Ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου για την τουριστική ανάπτυξη σε εκδήλωση της CPMR

kalogirou-omilia-tourismou

Στη Διεθνή Συνάντηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που διοργανώθηκε από τη CPMR και την Περιφέρεια της Κρήτης στη Χερσόνησο της Κρήτης, μίλησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε 4 βασικούς παράγοντες που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση της εποχικότητας στον τουρισμό των νησιών μας:

Διαφοροποίηση του προτύπου ανάπτυξης που συνδέεται αποκλειστικά σχεδόν με τον οργανωμένο μαζικό τουρισμό διακοπών καθώς και άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές.

Γεωγραφική διασπορά που θα ανατρέψει τη σημερινή υπερσυγκέντρωση σε έναν σχετικά μικρό αριθμό νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, αναβάθμιση της προσφοράς (υποδομές, υπηρεσίες, δραστηριότητες, ανθρώπινο δυναμικό) του ελληνικού τουρισμού.

Αναβάθμιση της προσφοράς του ελληνικού τουρισμού σε υποδομές, υπηρεσίες, δραστηριότητες, ανθρώπινο δυναμικό.

Θεσμικό πλαίσιο και στρατηγικός σχεδιασμός. Η έλλειψή τους ή ο ελλιπής σχεδιασμός τους έχει δραματικές συνέπειες.

Η κα. Καλογήρου στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας στους Έλληνες και Ευρωπαίους συμμετέχοντες ότι «όσα ζούμε σήμερα με το ΦΠΑ (όπου οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν με τι ΦΠΑ θα τιμολογήσουν και άρα τι συνέπειες θα έχει αυτό στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις τους) είναι ένα μόνο παράδειγμα όσων τραγικών συμβαίνουν σε θεσμικό επίπεδο και κρατάνε τον ελληνικό και ιδιαίτερα το νησιωτικό τουρισμό δεμένο καλά στον κάβο της προχειρότητας και της αδιαφορίας».

Κλείνοντας η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ έμφαση έδωσε στην ευρωπαϊκή συνεργασία που ιδιαίτερα η CPMR προωθεί για τα μέλη της.

«Το ΣΕΣ 2014 – 2020 αποτελεί σαφώς την αιχμή του δόρατος για τη συνολική μετεξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος. Στο Αιγαίο υπάρχουν κατεξοχήν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού και αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα», είπε και συμπλήρωσε: «Όμως πέρα από το ΣΕΣ, υπάρχουν μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στη διάθεση τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και των επιχειρήσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις πλέον έχουν ανοιχτεί ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα».

Η κα. Καλογήρου βρίσκεται στην Κρήτη συμμετέχοντας στο ανώτατο διοικητικό όργανο της CPMR, το Πολιτικό Γραφείο, μετά την πρόσφατη εκλογή της ως πρώτης Αντιπροέδρου της Επιτροπή Βαλκανίων και Εύξεινου Πόντου.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Ομιλία της Χριστιάνας Καλογήρου για την τουριστική ανάπτυξη σε εκδήλωση της CPMR”

  1. Δημήτρης Σαξιωνης

    Εδω καραβια χάνονται βαρκουλες αρμενίζουν.οτι του φανει του λολοστεφανη.για ποιο τουρισμο λετε βρε.για τους λαθροτουριστες βεβιλοτες της χωρας;

Αφήστε ένα σχόλιο