Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ελληνογερμανικό σεμινάριο δημοσιογραφίας (ΒΙΝΤΕΟ)

elinogermaniko-semonario-ma

Με το συμπέρασμα ότι το προσφυγικό ζήτημα ενώνει τους λαούς της Γερμανίας και της Ελλάδας και ότι πρέπει να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπισή του καθώς και με τη δήλωση του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Πέτερ Σόοφ,  ότι «Το  θέμα του Grexit για την Ελλάδα ανήκει στο παρελθόν», ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες,  Τρίτη 8 Δεκεμβρίου το διήμερο Σεμινάριο που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου σε συνεργασία με το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Έλληνες δημοσιογράφοι κυρίως από τα Μέσα Ενημέρωσης της περιφέρειας.

Γερμανοί και Έλληνες πολιτικοί , τραπεζικά στελέχη, ερευνητές και ακαδημαϊκοί, μίλησαν για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή νομισματική κρίση, το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για τις προσδοκίες της χώρας μας από το γερμανικό κράτος και το ρόλο των δύο κρατών στην Ευρώπη.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του, το ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιανατολική Ευρώπη, κ. Κώστας Καρράς θέτοντας το πλαίσιο των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Γερμανία και η Ελλάδα.

sin gal kop

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενότητα για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, την οποία συντόνισε και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνάνης.

Το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υποδοχή των προσφύγων ανέλυσαν παρουσιάζοντας τα παραδείγματα από τις δικές τους περιοχές, ο δήμαρχος της αστικής περιοχής του Steglitz – Zehlendorf του Βερολίνου, κ. Norbert Kopp και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Ο κ. Kopp τόνισε το ενδιαφέρον του γερμανικού κράτους για την ενσωμάτωση των προσφύγων με την εκμάθηση της γλώσσας και την οικονομική τους υποστήριξη, ενώ ανέφερε ότι το κόστος για τη Γερμανία όσον αφορά τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα θα αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το νησί εδώ και ένα χρόνο καθώς υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και όπως είπε μέσα στο 2015, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τους 420.000.

Ο κ. Γαληνός ανέδειξε μέσα από την ομιλία του τη συγκινητική στάση και την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι του νησιού απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να διαμορφώσει σαφή πολιτική στάση, και να δώσει έμφαση στον τερματισμό της δράσης των αδίστακτων διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων κατά τη μεταφορά τους προς τα ελληνικά παράλια.

elinogermaniko-seminario-yp

Ο Αναπληρωτής Υπουργός για την Ευρώπη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Michael Roth, τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί νέο μεταναστευτικό Δίκαιο και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνθήκης Σένγκεν.

Ο πρέσβης  της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Πέτερ Σόοφ, πρόσθεσε επίσης  ότι η στήριξη στη χώρα μας για το προσφυγικό είναι καίρια για τη διάσωση της συνθήκης του Σένγκεν.

elinogermaniko-seminario-mo

Ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επεσήμανε ότι «η Γερμανία πρέπει να συνεχίσει να κρατά τη στάση που την ανέδειξε σε φάρο του Διαφωτισμού στην Ευρώπη», όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και να συνεχίσει να  στηρίζει την Ελλάδα, προσφέροντας ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή και «know how».

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι 750.000 πρόσφυγες πέρασαν μέσα στο 2015 τα ελληνικά σύνορα και τόνισε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας ενός Μητρώου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο του κρατικού σχεδίου ώστε να μην υπάρχουν πλέον φαινόμενα αυθαιρεσίας.

 

O καθηγητής Heribert Hirte, βουλευτής και μέλος της επιτροπής για τις Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, στην ομιλία του, τόνισε ότι ο ίδιος καταψήφισε το τελευταίο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα καθώς όπως είπε το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μία λύση που θα οδηγούσε σε κάθαρση.

Στο ίδιο πάνελ ο καθηγητής κ. Πάνος Καζάκος μέλος της επιστημονικής επιτροπής του γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους έκανε μια λεπτομερή αναφορά στην εξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνηση της Ε.Ε. από το 2010 μέχρι το 2014 και επισήμανε τις προκλήσεις που θα κλιθεί να  αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, κ. Annete Gruttner, παρουσίασε τις γερμανικές θέσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης, τονίζοντας ότι η κοινή δημοσιονομική πολιτική είναι η λύση για να ενδυναμώσουμε το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του διευθυντή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Βερολίνου, καθηγητή Eckhart Stratenschulte, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα του διήμερου Σεμιναρίου και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων που συνετέλεσε στη βαθύτερη κατανόηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα και που όπως πιστεύει θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο λαών.

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΠΟΤΣΗΣ – ΣΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

11 Άποψη για τα “Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ελληνογερμανικό σεμινάριο δημοσιογραφίας (ΒΙΝΤΕΟ)”

Αφήστε ένα σχόλιο