Κινηματογραφική αναπαράσταση στην Ερεσό της πυρπόλησης τουρκικού σκάφους από τον Παπανικολή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 24 Ιουλίου 2021 ο Σύλλογoς Ερασιτεχνών Αλιέων Ερεσού διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση την αναπαράστασης της πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας για να τιμήσει τον ήρωα Δημήτριο Παπανικολή.

Ήταν η ένατη φορά που γίνεται στην Ερεσό η αναπαράσταση της πυρπόλησης του δικρότου και αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και φέτος είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το πρώτο ναυτικό κατόρθωμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821- και ως τέτοιο το γιορτάσαμε, περισσότερο, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι ήξεραν να αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ιδανικά τους.

Η διοργάνωση, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής και οργανώθηκε με τη βοήθεια και των τοπικών φορέων.

Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι στην ελληνική επανάσταση του 1821 με πλοίο γραμμής, δίκροτο, του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, η οποία και διεξήχθη στις 27 Μαΐου του 1821 στον όρμο Ερεσού της Λέσβου.

Πρωταγωνιστής της ναυμαχίας αυτής ήταν ο Δημήτριος Παπανικολής ο οποίος και επιχείρησε για πρώτη φορά με απόλυτη επιτυχία “πυρπόληση” με χρήση “καυστικού” όπως λεγόταν αρχικά το πυρπολικό με αποτέλεσμα την ανατίναξη του εχθρικού πλοίου.

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο από την εκδήλωση αυτή από τον Okok Inos

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο