“Κηδεύεται” η Χορωδία Μυτιλήνης – Νόμιμα μεν ψυχρά και ανάλγητα δε έγινε έξωση !!!

xorodia-mytilinis-ktirio

Άρθρο του εκδότη του ” Δημοκράτη Μυτιλήνης” Δημήτρη Κίνδερλη

Όταν από την αρχή κάτι πάει στραβά, είναι βέβαιο ότι μια μέρα θα το βρεις μπροστά σου!

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, από το 1939 η πρώτη περίοδος της και από το 1948 η δεύτερη, άλλαξε κατά καιρούς πολλές στέγες αλλά ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ!

Εγκαταστάθηκε κατά καιρούς στην οδό ΑΡΙΩΝΟΣ σε δύο οικήματα, στην οδό ΜΗΤΡΕΛΙΑ στα λαδάδικα , σε άλλο, στην Προκυμαία όταν έφυγε από κεντρικό κτήριο το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Ήρθε εποχή που ετοίμαζε παραστάσεις  στην αυλή του κελιού που έμενε ο αείμνηστος ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στον Αγιο Θεράποντα.

Ο ρέκτης  του πολιτισμού, αείμνηστος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΣΕΛΛΗΣ, δεν ήθελε την ΧΟΡΩΔΙΑ να γυρίζει… σαν τη γάτα με τα γατιά της.

Να μην επανερχόμαστε στα ίδια! Σαφέστατα όρισε στην ΔΙΑΘΗΚΗ του να γίνει αίθουσα (χώρος) μέσα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ για την «ΧΟΡΩΔΙΑ».

Παράλειψη σοβαρή όλων των ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ: « Δεν διεκδίκησε ποτέ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ , την πραγμάτωση της τελευταίας βούλησης του διαθέτη».

Μέλη και Διοικήσεις έκαναν με το νου  ένα  λογικό συμψηφισμό συναινούντων και των εκτελεστών. Με συμβολικό μίσθωμα δέχτηκαν την εγκατάσταση στο ΣΠΙΤΙ του διαθέτη, παραδοσιακό σπίτι! Συμβολικό το μίσθωμα και λάθος από νομικής πλευράς να πιστέψουν οι «ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΙ»  ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται εν μέρει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ σεχετικά με την διάταξη της ΔΙΑΘΗΚΗΣ! Καμία σχέση, η μια υποχρέωση με την άλλη.

Εκδόθηκε αιτήσει των ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ, εξωτική  ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση από το σπίτι που δεν εφεσιβλήθηκε εμπρόθεσμα  και χθες, κλειδαράδες κατ’ επάγγελμα, Δικαστικός Επιμελητής, ένας εκ των εκτελεστών, πήγαν, αφήρεσαν την κλειδαριά και εγκατέστησαν νέα.

Άλλο θέμα το πού θα πάνε τα τόσα κινητά , μουσικά, θεατρικά, αρχεία, έπιπλα. Κάποιο πρόγραμμα θα υπάρχει που το γνωρίζουν οι εκτελεστές!

Εμείς επαναλαμβάνουμε αυτό που γράψαμε: « Η αξίωση  της ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ως τετιμημένης από τον ΔΙΑΘΕΤΗ, δεν παραγράφεται!»

Και βέβαια δεν πιστεύουμε ότι θα ΔΙΑΛΥΘΕΙ η « ΧΟΡΩΔΙΑ», ίσως είναι τυχερό ν’ αναγεννηθεί και να επανέλθει στην γνωστή δράση της.

 

Ανοιχτή επιστολή (έκκληση) του Τάκη Χατζηαναγνώστου

Προς

Την κ. Χρ. Καλογήρου, Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

Τον κ.Σπ.Γαληνό, Δήμαρχο Λέσβου

Τον κ. Νίκο Σηφουνάκη, Βουλευτή Λέσβου

Τον κ. Παύλο Βογιατζή, Βουλευτή Λέσβου

Τον κ. Γιάννη Ζερδελή, Βουλευτή Λέσβου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ουδέποτε σας ενόχλησα κατά το παρελθόν και ουδέποτε προέβαλα στην αρμοδιότητά σας προσωπικά θέματα. Αν αυτή τη στιγμή προστρέχω στους τίτλους σας και στις δυνατότητές σας, το κάνω από χρέος προς την ιστορική πολιτισμική παράδοση του νησιού μας –μια παράδοση που θεμελιώθηκε από αιώνες, και συνεχίστηκε ως τις μέρες μας ζωντανή και απαραβίαστη.

Δε θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Μιλώ για τη «Χορωδία Μυτιλήνης», έναν απ’ τους πιο δυναμικούς φορείς αυτού του χαρακτηρισμού, του «απαραβίαστου», που έδρασε κυρίως κατά τα 2/3 του τέλους του περασμένου αιώνα, αλλά και συνεχίζει τη δράση της, συμπυκνώνοντας στα αρχεία της όλην τη δυναμική του λεσβιακού πολιτισμού. Αν ψυχροί νομικοί κανόνες δικαιολογούν σήμερα οποιαδήποτε καταλυτική συμπεριφορά απέναντι στο εν λόγω σωματείο, είναι ανεπίτρεπτο να αδιαφορούμε οι υπόλοιποι, όσοι τουλάχιστον γευτήκαμε ως τώρα τους καρπούς της δράσης του. Και αυτοί οι υπόλοιποι είμαστε ολόκληρος ο λεσβιακός λαός,  που έχουμε εντάξει αυτούς τους καρπούς στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με βάση τα δεδομένα τούτα κάνω έκκληση στη δύναμή και στην προσωπικότητά σας να ενδιαφερθείτε για τη διάσωση της «Χορωδίας» μας, αποκαθιστώντας το κύρος της και την ιστορία της σ’ ένα περιβάλλον ως αυτό του Δημοτικού μας Θεάτρου, για χάρη της πνευματικής υπόστασης του νησιού μας.

 

Με εξαιρετική τιμή

Τάκης Χατζηαναγνώστου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο