Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο… (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

mitsotakis-lesvos-11

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, επισκέπτεται σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, τη Μυτιλήνη.

Το πρωί επισκέφτηκε το πρώτο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή της Μόριας και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσής του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκέπτομαι, σήμερα, το πρώτο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, στη Λέσβο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, τηςFrontex, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών, των υπηρεσιών της Κυβέρνησης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά οξύ πρόβλημα.

Η χώρα αντιμετωπίζει, σήμερα, ένα τεράστιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση ασφάλειας. Ένα πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Είναι, όμως, επίσης ξεκάθαρο, ότι η κατασκευή των hot spots από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειάζεται τα κράτη –  μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Και χρειάζεται, βέβαια, και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται από το πρωί τη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Το μεσημέρι, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος που έκανε την προγραμματισμένη του περιπολία και ενημερώθηκε από τα στελέχη  για το έργο που επιτελούν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιπολίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που εδώ, στη Λέσβο, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα, κάτω από  εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δίνουν αυτόν τον αγώνα με ανθρωπιά και αποφασιστικότητα. Τους χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει περιορίσει το ρόλο του Λιμενικού Σώματος καθώς δεν έχει παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη, την οποία χρειάζεται για να επιτελέσει αυτήν την εξαιρετικά ευαίσθητη και σύνθετη αποστολή.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη Ευρωπαϊκή στήριξη στη φύλαξη των συνόρων της. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι και σύνορα Ευρώπης – Τουρκίας.

Η παρουσία της Frontex είναι απαραίτητη. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η δε μετεξέλιξη της Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, θα είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, επιτέλους, η Ευρώπη – και όχι μόνο η Ελλάδα – να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα». 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λέσβο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνόδευσαν ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Βασίλης  Κικίλιας, ο υπεύθυνος του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κόμματος κ.Μακάριος Λαζαρίδης.

Το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής:

« Δυστυχώς στην Πατρίδα μας έχει πέσει ένας κλήρος πολύ μεγάλης ευθύνης. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η χώρα μας καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές. Αλλά και ταυτόχρονα βέβαια, να προστατεύσει, να υπερασπιστεί τα σύνορα και την ασφάλειά της.Και πρέπει, ταυτόχρονα, να ανταποκριθούμε στις δυο αυτές επιταγές.

Το πρώτο είναι ένα καθήκον το οποίο απορρέει από τον Πολιτισμό μας, από τις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλοι υπηρετούμε. Ειδικά εσείς εδώ πέρα, στη Λέσβο, το γνωρίζετε με τον καλύτερο τρόπο.

Είχα τη χαρά να συναντηθώ με δυο εκ των τριών γιαγιάδων του νησιού. Τις γιαγιάδες που, με την ανθρωπιά τους, συγκίνησαν ολόκληρο τον κόσμο και έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Και βέβαια στο πρόσωπό τους αντανακλάται η επιθυμία ενός ολόκληρου νησιού να υποστηρίξει ανθρώπινες ζωές, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ταυτόχρονα, όμως, το δεύτερο μεγάλο καθήκον, το οποίο έχουμε, είναι να προστατέψουμε τα σύνορά μας, την εθνική μας κυριαρχία. Και να μην αφήσουμε τη χώρα μας αφύλακτη και εκτεθειμένη σε προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν προηγούμενο.

Η  κατάσταση, κυρίες και κύριοι, στο προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τολμώ να πω είναι πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν ποτέ. Υπάρχουν ευθύνες για αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη, η οποία βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία δυστυχώς, για πολλούς μήνες, είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες. Αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα.

Ευθύνη βέβαια υπάρχει και στην Ευρώπη, η οποία καθυστέρησε – και αυτή – να αντιληφθεί το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντελήφθη την ένταση του προβλήματος μόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Και δυστυχώς – και έχει δίκιο αυτό να το επισημαίνει η Χριστιάνα – δεν στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα, η οποία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις και γεμάτη αστάθεια.

Δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω – και από εδώ, από τη Λέσβο – ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

Αλλά βέβαια, πολύ μεγάλη ευθύνη ανήκει και στη γείτονα μας, ανήκει στην Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει  δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανήκει αυτή η ευθύνη στην Τουρκία, η οποία δήθεν, αδυνατεί να εκριζώσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών. Και όποιος επισκέπτεται  το λιμάνι της Μυτιλήνης και βλέπει τις εγκαταλελειμμένες, εκατοντάδες εξωλέμβιες, νομίζω ότι μπορεί να καταλάβει τι εννοώ με αυτή την παρατήρηση.

Είναι σαφές για τη Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι, τι πρέπει να συμβεί από εδώ και στο εξής.

 

Η Κυβέρνηση οφείλει:

1. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες η ίδια ανέλαβε, για να μη δώσει δικαιολογία σε όσους θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν. Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει πέντε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, πέντε hot spots,  σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε, αυτή τη δέσμευση πρέπει να εκπληρώσει. Και, δυστυχώς, από την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η τύχη της Συνθήκης του Σένγκεν.

2. Η Κυβέρνηση πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη. Πρέπει, όμως, να επιμεριστούν στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφονται, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

3. Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Όποιος βρεθεί και διαπιστώσει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά – όπως είχα εγώ την ευκαιρία να κάνω σήμερα σε ένα σκάφος του λιμενικού, το οποίο σήμερα πρέπει να υποδέχτηκε δεκάδες βάρκες μεταναστών μέσα σε μια μέρα – αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη χώρα και να θεωρεί ότι πρόβλημα αυτό είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα. Από τη στιγμή που όλοι δεχόμαστε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη στη φύλαξη των συνόρων. 

 

Θα πρέπει, επίσης, να ασκηθούν στην Τουρκία πιέσεις, από τους εταίρους στην Ε.Ε., απ’  όπου αλλού χρειάζεται, από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ώστε, επιτέλους, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να τελειώνει με αυτό το άθλιο κύκλωμα των διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση του προβλήματος περνάει και μέσα από τη στήριξη της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να είναι – και αυτή – συνεπής στις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει και να μην παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια με τον πόνο προσφύγων και μεταναστών.

Εμεί, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε πει, με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα, ότι δεν πρόκειται να εμπλέξουμε αυτό το εθνικό πρόβλημα στο πλαίσιο της συνηθισμένης μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δεν θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά και για ενδεχόμενες μελλοντικές καθυστερήσεις.  Αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνουμε τον κίνδυνο από μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, αντί να περιορίσει το πρόβλημα, το διόγκωσε. Αλλά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα καταθέτουμε προτάσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αλλά, από εκεί και πέρα, το καθήκον και η ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, το δικό μας καθήκον ως αντιπολίτευση, θα το κάνουμε. Με νηφαλιότητα, αλλά και με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα.

Το μήνυμά μας, από εδώ, από τη Λέσβο, είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο. Θα προστατεύσουμε, όμως ταυτόχρονα, και την ασφάλειά μας. Και τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Θέλω τελειώνοντας,  να σχολιάσω τα όσα είπε η κυρία Περιφερειάρχης, σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση την οποία δυστυχώς έχουν υποστεί τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, από το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Θα έχω την ευκαιρία, στη συνέχεια, να ακούσω και τα δικά σας σχόλια και τις δικές σας παρατηρήσεις γύρω από το θέμα αυτό. Αλλά είναι τελείως ξεκάθαρο σε εμένα, ότι έχετε υποστεί μια σημαντική οικονομική ζημιά από όλη αυτή την περιπέτεια.  Υπάρχουν σήμερα και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι διαθέσιμοι για να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα νησιά να ανταποκριθούν σε αυτό το πρωτοφανές προσφυγικό – μεταναστευτικό κύμα, το οποίο, δυστυχώς, θα πρέπει να διαχειριστούν και τους επόμενους μήνες. Και εμείς, σε αυτή την προσπάθεια, θα είμαστε αρωγοί, έτσι ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο από δυνητικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν στην υπηρεσία των νησιών και να υποστηρίξουν τοπικές κοινωνίες και τοπικές  οικονομίες, οι οποίες δοκιμάζονται από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Τελειώνοντας, θέλω να ξέρετε ότι αυτά τα μηνύματα θα έχω την ευκαιρία να τα μεταφέρω και στην Ευρώπη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία θα έχω τη χαρά να συμμετέχω την επόμενη εβδομάδα.

Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με τη μέγιστη εθνική υπευθυνότητα. Όπως απαιτείται από μια πολιτική δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βάζει πάντα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον».   

ΟΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΣΗΜΕΣΕ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

«Η δική σας η αυτοθυσία, η ανθρωπιά είναι παράδειγμα προς μίμηση και σε πολλούς εκτός της χώρας που μας κουνάνε το δάκτυλο», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του με τις υποψήφιες για Νόμπελ γιαγιάδες της Λέσβου.

Να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα κέντρα υποδοχής και προσφύγων, καλώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Δείτε το βίντεο από το STAR εδώ:

1

Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο. 08/02/2016
Επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο. 08/02/2016

590_cbca50af0178f5c2dd90af08b9438d3f

km1_1

kyr-mitsotakis-1

kyr-mitsotakis-2

kyr-mitsotakis-3

mitso1

mitso3

mitsotakis1

MitsotakisGiagia

mitsotakislesbos_989726124

mitsotakis-lesvos

unnamed_1_288

Σχετικές δημοσιεύσεις

16 Άποψη για τα “Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο… (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)”

Αφήστε ένα σχόλιο