Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια στη Μυτιλήνη

kikilias-moria-3

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας μετέβη σήμερα, 21/07/2014, στη Μυτιλήνη και επισκέφθηκε νωρίς το πρωί, το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια. Στην επίσκεψη αυτή παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Λαγός, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας Βορείου Αιγαίου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Σαμαράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τάξης Λέσβου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Βάλεσης, και ο Βοηθός Αστυνομικού Διευθυντή Τάξης Λέσβου, Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Καλέλλης. Επίσης, στην επίσκεψη παρέστη ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, κ. Παναγιώτης Νίκας.

Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας και την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Το πρώτο μέρος της επίσκεψης σε υπηρεσίες του νησιού ολοκληρώθηκε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, όπου τον κ. Υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Διονύσιος Κουτσούκος και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Πύραρχος Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Κικίλιας θα συνοδεύσει την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Cecillia Malmström στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια Μυτιλήνης.

kikilias-moria-5

Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.)

Πρώτος σταθμός του Υπουργού ήταν το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στη Μόρια, όπου ενημερώθηκε για τις δομές που έχουν δημιουργηθεί και το έργο που προσφέρεται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο Υπουργός κατά την έξοδό του από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής δήλωσε: «Είναι δομές που έχουν δημιουργηθεί με βάση τα όσα προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις διεθνείς συνθήκες και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υλοποιείται ένα αξιόλογο έργο. Είναι σημαντικό να το αναφέρουμε όπως σημαντικό είναι να σταθούμε στην ανθρωποκεντρική διάσταση συνολικά των Κέντρων αυτών. Διότι με τις υποδομές αυτές διασφαλίζουμε τόσο τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των αλλοδαπών, όσο και ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως είναι η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους και η καταγραφή τους, ο ιατρικός έλεγχος και η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά.

kikilias-moria-4

Θα ήθελα να απευθυνθώ και προς την τοπική κοινωνία της Λέσβου και να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους του νησιού για τη στάση που έχουν δείξει στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Δημιουργεί ιδιαίτερη πίεση στις δομές μας, αλλά και στις υπηρεσίες των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Μόνο στη Λέσβο, τον Ιούνιο του 2014 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2013, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα και συνελήφθησαν από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές. Σε απόλυτα μεγέθη, γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπινες ζωές, τον Ιούνιο του 2014, 1.198 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2013 είχαν συλληφθεί 496 παράνομοι μετανάστες.

Είναι ένα τεράστιο θέμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί από μόνη της όλο το βάρος. Επαναλαμβάνω κάτι που θα πρέπει να θεωρείται από όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. ως δεδομένο: Η επίλυση αυτού του προβλήματος στηρίζεται στην αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης ».

Επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Δεύτερος σταθμός στην επίσκεψη του Υπουργού ήταν το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας και στη συνέχεια η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Λαγό, καθώς και με τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων και συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες εργασίας και για θέματα ασφάλειας της περιοχής.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και να ενημερωθώ για τα προβλήματα ασφάλειας της περιοχής. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και το προσεχές χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε ενέργειες ενίσχυσης της Περιφέρειας με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.

Το έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός ότι πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η ενίσχυση του έργου του Έλληνα Αστυνομικού. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον Έλληνα αστυνομικό. Το έργο που επιτελείται από τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αξιόλογο και γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Το πρωί επισκέφθηκα το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας. Θεωρώ καθήκον μου να γνωρίσω από κοντά και τον τελευταίο αστυνομικό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Δεν πρόκειται για μία τυπική δέσμευση, αλλά για μία ιερή υποχρέωση».

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Διονύσιο Κουτσούκο και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου, Πύραρχος κ. Ελευθέριος Ελευθεριάδης κ αι τους πυροσβέστες της Υπηρεσίας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και την προετοιμασία που έχει γίνει επισημαίνοντας τα εξής: «Επισκέφθηκα την Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι και η έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού και μέσων. Τα δύο αεροπλάνα PZL που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία βρίσκονται σε καλή επιχειρησιακή κατάσταση και ετοιμότητα. Το ίδιο καλή είναι και η κατάσταση και των 43 πυροσβεστικών οχημάτων. Συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω παλαιότητας των κτηριακών εγκαταστάσεων στα Κλιμάκια της Καλλονής και της Αγιάσου και δεσμεύτηκα ότι θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα αναζητήσω λύση όταν επιστρέψουμε στην Αθήνα.

Έχουμε τα γνωστά προβλήματα στα εναέρια και επίγεια μέσα, όμως οι άνδρες της Πυροσβεστικής για μία ακόμη χρονιά θα κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κατά το δυνατόν τα οποία προβλήματα υπάρξουν και ευχόμαστε οι καιρικές συνθήκες να μας ευνοήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλω να τονίσω ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση με όλο το μηχανισμό μας, ώστε να προασπίσουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε να επισκεφθούν τη χώρα μας. Θα ήθελα όμως να ζητήσω στην πολύ κρίσιμη φετινή μάχη τη συνδρομή όλων: εθελοντών και πολιτών.

Μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα με ακούσετε πολλές φορές να απευθύνω αυτή την έκκληση. Η έγκαιρη ενημέρωση των αρμοδίων, ένα απλό τηλεφώνημα, μπορεί να μας σώσει από ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Άρα στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουμε όλοι. Δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μας είναι η επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Επίσκεψη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια στη Μυτιλήνη”

  1. Γιωργος

    Κυρ Βασίλη Κικίλια την νιαπουλ την ξεχασες βρε η δεν σου ταπαν τι γινιτι ικι περα

Αφήστε ένα σχόλιο