Μπράβο !!!… Με πρωτοβουλία του Χ. Αθανασίου σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες οι δεσμευμένες τραπεζικές καταθέσεις.

athanasiou-xaralampos

Δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προωθεί με διάταξη το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις οποίες αναμένεται να επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο.

Οι δεσμευμένες καταθέσεις από εγκληματικές ενέργειες θα αξιοποιούνται για τους μη έχοντες. Το ποσό ανέρχεται σε τουλάχιστον 9,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες, αλλά και για διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά το επιστρέφουν πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση αυτής και πάντως πριν από την καταδίκη. Είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή τους στη Βουλή με δεδομένη τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ενημερώνοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι οι διατάξεις αυτές να έχουν κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη με την οποία υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων αποτελεί πρόταση του κόμματός του από τον Οκτώβριο του 2012, «πρόταση ανακούφισης των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων».

«Απαντώ ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων θα γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση από την οποία θα επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο και κατ΄επέκταση οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, από ένα σημαντικό ποσό που δυστυχώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή τη στιγμή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύουν μεν τους λογαριασμούς, αλλά δεν γνωστοποιούν τα ποσά.

Πόσα μπορεί όμως να είναι τα χρήματα αυτά; Από πρόσφατα στοιχεία που περιήλθαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνο το ΣΔΟΕ έχει προβεί μέχρι στιγμής στη δέσμευση καταθέσεων ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, 770.000 δολαρίων, 30.000 τουρκικών λιρών, ενώ έχουν γίνει και δεσμεύσεις σε χρυσό, ακίνητα, μετοχές, κοσμήματα κ.λπ. Είναι σαφές λοιπόν, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο διότι στα παραπάνω δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όπου υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως είναι χρήσιμο να συνδυαστεί η διάταξη αυτή και με μία ακόμη ρύθμιση, εκείνη για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν πριν ασκηθεί η δίωξη τους ή μετά από αυτήν και πάντως πριν από την καταδίκη. Η ουσία της διατάξεως είναι έτοιμη, αποκάλυψε ο υπουργός, και θα κατατεθεί τον Ιούνιο.

Πάντως ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας, «διότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι λίγα, ενώ εύκολα το ζήτημα μπορεί να γίνει αιτία μικροκομματικής εκμετάλλευσης εάν συνδυαστεί και με την επιεικέστερη αντιμετώπιση των καταχραστών που θα επιστρέφουν οικειοθελώς τα χρήματα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο