Οι πρόσκοποι τιμούν τους πεσόντες στα βουνά της Αλβανίας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

proskopoi-omades

Τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου, εκτελέσθηκαν  από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στο αλσύλλιο της Μυτιλήνης «Τσαμάκια» ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια τιμά η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου στις 12 το πρωί.

Το απέριττο μνημείο των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαίου 1942 και το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης. Στήθηκε δε με φροντίδα της Προσκοπικής Κίνησης  για να θυμίζει σε όλους τη θυσία του νέου που εκτελέστηκε σε αυτό το σημείο αλλά και όλων των άλλων Προσκόπων της Λέσβου που έπεσαν στην περίοδο 1940 – 1944.

Η έρευνα των αρχείων της Προσκοπικής Κίνησης έδειξε ότι εκτός του Προσκόπου της 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Τσόλας Θεόδωρος της 3ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαϊδης Δημήτριος της 1ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941. Καραφύλας Μιχάλης υπαρχηγός της 2ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος Ζλατόγλου Γεώργιος της 2ης Ομάδας που εκτελέσθηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

 

Φωτογραφίες

 

– Προσκοπικές Ομάδες της Μυτιλήνης το 1934. Ανάμεσα τους οι Ζλατόγλου, Γκεργκέτσος και Καραφύλας.

 

– Οι ανακοινώσεις των εκτελέσεων του Γιώργου Ζλατόγλου και του Πέτρου Γκιργκέτσου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο