Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση στη Λήμνο με συμμετοχή δύο αστυνομικών

simoria-limnou

Όπως πρώτο σας αποκάλυψε σήμερα το πρωί το LesvosNews.gr εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση στη Λήμνο, στην οποία συμμετείχαν και δύο αστυνομικοί !!!

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για την υπόθεση με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο βρίσκονται και δύο αστυνομικοί. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν συνολικά εννιά άνθρωποι, στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, στην Αθήνα και τη Λήμνο.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν επτά ιδιώτες (πέντε Έλληνες και δύο αλλοδαποί) καθώς και δύο αστυνομικοί, ένας Υπαστυνόμος Β’ και ένας Ανθυπαστυνόμος, που υπηρετούν στη Λήμνο. Επιπλέον αναζητούνται για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άλλοι πέντε Έλληνες, ενώ για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 31 άνθρωποι, για τα οποία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.

Το χρονικό

Ως προς χρονικό της υπόθεσης, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, από τον Δεκέμβριο του 2013, διερευνούσε προανακριτικά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα και στην περαιτέρω διακίνηση τους στη Λήμνο.

Η εγκληματική ομάδα είχε διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλουςΑπό την εξέλιξη της έρευνας, προέκυψε η εμπλοκή στην παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος, δύο αστυνομικών, που υπηρετούν στη Λήμνο, λόγος για τον οποίο, με εντολή των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση, εξακρίβωση και διασταύρωση στοιχείων και δεδομένων, εξιχνιάστηκε πλήρως η εγκληματική δράση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των δύο αστυνομικών στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.

Η χρονική περίοδος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του 2013, όταν, αρχικά επτά από τους εμπλεκομένους (δύο αλλοδαποί και πέντε Έλληνες) συγκρότησαν και εντάχθηκαν -ως κύρια μέλη- σε δομημένη, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή εγκληματική ομάδα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών ουσιών στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο.

Στην συνέχεια εντάχθηκαν στην οργάνωση άλλα πέντε άτομα, έχοντας συγκεκριμένο – προκαθορισμένο ρόλο ο καθένας, κυρίως στον τομέα της πώλησης ή μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών -κατά περίπτωση- ενώ σημαντική συνδρομή στο πληροφοριακό σκέλος παρείχαν οι δύο συλληφθέντες αστυνομικοί. Ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση, οργάνωση, διεύθυνση και καθοδήγηση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ένας Έλληνας, ο οποίος αναζητείται.

Τρόπος δράσης

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) διαπιστώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος, μαζί μ’ ένα από τα κύρια μέλη της οργάνωσης, προμήθευαν με ποσότητες ηρωίνης άλλα βασικά στελέχη της ομάδας, (δύο αλλοδαπούς και έναν Έλληνα), οι οποίοι διοχέτευαν τις δόσεις στην «αγορά» της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Η οργάνωση διακινούσε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης σε Λήμνο και Άγιο ΕυστράτιοΜάλιστα ένας από τους εμπλεκομένους αλλοδαπούς είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο, κυρίως από χρηστές, οι οποίοι λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» για τη μεταπώληση των ναρκωτικών σε άλλους χρήστες, με αντίτιμο την προσωπική τους «δόση», ενώ παράλληλα προμήθευε Έλληνα, κάτοικο Αγίου Ευστρατίου, κύριο μέλος της οργάνωσης, με μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, προκειμένου να τις διοχετεύει στο νησί, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης. Οι ποσότητες ηρωίνης μεταφέρνονταν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο – Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά την παράνομη δραστηριότητά τους, ενώ χρησιμοποιούσαν ειδικές μεθόδους απόκρυψης και συγκαλυμμένης μεταφοράς των ναρκωτικών, συνήθως κρυμμένα σε τροφές για σκύλους, που μεταφέρονταν με φορτηγά οχήματα.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών ( ghostphones ), τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη ορολογία.

Αναφορικά με την εμπλοκή των δύο αστυνομικών, προέκυψε ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο σε πληροφοριακό επίπεδο (ουσιώδεις πληροφορίες), όσο και στην «συγκάλυψη» μελών της, κατά την δράση τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση συνδρομής ήταν όταν ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της, πυροβόλησε, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, κατά ημεδαπού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι (13-9-2014 στη Λήμνο).

Πριν το περιστατικό παρείχαν στον «αρχηγό» της οργάνωσης πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα, ενώ, μετά την πράξη, τον ενημέρωναν για τις αστυνομικές περιπολίες και τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν στο νησί για τον εντοπισμό του, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί αρχικά η σύλληψη του, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Επιπλέον μεθόδευαν την απόπειρα διαφυγής τους από το νησί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς δυο ημέρες μετά την πράξη και συγκεκριμένα στις 15-9-2014, οι δυο δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, με εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες, οχήματα, διάφορους χώρους αλλά και στην κατοχή των εμπλεκομένων, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

(581,75) γραμμάρια κάνναβης και (74,67) γραμμάρια ηρωίνης,
(23) ναρκωτικά δισκία, (5) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και σύνεργα για τον διαχωρισμό και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών (ζελατίνες, χαρτάκια, κόφτης, κ.ά.),
παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών ποσού 7.200 ευρώ,
χρηματικό ποσό 9.690 ευρώ, το οποίο προέρχεται από την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
(11) μαχαίρια διαφόρων τύπων, ξύλινο ρόπαλο και
(2) μεταλλικοί τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν αύριο (25.11.2014) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Υπαστυνόμος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Ανθυπαστυνόμος τελεί ήδη σε διαθεσιμότητα από τον Μάρτιο του 2013, για άλλη υπόθεση (σχετικό το από 12-03-2013 Δελτίο Τύπου). Παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

3 Άποψη για τα “Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση στη Λήμνο με συμμετοχή δύο αστυνομικών”

  1. […] πριν από λίγη ώρα οι εννέα συλληφθέντες για την υπόθεση με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε Λήμνο και Άγιο […]

  2. […] πριν από λίγη ώρα οι εννέα συλληφθέντες για την υπόθεση με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε Λήμνο και Άγιο […]

  3. […] πριν από λίγη ώρα οι εννέα συλληφθέντες για την υπόθεση με τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών σε Λήμνο και Άγιο […]

Αφήστε ένα σχόλιο