Λειτουργεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λέσβου

 xenonas ginaikon

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου» κα. Αναστασία Αντωνέλλη ανακοινώνει ότι:

Ενημερώνουμε τις συνδημότισσες μας ότι στην Λέσβο λειτουργεί  Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λέσβου,  από 5 Φεβρουαρίου 2014. Χρηματοδοτείται στα πλαίσια της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας στον Άξονα Προτεραιότητας 07» από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

Στον Ξενώνα παρέχεται  ασφαλής  διαμονή σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας,  μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια.  Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι είκοσι άτομα (14 γυναίκες και 6 παιδιά). Η δομή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, λόγω της ανάγκης απομάκρυνσης των θυμάτων από την εστία της βίας, και, ειδικότερα, κατά την περίοδο της κρίσης, προστατεύοντάς τους από τον θύτη. Το διάστημα που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι έως τρεις (3) μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, η διάρκεια της φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.

Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους εκτός από φιλοξενία και ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που το στελεχώνει (Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Διοικητικό, Βοηθητικό προσωπικό, 4 φύλακες), καθώς επίσης, διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στο Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ή σε άλλους φορείς, που εδρεύουν στη Μυτιλήνη.

Οι  παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, και τις Υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εισαγωγή στον Ξενώνα γίνεται μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό,  όσων αφορά στη διαθεσιμότητα θέσεων φιλοξενίας και στα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (ιατρικές εξετάσεις, ιστορικό γυναίκας).

Οι γυναίκες θύματα βίας, μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών (οδός Παπαδιαμάντη 2, τηλέφωνο επικοινωνίας 22510-34470, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00 – 16:00)  για παραπομπή στον Ξενώνα και υπηρεσίες συμβουλευτικής. Επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, για υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο