Λειτουργία λατομείων στο Βόρειο Αιγαίο… Μια ανοιχτή πληγή για τα νησιά μας

latomeia-balas

“Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου προσπαθεί να ακυρώσει την προκήρυξη για δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης Χίου στα Μαστιχοχώρια της Χίου.

 Αν και όψιμο, καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον του κυρίου Γαννιάρη για τα λατομικά ζητήματα. Ο Οικολογικός Άνεμος έχει κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις για το ζήτημα των λατομικών περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο. Προφανώς όχι ενάντια στις εξορύξεις αδρανών υλικών, αλλά με ενδιαφέρον για την ορθολογική χωροθέτηση και τακτοποίηση έτσι ώστε να γίνεται με κανονισμούς, με έλεγχο, με όρους προστασίας και μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο δραστηριοποίησης για όλους τους επαγγελματίες.

Εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία καθορισμού λατομικών περιοχών. Αν λοιπόν η περιφερειακή αρχή είχε ανταποκριθεί ήδη στην πρώτη μας παρέμβαση τον Ιούνιο του 2011, ίσως σήμερα να ήταν απλή υπόθεση η διευθέτηση αυτών των ζητημάτων. Το καθεστώς ανομίας και παρανομίας θα είχε υποχωρήσει, οι πολίτες θα αισθάνονταν περισσότερη ασφάλεια, οι επαγγελματίες σιγουριά, ενώ ο δημόσιος μηχανισμός ίσως να ασχολιόταν με πιο δημιουργικά θέματα από τη διαρκή ακύρωση αποφάσεων και την επανεξέταση φακέλων.

Ευχόμαστε το νέο περιφερειακό συμβούλιο να σκύψει πάνω από το ζήτημα και να δούμε σύντομα μια συνολική λύση για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανοίγοντας και τον φάκελλο της αποκατάστασης λατομείων, μια ανοικτή πληγή για τα νησιά μας”

Για τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο,

Βασίλης Μπάλλας

 

Δοθείσης της ευκαιρίας, παραθέτουμε τις παρεμβάσεις που έκανε ο Οικολογικός Άνεμος για λατομικά θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο, σε άλλους αρμόδιους φορείς και στον τύπο από το 2011, αλλά και πολύ πρόσφατα.

 

1.       Ιούνιος 2011, http://goo.gl/evTP4K

2.       Σεπτέμβριος 2011, http://goo.gl/bIhznn

3.       Μάρτιος 2014, http://goo.gl/eGjIEt

4.       Μάρτιος 2014, http://goo.gl/jnzFk0

5.       Μάιος 2014, http://goo.gl/5Imo2h

6.       Ιούνιος 2014, http://goo.gl/dNr5rM

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο