Η ΠΑΣΥ Λέσβου γιορτάζει την 105η επέτειο του Κιλελέρ στην Κάπη…

pasy lesvou

Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ που συνεδρίασε στις 24 / 2 καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους,  και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νησιού μας να πάρουν μέρος στον εορτασμό για την 105η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων στο Κιλελέρ, που θα γίνει στις 22 του Μάρτη, στην Κάπη.

Εμπνεόμαστε  από τους αγώνες των κολίγων που διεκδίκησαν τη γη που καλλιεργούσαν και πότιζαν με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους.

Αγωνιζόμαστε και εμείς σήμερα για την επιβίωση μας μιας και τα μονοπώλια και η Ε.Ε. από την οποία πηγάζουν τα προβλήματά μας είναι εδώ.

Στις 25/1 στις εκλογές που έγιναν μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά συνεχίζεται η ίδια αντιαγροτική πολιτική που με σημαία τη νέα ΚΑΠ επιταχύνει την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, το πέρασμα της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτήν την πολιτική που μας εξαθλιώνει και μας αφανίζει, παλεύουμε για μια άλλη αγροτική πολιτική στα πλαίσια της οποίας η χώρα μας θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει να αναπτύξει την αγροτική παραγωγή, έτσι ώστε και φθηνά και ποιοτικά προϊόντα να παράγονται που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα εξασφαλίζεται ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Με τους αγώνες μας διεκδικούμε:

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΜΕΣΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Σε τοπικό επίπεδο:

– Να επισκευαστούν και να συντηρηθούν άμεσα όλοι οι αγροτικοί δρόμοι του νησιού μας. Να γίνει χάραξη και διάνοιξη νέων όπου χρειάζονται.

-Άμεση καταβολή αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό που έπληξε τα κοπάδια των κτηνοτρόφων του νησιού μας. Αποζημιώσεις που να καλύπτουν όχι μόνο την αξία των ζώων αλλά και την απώλεια παραγωγής εξαιτίας της αρρώστιας. Στελέχωση του κτηνιατρείου Λέσβου, με προσωπικό και κτηνίατρους  που να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νησιού.

-Εκσυγχρονισμός των Δημοτικών σφαγείων, μείωση του κόστους των σφάγιων, κατασκευή Δημοτικού  αποτεφρωτήρα.

-Η δακοκτονία να γίνεται με ευθύνη της περιφέρειας και όχι με ανάθεση σε εργολάβο. Να ξεκινάει κάθε χρόνο έγκαιρα με πλήρως στελεχωμένα συνεργεία και όχι μισά όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Να πληρωθούν άμεσα τα χρωστούμενα στους εργάτες που απασχολήθηκαν στη δακοκτονία, και να εξοφλούνται κάθε χρόνο οι εργάτες με το τέλος του ψεκασμού και όχι μετά από μήνες.

 

Σε εθνικό επίπεδο:

-Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020,

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

-Να μην ισχύσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% και η προκαταβολή φόρου 27,5% για το 2015. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη φορολογηθούν οι ενισχύσεις.

-Όχι στα λογιστικά βιβλία σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ που θα προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

-Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

-Με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

   -Να μη γίνεται παρακράτηση από τις εθνικές ενισχύσεις και της επιστροφής ΦΠΑ και πετρελαίου, για χρέη που έχουν οι αγρότες σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, δήμους.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας .Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

-Κατάργηση από φέτος των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, σε γεωτρήσεις κ.α., όπως και στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Να μην επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ γεωργοί και κτηνοτρόφοι για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ που πρέπει να καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο.

-Να διαχωρίσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση από το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία.

-Άμεση επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων για τα έτη 2013-2014.

-Άμεση πληρωμή των βιοκαλλιεργητών.

-Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και αντιπλημμυρικά έργα.

-Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.

-Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

-Άμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.

-Στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με προσλήψεις γεωτεχνικών, ώστε να συμβάλουν στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας χωρίς επιβάρυνση των αγροτών-κτηνοτρόφων.

-Να σταματήσουν τώρα τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

28 Φλεβάρη 2015

Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο