Ευθεία κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με Τσίπρα – Κυβέρνηση για τη Συμφωνία

tsipras-kosmos

Η ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών και κατέληξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, στις παρακάτω διαπιστώσεις :

  1. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, απ’ τη πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατεστραμμένη κοινωνικά και οικονομικά χώρα. Παρά τα μεγάλα προβλήματα, τις δικές της ατολμίες και ανεπάρκειες, τον συνεχή πόλεμο που αντιμετώπισε από την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και το κατεστημένο που κυριαρχούσε και κυριαρχεί ακόμα στο κρατικό μηχανισμό, προσπάθησε να υλοποιήσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ψηφίζοντας μια σειρά νόμους που έδωσαν ανάσα στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα επιχείρησε με σκληρή και έντιμη διαπραγμάτευση να έλθει σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους δανειστές, στα πλαίσια της ευρωζώνης.
  2. Δυστυχώς το έδαφος ήταν ναρκοθετημένο. Οι δανειστές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να αποτελέσει η κυβέρνηση αυτή παράδειγμα στην Ευρώπη. Έτσι με μια παρελκυστική τακτική επιχείρησαν να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ένα σχέδιο «αριστερής παρένθεσης» σε αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους συμμάχους τους.
  3. Το περήφανο «ΟΧΙ» της 5ης Ιουλίου, ματαίωσε αυτά τα σενάρια, έβαλε όμως σε λειτουργία τα σενάρια ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων. Με όπλο την οικονομική ασφυξία και τις κλειστές τράπεζες, μέσω ενός ασφυκτικού οικονομικού στραγγαλισμού και με φόβητρο μια ασύντακτη χρεωκοπία, άσκησαν αφόρητες πιέσεις με πραξικοπηματική μορφή στη κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα να ενδώσει στις πιο σκληρές απαιτήσεις τους.
    1. 4.     Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε μία συμφωνία, κάτω από την ασφυκτική πίεση, τους εκβιασμούς και τις συνεχείς απόπειρες πολιτικών πραξικοπημάτων, τόσο από τους δανειστές, όσο και από την εσωτερική τρόικα.
    2. Η συμφωνία αυτή είναι σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε στο ιδρυτικό του συνέδριο και δεν αντανακλά ούτε κατ’ ελάχιστον το αξιακό φορτίο της Αριστεράς. Είναι ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο και είμαστε αντίθετοι τόσο με τη ψήφιση, όσο και την υλοποίηση του.
      1. Για αυτή την κατάληξη, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, πρέπει να αναζητήσει και να εντοπίσει με συντεταγμένο τρόπο και τις δικές του ευθύνες. Αυτές οι ευθύνες ξεκινούν τόσο από την προεκλογική περίοδο και εντείνονται την περίοδο της κυβέρνησης της αριστεράς, από την στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα “αποτραβήχτηκε” από τα καθήκοντα του απέναντι στην κυβέρνηση καθιστώντας τον εαυτό του απλό “παρακολουθητή” των τεκταινομένων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διαπραγμάτευση
      2. Με τον ίδιο συντεταγμένο τρόπο και υπό το φως των συγκεκριμένων συνθηκών ο ΣΥΡΙΖΑ με αδιατάρακτη την ενότητά του, θα πρέπει να επανεξετάσει τις δικές του προγραμματικές αποφάσεις, με βάση τις ιδρυτικές του αρχές και αξίες, ανοίγοντας τη συζήτηση για μια συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη κλπ, έτσι ώστε να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα τόσο για τις δικές του πολιτικές ευθύνες, όσο και για τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να κάνει στην πολιτική του.
        1. Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει έστω και τώρα την απόφασή της να δεχτεί τη συμφωνία την οποία υποχρεώθηκε να δεχτεί, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τον βουλευτή Λέσβου να σταθούν απέναντι σε  αυτή τη συμφωνία και τους εφαρμοστικούς νόμους που θα την συνοδεύουν έχοντας σαν βασικό τους κριτήριο για την κάθε φορά στάση του, τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας
        2. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό, ειδικότερα το συντριπτικό ποσοστό όσων ψήφισαν ΟΧΙ να αντισταθεί απέναντι σε αυτή τη συμφωνία που επιβάλουν οι δανειστές και αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Η αναβίωση των κινημάτων, ειδικότερα του εργατικού κινήματος, του κινήματος ανέργων , της αλληλεγγύης κλπ είναι η βασική προϋπόθεση για την ανατροπή αυτής της συμφωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ
        3. Ζητάμε την άμεση σύγκλιση της ΚΕ, η οποία να προχωρήσει σε σύντομο διάστημα σε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα πρέπει να πάρει τις όποιες τελικές αποφάσεις, που θα ανταποκρίνονται στην ιστορία του κόμματος μας, στις αξίες μας και στο πρόγραμμά μας.
        4. Καλούμε σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση, να βάλει ΑΜΕΣΑ σε εφαρμογή το ριζοσπαστικό προεκλογικό πρόγραμμά της, να σεβαστεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, να προσανατολιστεί στον κόσμο της εργασίας που την εμπιστεύτηκε με το «ΟΧΙ» του και να αναζητήσει την στήριξη της στις ζωντανές δυνάμεις του κόσμου της εργασίας.

 

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο