Η “Συνύπαρξη” ζητά από τον Εισαγγελέα να ελευθερωθεί η εθελόντρια που μετέφερε μετανάστες

metanastes-matnamados

Τα μέλη της  «Συνύπαρξης» κατέθεσαν το Σάββατο (4.7.15) έγγραφη έκκληση προς τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης, ζητώντας  να αφεθεί ελεύθερη η εθελόντρια   Δάφνη Βλουμίδη – Τρουμπούνη, η οποία συνελήφθη  από αστυνομικά όργανα, επειδή βοήθησε, μεταφέροντας με το ΙΧ αυτοκίνητό της  εξαντλημένους απ την πεζοπορία πρόσφυγες, που συνάντησε στο δρόμο της .                                                                                                                  Δυστυχώς και την επόμενη ημέρα (Κυριακή 5.5.15) συνέβη ανάλογο περιστατικό με τη σύλληψη από Λιμενικούς  μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  για τον ίδιο ακριβώς λόγο.                                                                                                                                          Η «Συνύπαρξη» απευθύνει έκκληση στις Αρχές να σταματήσουν να συλλαμβάνουν  κοινωνικά ευαίσθητους ανθρώπους, μπροστά στο δράμα με τους πρόσφυγες – μετανάστες, που καθημερινά εξελίσσεται στο νησί μας. Νομίζουμε ότι δεν είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο  ανθρωπιστής – εθελοντής,   από  τους «πονηρούς» εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου, δεδομένου ότι   έχουν αναφερθεί και τέτοια συμβάντα και πρέπει να παταχθούν. Άλλωστε, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι,  σε λίγες ημέρες επίκειται και αλλαγή του σχετικού νόμου, για να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι εκμεταλλευτές και οι ενεργούντες από ανθρωπισμό και μόνο .

Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτουμε στο παρόν  την σχετική προς τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης , έκκληση της «Συνύπαρξης».

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο Αιγαίο

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τηλεφ. Φαξ 22510.23181

 Μυτιλήνη 4 Ιουλίου  2015

 

ΠΡΟΣ: Τον αξιότιμο κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα το πρωί, πως αστυνομικά όργανα συνέλαβαν την κα Δάφνη Βλουμίδη,   σύζυγο του επιχειρηματία του τουριστικού κλάδου (Ξενοδοχείο «ΒΟΤΣΑΛΑ» στη Θερμή) Ιωάννη Τρουμπούνη, με την κατηγορία , ότι μετέφερε  με το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους  πρόσφυγες , που πορεύονταν  στην πόλη της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραδοθούν στις Αρχές.

Είναι στους πάντες γνωστό,  ιδιαίτερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι  το νησί της  Λέσβου κατακλύζεται καθημερινά από πρόσφυγες και μετανάστες, που αποβιβάζονται  χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, στη προσπάθειά τους να φτάσουν στην Δύση για να γλυτώσουν απ τα δεινά του πολέμου που μαστίζουν τις χώρες τους (Συρία, Αφγανιστάν κ.α.). Είναι επίσης  καθημερινή πια εικόνα στην ύπαιθρο του νησιού οι πορείες των ταλαίπωρων και εξαντλημένων απ τις κακουχίες αυτών συνανθρώπων μας, στη προσπάθεια τους περπατώντας πολλά χιλιόμετρα απ το σημείο αποβίβασής τους  να φθάσουν στην Μυτιλήνη και να παραδοθούν στις αρχές, ακολουθώντας στην συνέχεια ο, τι η νομοθεσία μας προβλέπει σχετικά.

Όπως ενημερωθήκαμε  η κα Τρουμπούνη, όπως και εκατοντάδες άλλοι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας , από ανθρωπισμό και μόνο προσφέρθηκε να μεταφέρει στην πόλη (Καρά τεπέ) αποκαμωμένους απ τον ποδαρόδρομο πρόσφυγες, τους οποίους συνάντησε , ενώ πήγαινε στην δουλειά της.   Η οργάνωσή μας απ το 1998 συνεχώς δραστηριοποιείται σε ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία. Είμαστε γνωστοί στις Αρχές και πολλές φορές συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους  για την αντιμετώπιση οξυμένων καταστάσεων , που έχουν να κάνουν  με το μεταναστευτικό.

Χρόνια τώρα η  κα Τρουμπούνη  κατά την θερινή περίοδο, που λόγω της εργασίας της μένει στην Λέσβο δραστηριοποιείται ενεργά στην «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» αλλά και σε άλλες κοινωνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, το ίδιο δε κάνει και τον χειμώνα στην Αθήνα, όπου ως εθελόντρια,  ανυστερόβουλα προσπαθεί να ανακουφίζει κάθε αναγκεμένο συνάνθρωπό μας έλληνα η ξένο.

Πραγματικά θεωρούμε λυπηρό  και αδιανόητο το γεγονός ότι ένα τέτοιο συμπολίτη μας, πασίγνωστο για την κοινωνική του δράση, επέλεξαν να συλλάβουν τα αστυνομικά όργανα, στην προσπάθειά τους  να πατάξουν ( και σωστά κάνουν ) την προσπόριση χρημάτων από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τους πορευόμενους προς την πόλη της Μυτιλήνης προσφυγές – μετανάστες.

κ. Εισαγγελέα, Απευθυνόμενοι στην ορθή κρίση σας και στην κοινωνική σας ευαισθησία, παρακαλούμε  θερμά να διατάξετε την άμεση απελευθέρωσή της. Η δίωξη εθελοντών όπως η κα Δάφνη Βλουμίδη – Τρουμπούνη , κατά τη γνώμη μας όχι μόνο  στρέφεται κατά συλλογικών φορέων , όπως και η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ,που πασχίζουν να συνδράμουν συνανθρώπους μας   και να αμβλύνουν  το πρόβλημα που εκδηλώνεται στο νησί μας, αλλά νομίζουμε ότι αποθαρρύνει και άλλους συμπολίτες μας να προσφέρουν εθελοντικά  στη όλη υπόθεση .

Με τιμή

 

Απ το Δ.Σ. της Συνύπαρξης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Στρατής Πόθας                         Στελλα Καλαϊτζόγλου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Η “Συνύπαρξη” ζητά από τον Εισαγγελέα να ελευθερωθεί η εθελόντρια που μετέφερε μετανάστες”

  1. γιαννης

    να γινει οτι προβλεπετε απο τον νομο…η εχουμε νομους η δεν εχουμε!…η μηπως αυτη η γυναικα σκεφτηκε οτι επειδη ειναι ο Σφυριζα στην εξουσια θα την σκαπουλαρει…μεσααααααα

Αφήστε ένα σχόλιο