η αποκάλυψη της πλάκας με το νέο όνομα της Πλατείας (Πλατεία Αριστοτέλους) και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC, με θέμα: «Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» και κέρασμα από τα μέλη του Συλλόγου.

Στο χώρο των αποκαλυπτηρίων λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η παλιά Σκάλα».

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τον Καθηγητή κ. Δρ. Ιωάννη Τρίπατζη, που κατάγεται από την Σκάλα Καλλόνης και διαπρέπει στη Γερμανία, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της τοποθέτησης της προτομής του Αριστοτέλη στην παραλία της Σκάλας Καλλονής και δαπάνησε εξ ιδίων του το σχετικό χρηματικό ποσό, τον Πρόεδρο, Αντώνη Δουκέλλη και τα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκάλας Καλλονής «Η Πρόοδος», που ανέλαβε την οργανωτική πρωτοβουλία της ως άνω τελετή, σε συνεργασία με τον Δρ. Καθηγητή κ. Τρύπατζη, να τοποθετήσουν, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σε περίοπτη θέση στο λιμάνι του γραφικού χωριού της Σκάλας Καλλονής, την προτομή του θεμελιωτή των Επιστημών Αριστοτέλη. Και για την τιμή που του έκαναν να πραγματοποιήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος Λέσβου τα αποκαλυπτήρια της. Επίσης, επήνεσσε την γενικότερη δράση του Συλλόγου, που προάγει συστηματικά την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της ιστορίας και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού μας, με πολλούς και ποικίλους τρόπους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο