Με εντολή Δρίτσα συστηματική έρευνα για την τραγωδία στο Μόλυβο

1514415

Ευρεία Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Μολύβου Μυτιλήνης, μετά από πρόσκρουση παλαιού ξύλινου σκάφους σε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Μολύβου ν. Λέσβου, σήμερα και περί ώρα 11:30, παλαιό ξύλινο σκάφος, το οποίο μετέφερε τριάντα εννέα (39) αλλοδαπούς, κατά δήλωσή τους, προσέκρουσε επί Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν στην περιοχή στο πλαίσιο διενεργούμενης περιπολίας.
Ειδικότερα, Π.Α.Θ. εντόπισε το ανωτέρω ξύλινο σκάφος να κατευθύνεται με πορεία προς τις βραχώδεις ακτές της περιοχής Μολύβου βόρεια της ν. Λέσβου και ενώ το προσέγγισε προκειμένου να το προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι επιβαίνοντες πλέοντας προς την ανωτέρω ακτογραμμή και παρά τη χρήση ηχητικών προειδοποιήσεων μέσω της σειρήνας του πλοίου και των επαναλαμβανόμενων κλήσεων για την παροχή βοήθειας σε αυτό, ο χειριστής του δεν συνεργάστηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.
Το Π.Α.Θ. πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους ελιγμούς (κράτηση κύριων μηχανών και αναπόδηση), το ξύλινο σκάφος έστρεψε απότομα αριστερά προς την πλώρη του, με αποτέλεσμα την πρόσκρουσή του στη δεξιά παρειά του. Στη συνέχεια, δεδομένης της ταχύτητας και της άσχημης κατάστασής του, το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτό έπεσαν στη θάλασσα.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην περιοχή έσπευσαν ακόμα δύο (02) Π.Λ.Σ., καθώς και ένα (01) ελικόπτερο και ένα (01) περιπολικό σκάφος της δύναμης FRONTEX.
Από τα σκάφη που συμμετείχαν στις έρευνες περισυνελέγησαν τριάντα ένας (31) αλλοδαποί οι οποίοι και μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμένα της Μήθυμνας, ενώ απεγκλωβίστηκαν από το πρωραίο τμήμα του σκάφους με τη συνδρομή δυτών δύναμης FRONTEX τέσσερις (04) σοροί αλλοδαπών (1 γυναίκα & 3 ανήλικα). Επίσης από το ανωτέρω τμήμα του ξύλινου σκάφους το οποίο ρυμουλκήθηκε στο λιμένα Μήθυμνας, απεγκλωβίστηκαν επίσης τρεις (03) επιπλέον σοροί αλλοδαπών (1 άνδρας, 1 γυναίκα & 1 παιδί), με τη συνδρομή ιδιωτών δυτών.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και Ναυτοδικείου Πειραιά, ενώ προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.
Οι έρευνες συνεχίζονται και τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος έδωσαν εντολές να γίνει συστηματική έρευνα και προς τούτο μεταβαίνει Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο