Καλή Σαρακοστή !!! Με βροχές και καταιγίδες γιορτάζει η Λέσβος την Καθαρή Δευτέρα !!!

lagana-taksoula

Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή !!!

Όπως αναμενόταν ο καιρό μας τα χάλασε σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα όπως και στη Λέσβο κι έτσι τη Καθαρή Δευτέρα θα τη γιορτάσουμε με εμπόδια…

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα.

Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.

Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα.

Στη φωτό μας η Ταξούλα με την περίφημη λαγάνα του “ΣΟΡΕΝΤΟ” που από το πρωί δεν προλαβαίνουν να τις βγάζουν από το φούρνο τους ζεστές και λαχταριστές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο