Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση» στον Μεσότοπο

mesotopos-ekdiloseis

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου η «Αναγέννηση» έχει προγραμματίσει τις παρακάτω εκδηλώσεις.

Στις 7 Αυγούστου το πρωί 9.00-11.00π.μ. την παιδική δημιουργία έξω από το Λαογραφικό Μουσείο Μεσοτόπου. Την ίδια μέρα στις 7.30μ.μ. το Μουσείο θα είναι ανοικτό για ξενάγηση, και το καθιερωμένο «κέρασμα» με ζυμωτό ψωμί, χωριανό ρακί και καλούδια του τόπου μας. Στις 12 Αυγούστου το βράδυ 9.00μ.μ. στο ανοιχτό θεατράκι του Πάρκου έχουμε τη «Λαογραφική μας βραδιά». Θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερεσίων ο «Θεόφραστος» και περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος αφιέρωμα, με τίτλο: «Μνήμες κοινές», στον μακαρίτη Ερεσιώτη φωτογράφο Στέλιο Πιπερά-Φαρμάτσ’, ο οποίος σε προηγούμενες δεκαετίες διέσωσε-φωτογραφίζοντας-ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των χωριών μας. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει θύμησες, προβολή εικόνων και έκθεση φωτογραφίας. Στο δεύτερο μέρος μέλη της «ομάδας σαντουριών» του Συλλόγου αλλά και η νεανική παραδοσιακή μας ορχήστρα θα μας σεριανίσουν με τις μελωδίες και τα τραγούδια τους. Τη επαύριο η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί στο Γιαλό της Ερεσού, στην αυλή του Μουσείου. Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα στις 6.00μ.μ. στα ρακοκάζανα του Ψύλλου στον  Πάλιουρα το τμήμα Γυναικών του Συλλόγου, σας προσκαλεί για το καλοκαιρινό «γειτουνιό». Το πρωινό στις 14 Αυγούστου, ώρα 7.00π.μ. έχουμε: «Περιπατητική διαδρομή» για να γνωρίσουμε ομορφιές της γενέθλιας γης. Θα περπατήσουμε περιμετρικά την όμορφη κοιλάδα του Ποδαρά. Το απόγευμα στις 14 Αυγούστου 6.00μ.μ.και  στο γήπεδο στον Πάλιουρα, όπως κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει για τα παιδιά αθλητικούς αγώνες σε συνεργασία με τον Α.Ο.Μ. Στις 18 Αυγούστου το Τμήμα Γυναικών του Συλλόγου μας προγραμματίζει ολοήμερη εκδρομή –ξενάγηση στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ στις 22 Αυγούστου το απόγευμα  προβολή ταινίας στην ανακαινισμένη αίθουσα του Σινεμά.

Επίσης σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του χωριού προγραμματίζουμε πρωινή λειτουργία στον Άγιο Νεκτάριο στη μνήμη της συγχωριανής μας Μοσχούλας Φράνσις, ευεργέτιδας του χωριού και του Συλλόγου. Η ημέρα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ακόμα σε συνεργασία με τον Σύλλογο της Μαλλιόντας, προγραμματίζουμε «αντάμωμα στον μύλο Καταχανά στην Μαλλιόντα», των δύο Διοικητικών Συμβουλίων, για επιτόπου αλληλοενημέρωση και συζήτηση πάνω στον μεγάλο στόχο της αναπαλαίωσης και λειτουργίας του υδρόμυλου.

Οι  εκδηλώσεις στο χωριό προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες για ανταμώματα, πληθαίνουν τους επισκέπτες και του φίλους του Μεσοτόπου και ζωντανεύουν και ομορφαίνουν το καλοκαίρι όλων μας.

Δραστηριότητες του Συλλόγου:

Την Τετάρτη 18 Ιουνίου στο κοιμητήριο Ν. Σμύρνης αποχαιρετήσαμε πλήρη «έργων και ημερών» τον Πάνο Κοντέλλη. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί τον «μπαρμπα-Πάνο» εξαίρετο δημιουργό και επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου μας, για την προσφορά του στην πατρίδα, στο Σύλλογο-στο Μεσότοπο και στον λεσβιακό λαϊκό πολιτισμό. Αγαπητέ μπαρμπα-Πάνο, αναπαύσου «εν ειρήνη»…

Είμαστε βέβαιοι ότι οι «σπόροι πολιτισμού», που έσπειρες και πότισες με τόσο μεράκι και φροντίδα, βλασταίνουν μέσα μας και θα καρπίσουν στις ψυχές και των παιδιών μας… Το 40ήμερο μνημόσυνο θα γίνει στο κοιμητήριο της Ν. Σμύρνης την Κυριακή 27 Ιουλίου 10.45 π.μ.

 

 

Έγινε με επιτυχία στις 22 Ιουνίου και στην αίθουσα του Συλλόγου η εκδήλωση των μουσικών τμημάτων μας. Παραβρέθηκε πολύς κόσμος ο οποίος χειροκρότησε θερμά τα έργα των μικρών και μεγάλων μαθητών μας στο σαντούρι, στο μπουζούκι, στην κιθάρα, στα  κρουστά. Στο τέλος η νεολαία μας παρέμεινε, γλέντησε και χάρηκε την παρέα και το αντάμωμα.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου οι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου μας βρέθηκαν στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ «Καραϊσκάκεια» στην πλατεία της Καρδίτσας, προσκεκλημένοι της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, τραγούδησαν και χόρεψαν, φέρνοντας στον θεσσαλικό κάμπο λεσβιακό και μικρασιάτικο αγέρα.

Οι χορευτές μας και μέλη του Δ.Σ. και των «Γλεντιστάδων» Χρήστος Καραστεφανής και Γρηγόρης Πιπίνης συμμετείχαν την Τετάρτη 11 Ιουνίου στα γυρίσματα της μουσικοχορευτικής εκπομπής «Αλάτι της Γης» του Λάμπρου Λιάβα, σε σειρά αφιερωμένη στο ρεμπέτικο και στον μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη. Κεντρικό πρόσωπο ο γιος του Στέλιος και μουσικά σχήματα, που πορεύονται στο δρόμο του μεγάλου δάσκαλου. Οι Μεσοτοπίτες χορευτές χόρεψαν συρτό, απτάλικο, ζεϊμπέκικο, χασάπικο. Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την ΝΕΡΙΤ μια προσεχή Κυριακή 1.00-3.00μ.μ. Στην ίδια εκπομπή οι φίλοι μας από το Λαογραφικό όμιλο Λεμεσού Κύπρου ήρθαν στην Αθήνα και «γύρισαν» αφιέρωμα στην Μεγαλόνησο που θα μεταδοθεί στις 20 Ιουλίου την ίδια ώρα.

Στις 20 Ιουλίου και ώρα 8.30μ.μ. το χορευτικό του Συλλόγου θα χορέψει χορούς της Λέσβου στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «Ορέστεια»,  στον περίβολο του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία, στο Κόρμπι -Βάρης Αττικής. Διοργανωτής ο Λαογραφικός Όμιλος Βάρης «Σεμέλη».

Ο Σύλλογος προσκλήθηκε και προγραμματίζει την συμμετοχή του στο 3ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων Γεύσεων, Μουσικής και Χορού που διοργανώνει ο Σύλλογος «Κρητών Δράσεις» και θα γίνει στο Ρέθυμνο της Κρήτης το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο