Ομιλία της Καλογήρου σε Φόρουμ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα

kalogirou-foroum-delfon

Στην  πρώτη ετήσια συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum)  που πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, συμμετέχει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου.

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 120 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα « στην Ευρώπη», η Περιφερειάρχης παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τις συνέπειές της για τους κατοίκους, την καθημερινότητά τους, τις συνθήκες ζωής, τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τις προοπτικές του τουρισμού. Η κα. Καλογήρου τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες των νησιών επέδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα, αντιστάθηκαν στις λίγες φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού και έδωσαν παραδείγματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από τη Διάσκεψη Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR), έγινε σειρά από διαβήματα προς τις ευρωπαϊκές αρχές, για την άμεση πρόσβαση των Περιφερειών στους πόρους του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, χωρίς την παρεμβολή των κρατών μελών που αναπόφευκτα καθυστερεί τις διαδικασίες.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ και την Επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, κα Κρέτσου, αποτέλεσμα των οποίων ήταν οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για τη δυνατότητα τροποποίησης των προγραμμάτων τόσο των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και των διαπεριφερειακών και διασυνοριακών προγραμμάτων (INTERREG), ώστε να ενταχθεί η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στις προτεραιότητες και τις δράσεις τους.

Παράλληλα από τον Ιούνιο του 2015 ξεκίνησε την προσπάθεια –που κατέληξε θετικά εντός της ίδιας χρονιάς- για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τη δημιουργία 2 ανοικτών κέντρων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο (60 άτομα) και ασυνόδευτα ανήλικα (40 άτομα) στη Λέσβο.

«Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στον τουρισμού, στην ασφάλεια, στην υγεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή είναι ήδη εμφανείς και επιδεινώνουν την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν τα νησιά μας», τόνισε η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε: «Το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο: οι υποδομές των νησιών (ύδρευση, αποχετεύσεις, φωτισμός) υφίστανται τεράστια πίεση καθώς δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιο αριθμό ανθρώπων και αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος συντήρησης και επισκευών. Ανάλογη επιβάρυνση έχει δεχτεί το σύστημα Υγείας. Τα προβλήματα στις τοπικές οικονομίες –καθώς μπαίνουμε πλέον στο δεύτερο χρόνο- τείνουν να μετατραπούν σε δομικά με μακροχρόνιες επιπτώσεις».

Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ζητήσει τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου/προγράμματος στήριξης για αντιμετώπιση με ολοκληρωμένο, συνεκτικό και στρατηγικό τρόπο των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος, ως μιας νέας πραγματικότητας που επαναπροσδιορίζει το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των νησιών μας. Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με νέους πόρους και όχι με ανακατανομή των υφιστάμενων του ΠΕΠ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

11 Άποψη για τα “Ομιλία της Καλογήρου σε Φόρουμ για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα”

Αφήστε ένα σχόλιο