Επιστολή Γαληνού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz για το μεταναστευτικό

limani-metanastes-31

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean – Claude Junker, την παρακάτω επιστολή με θέμα τις αυξανόμενες αφίξεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, με στόχο να δοθεί η δέουσα Ευρωπαϊκή διάσταση στο ζήτημα που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες το νησί μας.

Ακολουθεί  η μεταφρασμένη στα ελληνικά επιστολή.

Θέμα: Το ζήτημα της μετανάστευσης στη Λέσβο

 

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι μεταναστεύουν από μέρος σε μέρος. Σήμερα ένας τεράστιος αριθμός μεταναστών και προσφύγων προσπαθούν να φτάσουν στις Ευρωπαϊκές ακτές και να ξεφύγουν από την πολιτική καταπίεση, τον πόλεμο και τη φτώχια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Για πολλούς μήνες τώρα το Ελληνικό νησί της Λέσβου έχει μετατραπεί σε σημείο εισόδου της Ευρώπης για χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν εδώ κάθε μέρα. Ένα μικρό νησί της Λέσβου των 85.000 κατοίκων ανέλαβε την ευθύνη να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης για λογαριασμό της Ευρώπης των εκατομμυρίων κατοίκων. Αναλάβαμε δράση γιατί πιστεύουμε στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης αλλά και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής. Αρχές οι οποίες αποτελούν τη θεμέλια λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Σήμερα το νησί της Λέσβου αγωνίζεται να αποδείξει ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει.

Δεν πρέπει να αφήσετε ένα μικρό νησί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Πολιτικές οι οποίες θα έπρεπε να επιβάλλουν στην Τουρκία να εφαρμόσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει καθώς και να συνεργαστεί στην εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής πολιτικής σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης. Πολιτικές οι οποίες στερούνται συνοχής, αποτελεσματικότητας και συνεπώς αναγκάζουν εμάς να σηκώσουμε το βαρύ σταυρό ενός εγγενώς πολύπλοκου ζητήματος.

Όλους αυτούς τους μήνες, η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με εθελοντές από την τοπική κοινωνία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητές μας κατά πολύ. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναλάβουμε δράση γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε την απώλεια άλλων ζωών, την απεχθή εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας και τέλος γιατί μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των προγόνων μας οι οποίοι έφυγαν από τη Μικρά Ασία για να σωθούν και ήρθαν στη Λέσβο ως πρόσφυγες και αυτοί.

Την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, θεωρήσαμε ότι είμαστε πλέον μέρος μιας συμμαχίας εθνών με κοινές αρχές, τα οποία αλληλοϋποστηρίζονται σε στιγμές ανάγκης. Τώρα, σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, βιώνουμε την σκληρή εμπειρία της μοναξιάς και της εγκατάλειψης. Πρέπει να καταλάβετε πως το διακύβευμα είναι η ίδια η ψυχή της Ευρώπης και αυτή η ψυχή είτε υπάρχει σήμερα στη Λέσβο είτε δεν υπάρχει πουθενά. Κάνω έκκληση λοιπόν να αναλάβετε άμεση δράση σχετικά με το θέμα, δείχνοντας στην Διεθνή Κοινότητα και στον κόσμο ότι η Ένωση της αλληλεγγύης, της συμπόνιας και των κοινών Ευρωπαϊκών Αρχών έχει ακόμα μια καρδιά που χτυπά, και αυτή η καρδιά χτυπά στο Ευρωπαϊκό σύνορο της Λέσβου

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ακόμα και για μια προσωπική ακρόαση ώστε να σας εκθέσω τις θέσεις μου σχετικά με το θέμα.

 

        Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

         Σπύρος Γαληνός

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο