Επιτέλους… Η HSW λύνει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λέσβου – Λήμνου – Θεσσαλονίκης

hsw

Το σημαντικότατο θέμα της σύνδεσης της Λέσβου με τη Θεσσαλονίκη, έρχεται να λύσει η Hellenic Seaways και όχι μόνο.

Η εταιρεία προγραμματίζει τη σύνδεση Μυτιλήνης – Λήμνου και Θεσσαλονίκης, αλλά και Μυτιλήνης – Μεστών Χίου.

Πιο αναλυτικά, θα υπάρξουν τρία δρομολόγια ημερησίως από την Καβάλα και ένα από τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, θα διεξάγονται τέσσερις συνδέσεις της Καβάλας με τη Λήμνο.

Ήδη η HSW προχώρησε στην αγορά του Ionian Queen που θα μετονομαστεί σε «Νήσος Σάμος» και θα δρομολογηθεί εντός του 2016. Αποτελεί ένα στολίδι για την ακτοπλοΐα με εξαιρετικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με δυνατότητα φιλοξενίας 2000 επιβατών.

Μάλιστα, η HSW συζητά με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας τη διασύνδεση της Σμύρνης και νησιών του Β. Αιγαίου, με τακτικά δρομολόγια.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

H Ηellenic Seaways, η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, έλαβε μέρος σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν στη Σμύρνη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου και του Ε.Ο.Τ.

Σκοπός της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, ήταν να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς της γειτονικής χώρας  σχετικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών από  ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες κατά  την είσοδο τους στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούνται και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνον, στοχεύοντας  στην παράταση παραμονής στα νησιά και τη διασπορά του τουριστικού οφέλους και στα μικρότερα νησιά.

Η Hellenic Seaways τόνισε ότι το υφιστάμενο πλέγμα των δρομολογίων της εξυπηρετεί τους επισκέπτες που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τους προωθεί στις Κυκλάδες, την Κρήτη  αλλά και την ηπειρωτική χώρα.

Η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία νέων γραμμών από τη Σμύρνη προς τα ελληνικά νησιά και τη Θεσσαλονίκη, εφόσον ισχύσουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις στο λιμάνι της Σμύρνης γι αυτό το εγχείρημα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Σμύρνης υποσχέθηκε πως  θα καταβληθεί προσπάθεια απάλειψης των εμποδίων προκειμένου να αναπτυχθεί η δυνατότητα επισκεψιμότητας των τουριστών και από τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου της Σμύρνης παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Νίκος Κωστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωποι φορέων από το Βόρειο Αιγαίο, ενώ από τουρκικής πλευράς πέραν του συνδιοργανωτή προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Εκρέμ Ντεμιρτάζ παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σμύρνης και Εφέσου, δεκάδες δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη που σήμερα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, υποστήριξαν η Περιφερειάρχης κα. Χριστιάνα Καλογήρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Χίου και Σάμου κ.κ. Σταμάτης Κάρμαντζης και Νίκος Κατρακάζος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβου και Σάμου κ.κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς και Γιώργος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν, επίσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου.

sas-hsw-1

Μιλώντας στη συνεδρίαση η κα. Καλογήρου χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη για την τουριστική, αλλά και την εμπορική αναπτυξιακή προσπάθεια των νησιών. «Σε μία ιδιαιτέρως δύσκολη εποχή για τα νησιά μας», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης, «η άμεση έγκριση αυτών των δρομολογίων θα δώσει τη δυνατότητα για τον έγκαιρο προγραμματισμό ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία δεδομένου του μεταναστευτικού έχει ήδη αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Περισσότερο παρά ποτέ το Βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και είναι ευτυχής συγκυρία η διαθεσιμότητα πλοίου. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουν τα νησιά».

sas-hsw-2

Η Περιφερειάρχης τόνισε την πρόσθετη σημασία που έχει η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τη σπουδάζουσα και φοιτητιώσα νεολαία, αλλά και για την τουριστική αγορά της Ρωσίας και των Βαλκανίων στην οποία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στοχεύει με συγκεκριμένες δράσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων στα Μεστά Χίου, σημειώνοντας την ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία της δρομολόγησης πλοίου στο συγκεκριμένο λιμάνι.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ Η HSW

Σε επίπεδο στόλου, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά του Ionian Queen, που θα μετονομαστεί σε «Νήσος Σάμος» και θα δρομολογηθεί εντός του 2016.

Σε επίπεδο ταχύπλοων, το νέο έτος θα δρομολογηθούν:

  • Το «Highspeed 5», το οποίο μετά από τις εργασίες ανακατασκευής θα είναι ένα εντελώς καινούριο πλοίο, θα μετονομαστεί σε «Highspeed 7» και θα πραγματοποιεί τα γνώριμα δρομολόγιά του, από την Κρήτη στις Κυκλάδες.
  • Το «Hellenic Wind» που στο παρελθόν, ναυλωμένο σε ξένη εταιρεία, εκτελούσε δρομολόγια στην Πορτογαλία, θα μετονομαστεί σε Hellenic Highspeed, σε τακτική δρομολόγηση από το λιμάνι της Ραφήνας προς Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Ίο, Θήρα.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με στελέχη της HSW, η εταιρεία έχει περάσει πλέον σε περίοδο κερδοφορίας, με παράλληλη διευθέτηση του δανεισμού, με βάθος χρόνου το 2022.

«Η Hellenic Seaways αναδιάρθρωσε δάνεια εν μέσω κρίσης και σήμερα πληρώνει ανταγωνιστικά επιτόκια, σε συμφωνία με τις τράπεζες για αποπληρωμή του δανεισμού έως το 2022. Μέσα σε μια τριετία, η εταιρεία παρουσίασε βελτίωση περίπου 30 εκατ. ευρώ στο EBITDA και πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών» επισημαίνουν.

«Είμαστε πλέον σε θέση, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, να χρηματοδοτούμε με ίδιες δυνάμεις το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα» καταλήγουν τα ίδια στελέχη.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

60 Άποψη για τα “Επιτέλους… Η HSW λύνει το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λέσβου – Λήμνου – Θεσσαλονίκης”

Αφήστε ένα σχόλιο