Οι δραστηριότητες του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου “Η Αναγέννηση”

mesotopites

Η Κυριακή 7 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα αιμοδοσίας για τα μέλη μας και τους φίλους μας. Δόθηκαν 26 φιάλες αίματος στην τράπεζα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, η οποία ιδρύθηκε το 1982 και στις αιμοληψίες που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια έχουν μαζευτεί 1.035 φιάλες αίματος συνολικά. Παρόμοια τράπεζα αίματος λειτουργεί και για το χωριό από το 1985, με τη συνεργασία του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου ήταν βραδιά «Βιβλιοπαρουσίασης». Παρουσιάστηκε το βιβλίο της γιαγιάς Μαρίτσας Φ. Ρεπάνη «Θυμάμαι και γράφω στα 97 μου χρόνια» Ομιλητές η Μυρσίνη Κοντού, ο Φώτης Βασίλογλου και ο Παναγιώτης Κοντός. Διαβάστηκαν αποσπάσματα και έγινε προβολή διαφανειών. Στο τέλος μίλησε η ίδια η συγγραφέας. Παραθέτουμε μέρος της ομιλίας της: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως ένοιωσα όταν πήρα στην αγκαλιά μου το βιβλίο μου. Το έσφιγγα, σαν να έσφιγγα ένα νεογέννητο παιδάκι και έλεγα αυτό το βιβλίο είμαι εγώ από παιδάκι μέχρι τα βαθειά μου γεράματα. Νομίζω πως αυτό ήταν ένα ωραίο πράγμα που έκανα στα βαθειά μου  γεράματα. Όποιος θέλει ας ακολουθήσει τ’ αχνάρια μου»….

Έγινε με επιτυχία  το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στην αίθουσά μας Εθνικής Αντίστασης 33 στη Δάφνη. Η εκδήλωση περιλάμβανε: παρουσίαση του επετειακού Βιβλίου-Λευκώματος (καλαίσθητο 34Χ24 εκ. με εξώφυλλο σκληρό-απομίμηση δέρματος και χρυσοτυπία, εκτύπωση «ΚΑΡΤΕΡΗΣ-ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ»), το οποίο φιλοξενεί κείμενα και φωτογραφίες από την 40χρονη πορεία του Συλλόγου των Μεσοτοπιτών και παρουσίαση του νέου ημερολογίου 2015, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Η βραδιά φιλοξένησε επίσης έκθεση φωτογραφίας, μουσικά ακούσματα, παραδοσιακούς χορούς από το παιδικό χορευτικό μας και αφηγήσεις αποσπασμάτων από ηθογραφίες του Π. Κοντέλλη γραμμένες στη μεσοτοπίτικη ντοπιολαλιά. Σε όλους κεράστηκε το παραδοσιακό μελομακάρονο-«φνίτσ’».Στάλθηκαν στο Μεσότοπο και μοιράστηκαν στα παιδιά του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου του χωριού τα χριστουγεννιάτικα δώρα, που κάθε χρόνο στέλνει ο Σύλλογος.

Διακινείται αυτές τις μέρες το το Ημερολόγιο 2015μαζί με το επετειακό Λεύκωμα του Συλλόγου. «Φυλλομετρώντας το, όπως αναφέρει η Παναγιώτα Πλωμαρίτου, η οποία είχε την γενική επιμέλεια της έκδοσης, θα σταθούμε με θαυμασμό μπροστά στο συλλογικό θαύμα…Θα  συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγαλείο κρύβει η ανθρώπινη φύση όταν ανασύρει κάθε δημιουργική ικμάδα και την αφιερώνει στο καλό… Πώς καταφέρνει ένας σύλλογος να στέκεται πάνω από ανθρώπινες αδυναμίες και να αναδεικνύει κάθε προοδευτικό στοιχείο της ζωής…».

Το Λεύκωμα, 110 σελίδων με κείμενα και 232 φωτογραφίες, θα διακινηθεί τις επόμενες μέρες στο Μεσότοπο και στην πόλη της Μυτιλήνης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί: στην Χριστίνα Τσαλαβούτη, τηλ.6972469562-Αθήνα, Πραξούλα Πιπίνη-Κωνσταντιδέλλη-Μεσότοπο και Βασίλογλου Θύμιο τηλ.2251029338 και Σαραντίδη Θύμιο-Μυτιλήνη.

Πιστεύουμε πως με την βοήθεια όλων των μελών και των φίλων του Συλλόγου το εν λόγω έργο θα μπει μέσα στα σπίτια όλων! Το Λεύκωμα και το Ημερολόγιο με τα μηνύματά τους θα φέρουν γλυκές θύμησες κι ελπίδα, που θα δυναμώσουν την αυτοπεποίθηση όλων μας και θα την κάνουν «κοινή πίστη», πως όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και του αύριο… Καλή χρονιά με υγεία και προκοπή σε όλο τον κόσμο!

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας

Βασίλογλου Φώτης                                                Κωνσταντίνος Σωκρ. Γνήσιος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο