Ερωτήσεις του Γιάννη Ζερδελή στη Βουλή για σχολεία και δικαστήριο της Λήμνου…

zerdelis g

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

¾       Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

¾       Οικονομικών

¾       Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λήμνου

Στη Λήμνο λειτουργεί μόνιμη έδρα Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου, καθώς και μεταβατική Έδρα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου, του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Δικαστηρίου Ανηλίκων Μυτιλήνης εξυπηρετώντας τις ανάγκες δύο ακριτικών νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Από το 1978 το Ειρηνοδικείο Λήμνου στεγάζεται σε κτήριο του Ελληνικού Δημοσίου στη Μύρινα Λήμνου, όπου εκδικάζονται και διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις των ανωτέρω Δικαστηρίων. Αναλογικά δηλαδή, πλέον της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του, οι υποθέσεις ενός αυτοτελούς ουσιαστικά Πρωτοδικείου, χωρίς τους δικαστές οι οποίοι έρχονται από τη Μυτιλήνη κατά τις ημέρες των δικασίμων της μεταβατικής έδρας.

Ο σεισμός της 24ης Μαΐου 2014 προκάλεσε ζημιές στο κτήριο που στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, υπέστησαν ζημιές δυο (2) κολόνες που στηρίζουν το εξωτερικό πρόστεγο της εισόδου με αποτέλεσμα να κριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ακατάλληλο προς χρήση μέχρι να επισκευαστεί και έκτοτε παραμένει κλειστό. Από τις 19/6/2014 αναστέλλονται συνεχώς οι εργασίες του Ειρηνοδικείου, του Πταισματοδικείου, και του μεταβατικού Πρωτοδικείου με αποτέλεσμα να μην έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες δικάσιμοι του Ιουνίου και Ιουλίου 2014.

Επειδή, ενόψει της νέας δικαστικής περιόδου δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης των ζημιών του δικαστικού Μεγάρου Λήμνου, ενώ έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από το σεισμό.

Επειδή, το τελευταίο διάστημα το Ειρηνοδικείο Λήμνου λειτουργεί μόνο ως γραφείο διεκπεραίωσης σε κτήριο που στεγάζονται άλλες δημόσιες υπηρεσίες της Λήμνου (Αστυνομία, ΚΕΠ, ΓΕΦΥ, ΙΚΑ κλπ) με αποτέλεσμα να σωρεύεται εκκρεμή δικαστική και δικηγορική ύλη.

Επειδή, όταν το σύστημα παροχής υπηρεσιών και Απονομής Δικαιοσύνης δεν λειτουργεί αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου από δικαστική προστασία.

Επειδή, το τελευταίο διάστημα λόγω των μνημονίων και της λιτότητας οι πολίτες της Λήμνου έχουν δεχθεί μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των παροχών υπηρεσιών στο νησί τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να γίνουν άμεσα οι επισκευές στο Δικαστικό Μέγαρο Λήμνου, στο ιδιόκτητο κτήριο του ΤΑΧΔΙΚ, προκειμένου να γίνει επαναφορά του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη Λήμνο στην προ του σεισμού κατάσταση και να πραγματοποιηθούν ομαλά οι προγραμματισμένες δικάσιμοι;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Υποβιβάζονται δύο δημοτικά σχολεία στη Λήμνο

Στην ακριτική Λήμνο δύο δημοτικά σχολεία, του Κάσπακα και του Θάνους, υποβιβάζονται με απόφαση του ΠΥΣΠΕ, καθώς θα λειτουργήσουν  φέτος με δύο δασκάλους αντί τρεις που είχαν πέρυσι.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης» στη συνεδρίαση της 1-9-2014 του ΠΥΣΠΕ εγκρίθηκε πλειοψηφικά η πρόταση της διευθύντριας Π.Ε. Λέσβου για το λειτουργικό υποβιβασμό ολιγοθέσιων σχολείων και σχετίζεται με τον αριθμό των  μαθητών του κάθε σχολείου. Έτσι, οι δύο παραπάνω σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν φέτος  με δύο δασκάλους, γιατί έχουν λιγότερους από 30 μαθητές, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων χωριών και των κατοίκων των ακριτικών νησιών.

Επειδή η παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού και παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλους τους πολίτες

Επειδή η υποβάθμιση ενός σχολείου σηματοδοτεί και την υποβάθμιση μιας τοπικής κοινωνίας

Επειδή τα νησιά μας πρέπει όχι μόνο να μην ερημώσουν αλλά να κατοικούνται από μορφωμένους ανθρώπους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε να μην υποβιβαστούν οι δύο αυτές σχολικές μονάδες στην ακριτική Λήμνο και να λειτουργήσουν και φέτος με έναν επιπλέον δάσκαλο στα πρωινά τμήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Ζερδελής

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο