Με επιτυχία ξεκίνησε για πρώτη φορά στη Λέσβο το Εργαστήρι Λεξικογραφίας !!!

lexikon

 Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Παρασκευή 16-1-2015 για πρώτη φορά στη Λέσβο η πραγματοποίηση Εργαστηρίου Λεξικογραφίας που διοργανώνει στο ΠΕΚ Μυτιλήνης για εκπαιδευτικούς Αγγλικής ο Αγάπιος Οικονομίδης, Σχολ. Σύμβουλος Αγγλικής Λέσβου, διδάκτωρ Λεξικογραφίας του Πανεπιστημίου Έξετερ της Μ. Βρετανίας σε συνεργασία με τον Τιμολέοντα Θεοφανέλλη Σχολ. Σύμβουλο Πληροφορικής Β. Αιγαίου.

Βασικός σκοπός του Εργαστηρίου Λεξικογραφίας το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδρίες (16-1, 21/1, 6/2 και 13/2) είναι οι συμμετέχοντες  να γνωρίσουν τις κυριότερες τεχνικές σύνταξης ενός σύγχρονου δίγλωσσου λεξικού (έντυπου και ηλεκτρονικού).

Στο Εργαστήρι Λεξικογραφίας, θα παρουσιαστούν οι βασικές μεθοδολογικές αρχές της δημιουργίας γενικών δίγλωσσων λεξικών και θα σχολιαστούν οι διαφορές μεταξύ γενικών και ειδικών λεξικών. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν τρόποι συγκέντρωσης και κατάρτισης του λημματολογίου, θα επισημανθεί στους συμμετέχοντες πως επιλέγονται και αξιοποιούνται οι βιβλιογραφικές πηγές και οι συλλογές σωμάτων κειμένων (corpora), πως ο λεξικογράφος– συντάκτης του λεξικού μπορεί να αξιοποιήσει το διαδίκτυο , πως σχεδιάζεται η δομή του λήμματος, πως σχεδιάζονται τα μεταφραστικά ισοδύναμα και πως επιλέγονται τα παραδείγμνατα χρήσης κ.α. Με την ολοκλήρωση των Σεμιναρίων οι Συμμετέχοντες στο Εργαστήρι θα συντάξουν το δικό τους δίγλωσσο λεξικό το οποίο και θα εκδοθεί σε έντυπη μορφή.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο