ΝΕΛ: Καταγγελία της σύμβασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου

nel-aiolos-kenteris

Στην καταγγελία της η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αρνούνται «αυθαίρετα και αδικαιολόγητα» να εξυπηρετήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα μισθώματα.

Σε καταγγελία της σύμβασης που αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών, προχώρησε το απόγευμα η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και η Θυγατρική της «Σι Λινκ Φέρρις» προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στην καταγγελία της η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας αρνούνται «αυθαίρετα και αδικαιολόγητα» να εξυπηρετήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσουν εμπροθέσμως τα οφειλόμενα μισθώματα, να καταβάλλουν επίσης τα οφειλόμενα ποσά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις κατά την περίοδο από το 2005 έως το πρώτο εξάμηνο του 2012, να προχωρήσουν επίσης σε αναπροσαρμογή του κρατικού ναυλολογίου σε ποσοστό αντίστοιχο του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τέλος να συμμορφωθούν στις νόμιμες υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ουσιώδεις και απαράβατους όρους των υπογραφόμενων συμβάσεων περί μη παρακράτησης της διαφοράς του ΦΠΑ επί των μισθωμάτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Η Nαυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της ασκηθείσης καταγγελίας από υπαιτιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας προβαίνει ταυτόχρονα σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών που αφορά τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου (Θεσσαλονίκη-Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου, Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Καρλόβασι-Αγ.Κήρυκος), με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από την Τετάρτη 10-09-2014 θα παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του, μέχρι συμμόρφωσης του υπουργείου στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝEL, Γιάννης Αβραντίνης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι «η αδυναμία της πολιτείας να εκτελέσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση». Πρόσθεσε ότι με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. «Στις συμβάσεις πρέπει και τα δύο μέρη να εκτελούν τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώσης, μιλώντας πρόσφατα σε ημερίδα στη Μυτιλήνη για το ακτοπλοϊκό δίκτυο, εστίασε στην αναδιάρθρωση των επιδοτήσεων για τις μακροχρόνιες ατελέσφορες συμβάσεις, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί όμηρος των συμβάσεων. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι η εταιρεία κλήθηκε σε απολογία και ότι συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Επισήμανε ακόμη ότι θα δοθεί οριστική λύση για τις μακροχρόνιες συμβάσεις του Βορείου Αιγαίου που δεν εξυπηρετούνται.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου σε περίπτωση που μια ακτοπλοϊκή εταιρεία αδυνατεί να καλύψει τα δρομολόγια, να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας, τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων σε πλοιοκτήτη που έχει δρομολογημένα πλοία και πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις έναντι μισθώματος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Κόντρα υπουργείου Ναυτιλίας – ΝΕΛ για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου

«Έως σήμερα η θυγατρική της ΝΕΛ «Σι Λινκ Φέρρις» δεν έχει εκτελέσει με πλοίο της» δήλωναν κύκλοι του υπουργείου.

Σε αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας με τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) μετεξελίχθηκε η καταγγελία της σύμβασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Βορείου Αιγαίου, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν τηρήσουν τις συμβατικές οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει κινήσει από καιρό όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκπτωση της εταιρείας και μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εντός των ημερών θα υπέγραφε τη σχετική απόφαση», ανέφεραν στο ΑΜΠΕ, υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, σχολιάζοντας την απόφαση της ΝΕΛ να προχωρήσει το απόγευμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι έως σήμερα η θυγατρική της ΝΕΛ «Σι Λινκ Φέρρις» δεν έχει εκτελέσει με πλοίο της, αδικαιολόγητα από τις 11 Ιουνίου, το δρομολόγιο Λαύριο-Ψαρά-Μεστά, ενώ το πλοίο «Θεόφιλος» είχε παρουσιάσει διαρκώς καθυστερήσεις στην εκτέλεση δρομολογίων το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία επιβατών και γι αυτό το λόγο η εταιρεία είχε κληθεί σε απολογία.

Αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των μισθωμάτων για τις άγονες γραμμές, τόνισαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας εκκαθαρίζουν ταχύτατα τα προσκομισθέντα παραστατικά πληρωμών και τα προωθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου, πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου). Ανέφεραν επίσης ότι για την εκταμίευση των χρημάτων είναι απαραίτητο από πλευράς ακτοπλοϊκής εταιρείας να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Ακόμη, δήλωσαν ότι καμία άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία που πραγματοποιεί δρομολόγια άγονων γραμμών δεν έχει διαμαρτυρηθεί έως σήμερα για τυχόν καθυστερήσεις στα μισθώματα των επιδοτήσεων.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου είχε ανακοινώσει ότι εξαιτίας της σημερινής ασκηθείσης καταγγελίας προβαίνει ταυτόχρονα σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών που αφορά τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου, με αποτέλεσμα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» από την Τετάρτη 10-09-2014 να παραμείνει στο λιμάνι της Καβάλας διακόπτοντας τα δρομολόγιά του, μέχρι συμμόρφωσης του υπουργείου στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην εταιρεία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την κίνηση διαδικασίας για έκπτωση της εταιρείας στελέχη της ΝΕΛ σημειώναν ότι «οι γνωστοί άγνωστοι κύκλοι του υπουργείου αντί να σχολιάζουνε καλό θα είναι να επηρεάσουν τους αρμοδίους ώστε να μην εκτελούνται μερικώς οι συμβάσεις των άγονων γραμμών και ειδικότερα με τη ΝΕΛ καθώς όπως ομολογούν οι άλλες εταιρείες δεν έχουν προβλήματα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο