Μπράβο τους !!! Εθελοντική επίσκεψη γιατρών στη Βρίσα – Πράξη αλληλεγγύης σε καιρούς κρίσης

vrisa

Το Σάββατο 1η Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας επισκέφθηκαν τη Βρίσα γιατροί που κατάγονται από τη Λέσβο ή είναι φίλοι του χωριού για να προσφέρουν εθελοντικά τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Μετακινήθηκαν με δικά τους έξοδα και εξέτασαν δωρεάν παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας κατοίκους σε αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, που άνοιξε για τον σκοπό αυτό.

Οι γιατροί που συμμετείχαν ήταν:
• ο Ευστράτιος Καβρουδάκης, χειρούργος ορθοπεδικός, τραυματιολόγος
• ο Ελευθέριος Πρωτόπαπας , καρδιοχειρουργός-παιδοκαρδιοχειρουργός
• ο Ιωάννης Κράλλης , χειρούργος οδοντίατρος
• η Πέλυ Γεωργή , χειρούργος οδοντίατρος
• ο Παντελής Κούτουκας , ειδικός παθολόγος
• ο Στυλιανός Μηλιώτης, αγγειοχειρούργος
• η Χρυσούλα Ζωγράφου, παιδίατρος
Στην ομάδα συμπεριλαμβανόταν και η Αγροτικός Ιατρός της Βρίσας Στέλλα Βάκουλη, η οποία λόγω της εφημερίας της στο Κ.Υ Πολιχνίτου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην επίσκεψη.
Οι οδοντίατροι εξέτασαν 42 παιδιά και προέβησαν σε φθορίαση των δοντιών τους. Στα παιδιά έγινε ακόμα επίδειξη του σωστού τρόπου βουρτσίσματος των δοντιών, δόθηκε βιβλιάριο οδοντικής φροντίδας, ενημερωτικό φυλλάδιο για τη στοματική υγιεινή καθώς και διάφορα δωράκια (οδοντόβρουτσες, μολύβια , κ.λ.π.). Τον ίδιο αριθμό παιδιών εξέτασε ο ορθοπεδικός για μυοσκελετικά προβλήματα, πλατυποδία , σκολίωση, η παιδίατρος έκανε έναν αδρό παιδιατρικό έλεγχο και ο καρδιοχειρούργος- παιδοκαρδιοχειρούργος έναν προληπτικό κλινικό καρδιολογικό έλεγχο.
Τα παιδιά εντυπωσίασαν με τη συμπεριφορά τους. Σεβάστηκαν όλη τη διαδικασία, ήταν πολύ ευγενικά κι άκουσαν με προσοχή τις οδηγίες των γιατρών. Αξίζουν συγχαρητήρια στους γονείς και στους δασκάλους τους.
Στη διάρκεια της επίσκεψης εξετάστηκαν επίσης 10 ενήλικες από τον ειδικό παθολόγο, 10 απ’ τον αγγειοχειρούργο και 10 απ’ τον ορθοπεδικό.
Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μυρσίνη Νικέλλη φρόντισε να δοθεί άδεια για τη χρήση αιθουσών του κτιρίου και μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Πέρσα Μπατζάκη καθοδήγησαν τα
παιδιά και παρευρέθηκαν στην εξέτασή τους. Την ομάδα των γιατρών συνόδευε και διευκόλυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας Κώστας Σταυρινός, που ήρθε με δικά του έξοδα στη Βρίσα για τον σκοπό αυτό. Τη δωρεάν μετακίνησή του με αυτοκίνητο στη Βρίσα διευκόλυναν οι αδελφοί Χαχαδάκη.
Μετά την ολοκλήρωση της καθ’ όλα επιτυχημένης αυτής επίσκεψης, ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας παρέθεσε γεύμα στους γιατρούς σε κέντρο των Βατερών. Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του χωριού Ευστράτιος Παράκοιλας και το μέλος του τοπικού συμβουλίου Απόστολος Αποστολής.
Επιθυμία και ευχή όλων είναι να διευρυνθεί η ομάδα των γιατρών με άλλες ειδικότητες. Αποδείχτηκε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν μία προσφορά ζωής για το χωριό, καθώς η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ιατρική φροντίδα. Εξάλλου, ο έλεγχος από διαφορετικές ειδικότητες γιατρών συνέβαλε σε συνολικότερη
προσέγγιση θεμάτων υγείας των κατοίκων και διευκόλυνε τον εντοπισμό επί μέρους προβλημάτων.
Η δεύτερη επίσκεψη προγραμματίζεται να γίνει κοντά στο Πάσχα και όλοι ευελπιστούν ότι οι εθελοντές γιατροί θα είναι πολύ περισσότεροι. Η κρίση μπορεί να είναι οικονομική αλλά έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Όμως, σε κάθε δύσκολη περίοδο της ιστορίας αυτού του τόπου η αγάπη για τον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη αποτέλεσαν μέτρο για την ανθρωπιά μας και απόδειξη της ικανότητάς μας να αντιστεκόμαστε και να προχωράμε. Αξίζουν συγχαρητηρίων όλοι όσοι συνέβαλαν για να έλθει σε πέρας σωστά το έργο αυτό. Ολόψυχα είναι τα ευχαριστώ όλων προς τους γιατρούς που με την εθελοντική τους προσφορά δείχνουν έμπρακτα τι σημαίνει να είσαι πνευματικός άνθρωπος και συνάνθρωπος στους δύσκολους αυτούς καιρούς . Μακάρι το παράδειγμά τους να βρει πολλούς μιμητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο