Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Λέσβου στην “11ηHO.RE.CA. 2016” που πραγματοποιήθηκε στις 12 – 15 Φεβρουαρίου 2016, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Η Λεσβιακή Γαστρονομία κέρδισε για μία ακόμα φορά τα κολακευτικά σχόλια των επισκεπτών της έκθεσης, αλλά και σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, για τα οποία θα αναφερθούμε σε νέο λεπτομερέστατο ρεπορτάζ.
Ο Δήμος Λέσβου, προσκεκλημένος του Chef’s Club of Greece (Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος) και του Προέδρου του Μίλτου Καρούμπα, συμμετείχε σε μία τετραήμερη οργανωμένη παρουσίαση τοπικών συνταγών μαγειρικής και προϊόντων Λέσβου, στο πλαίσιο του “9ου Διεθνούς Forum Γαστρονομίας”, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κορυφαίας και εξειδικευμένης επαγγελματικής έκθεσης για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants και cafes) “11ηHO.RE.CA. 2016” (12 – 15 Φεβρουαρίου 2016, εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών).
Το Δήμο Λέσβου και το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης και σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Λέσβου Πάνος Πίτσιος, ενώ το παρόν έδωσαν πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων & ποτών, της ενδιαίτησης και της φιλοξενίας του νησιού, εκπρόσωποι της Ο.Λ.Σ.Α. (Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής), καθώς και αρκετοί Λέσβιοι της Αθήνας. Μεγάλος χορηγός της λεσβιακής αποστολής, η ακτοπλοϊκή εταιρεία “BLUESTAR FERRIES”.
Το ετήσιο διεθνές forum γαστρονομίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της HO.RE.CA., έχει καταστεί ο σημαντικότερος θεσμός της χώρας για την ανάδειξη τηςελληνικής γαστρονομίας, δρώντας επιμορφωτικά και δίνοντας τη νέα, σύγχρονη διάσταση της παγκόσμιας γαστρονομίας, μέσα από την περίφημη ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα. Υποστηρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., ο Ε.Ο.Τ., το Ξ.Ε.Ε., ο Σ.Ε.Τ.Ε., το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων, κ.α.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης φωτογραφίζεται με διακεκριμένους και βραβευθέντες σεφ και παραγωγούς στην “11ηHO.RE.CA. 2016”
Κατά τις 4 ημέρες της έκθεσης, στο stage παρουσιάσεων του Chef’ Club of Greece και μπροστά από τον ειδικό χώρο – εξέδρα του κοινού & των ειδικών του επισιτισμού, διεξαγόταν συνεχείςζωντανές μαγειρικές, διαγωνισμοί και παρουσιάσεις τοπικών συνταγών καιπαραδοσιακών προϊόντων, από Έλληνες και ξένους chefs.
Αποδέκτες όλων των δράσεων, που διοργανώνονταν καθόλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας της έκθεσης, ήταν: α) όλοι οι Έλληνες executive chefs, β) η πληθώρα των chefs – μελών του Ελληνικού Club, γ) οι ξένοι chefs από διάφορες χώρες του κόσμου, προσκεκλημένοι από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, δ) οι επαγγελματίες του επισιτισμού και της ξενοδοχείας (ιδιοκτήτες – στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων, restaurants και cafes) από όλη την Ελλάδα, ε) οι εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι γαστρονομίας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, και στ) το ευρύ και πολυπληθές αθηναϊκό κοινό, που έδινε αδιαλείπτως δυναμικό παρών, παρακολουθώντας ενεργά όλα τα διαδραματιζόμενα events.
Κατά την τετραήμερη παρουσία του Δήμου Λέσβου στο forum γαστρονομίας, πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
- Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, τα logos, τα σήματα, τα banners, τα διαφημιστικά φυλλάδια, καθώς και τα ίδια τα προϊόντα των λεσβιακών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην αποστολή, βρισκόταν σε περίοπτες θέσεις του stage και του ευρύτερου χώρου, αφού η Λέσβος ήταν η μοναδική γεωγραφική περιοχή της χώρας, της οποίας η γαστρονομία ως σύνολο έτυχε τηςιδιαίτερης παρουσίασης από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων, στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και στο ευρύ κοινό.
- Καθημερινή παρουσίαση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου που συμμετείχαν, στις ζωντανές μαγειρικές – events του Chef’s Club of Greece, πάνω στο stage επιδείξεων, στοπλαίσιο της θεματικής ενότητας “Η Κουζίνα του Μέλλοντος”.
- Καθημερινή δημιουργία – αυτοσχεδιασμοί μοναδικών cocktails με βάση τα λεσβιακά αποστάγματα και το ούζο πάνω στο stage επιδείξεων των ποτών, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας“Πίνουμε Ελλάδα”.
- Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016, η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των τοπικών προϊόντων και της λεσβιακής γαστρονομίας, με ζωντανή μαγειρική τοπικών συνταγών από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, υπό το συντονισμό και τηνεπιμέλεια του μυτιληνιού executive chef του Club ΠαναγιώτηΜελιδώνη, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Keeptradition – Κρατάμε την παράδοση”. Οι gourmet συνταγές που παρακολούθησε και στη συνέχεια γεύτηκε το κοινό, ήταν: α) γλυκιά κολοκύθα τηγανιτή, με παστουρμά, β) μακαρόνια με σάλτσα τομάτας, αρωματισμένη με ούζο, ελιές, λιαστή τομάτα και φέτα, γ) μακαρόνια με σαρδέλες, ελιές και κάπαρη, δ) πανσέτα χοιρινή, με σάλτσα ντομάτα, λιαστή ντομάτα, φέτα και σάλτσα ούζο, ε) ουζοκούλουρα, στ) παραδοσιακό ρόφημα “καϊνάρ”, και ζ) λουκουμάδες με μέλι Λέσβου και παγωτό ελιάς (από την ελληνορωσίδα executive chef Τάτυ Μπόκοτσι).
- Παρουσίαση του μυτιληνιού “γεμάτου” και εν γένει τουfestival “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης”, που ταυτόχρονα με το forum γαστρονομίας, διοργανωνόταν στη Λέσβο, δεδομένου ότι τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στη Μυτιλήνη. Το “γεμάτο”, παραδοσιακό γλυκό των αρραβώνων και των γάμων στη Λέσβο, επιλέχθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του festival, ως το γλύκισμα – σήμα κατατεθέν του “Αγίου Βαλεντίνου … της Μυτιλήνης” και προβλέπεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο συνολικό φάσμα προώθησης της εν λόγω γιορτής σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο η Μυτιλήνη να γίνει τουριστικός προορισμός για τα ερωτευμένα ζευγάρια και για τη διεξαγωγή γάμων.
- Συμμετοχή του Προέδρου της Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου και του μέλους της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Λέσβου & Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλή Αντωνίου, στην 5ηΓενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού ΕπιμελητηρίουΕλλάδος, που παραδοσιακά οι εργασίες της διεξάγονται στο πλαίσιο της HO.RE.CA. Στην μεστή ομιλία του, το μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. Περικλής Αντωνίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Παρόντες στη Γ.Σ., την οποία τίμησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αρκετοί ξενοδόχοι της Λέσβου.
- Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτο Καρούμπα και αρκετούς Λέσβιους chefs της Αθήνας, συζητήθηκαν τα δεδομένα και τέθηκαν οι βάσεις, ώστε υπό την αιγίδα των Δήμου Λέσβου και Chef’s Club of Greece, ναξεκινήσουν οι ενέργειες ίδρυσης και λειτουργίας τουαπαραίτητου για την περαιτέρω ανάπτυξη του γαστρονομικούτουριστικού προϊόντος του νησιού “Chef’s Club of Lesvos”,στα πρότυπα άλλων τοπικών Λεσχών (όπως π.χ. αυτών της Κρήτης, της Ρόδου, της Χαλκιδικής, της Κέρκυρας, κ.α.).
Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Ελεάνα Κουντουρά φωτογραφίζεται με τον Γιώργο Σαξιώνη που κρατά το βραβευμένο για μία ακόμα φορά ψωμί της παραγωγής του αρτοποιείου “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”.
- Συμμετοχή και παρακολούθηση της ημερίδας παρουσίασης της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο hotel management με πλούσια δράση και στο εξωτερικό, της “Hotel Brain”. Σε σύντομο διάλογο με τον λεσβιακής καταγωγής Πρόεδρο της εταιρείας Πάνο Παλαιολόγο, συζητήθηκε και αποφασίστηκεη άμεση πρόσκληση της εταιρείας στη Μυτιλήνη, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχημένης δραστηριοποίησης της στον νησί, προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξής του.
Οι επιχειρήσεις του νησιού που έδωσαν το παρόν στη σημαντική αυτή παρουσίαση της λεσβιακής γαστρονομίας στην 11η HO.RE.CA., ήταν οι ακόλουθες:
- ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Τ.” ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ & ΓΚΙΖΑ – ΜΥΖΗΘΡΑ).
- “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΕΣΒΟΥ.
- ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΕΣΒΟΥ – LESEL (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ” & “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”).
- ΚΛΑΒΑΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΛΕΣΒΟΥ – πρώην ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗ).
- ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ “ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ” (ΚΡΕΑΤΑ & ΤΥΡΙΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ).
- ΛΕΒΑ Α.Ε. (ΟΥΖΟ “ΣΜΥΡΝΙΩ”, ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ “LEVA” & ΑΛΙΠΑΣΤΑ “LEVA”).
- “ΛΕΣΒΙΓΑΛ” ΑΦΟΙ Δ. ΡΟΔΟΥ Ο.Ε. (ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΦΕΤΑ, ΛΑΔΟΤΥΡΙ, ΚΑΣΕΡΙ Π.Ο.Π., ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ, ΓΚΙΖΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ, ΓΙΔΟΤΥΡΙ, ΤΥΡΟΒΟΛΑΚΙ).
- ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ).
- “ΜΠΑΧΑΡΟΠΩΛΕΙΟ” ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ “ΚΑΪΝΑΡ”.
- “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ” ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ & ΣΑΛΤΣΕΣ).
- ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ» (ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ & ΣΑΛΤΣΕΣ).
- “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (Οίνοι “ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”).
- “Ο ΚΙΜΩΝ” ΑΡΤΟΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
- “OLEVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS (ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ, ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΔΙΟΥ, ΣΥΚΑ, κ.α.).
- THEROS (ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ).
- “ΦΛΟΚΑΚΙ” (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ).
Eleni Lazarou liked this on Facebook.
Fotini Zonke liked this on Facebook.
Φωτεινή Μανωλέλλη liked this on Facebook.
Αφροδίτη Πατερέλη liked this on Facebook.
Irene Kallia-Sklavounos liked this on Facebook.
Άννα Βάσση liked this on Facebook.
Ilia Poci liked this on Facebook.
Ταξουλα μαρουσκου liked this on Facebook.
Ειρήνη Τσούκα liked this on Facebook.
Αθανασία Μακρυγιάννη liked this on Facebook.
Χριστινα Κρασσου liked this on Facebook.
Mixalis Egglezos liked this on Facebook.
Athanasia Stamopoulou liked this on Facebook.
ελευτεριά Βογιατζή liked this on Facebook.
Μαρια Παναγιωτης liked this on Facebook.
Ραλιτσα Φωνιανη.Α liked this on Facebook.
Stratis Alexandrou liked this on Facebook.
Στρατούλα Σταμ liked this on Facebook.
Erato Mastellos liked this on Facebook.
Κικη Κατατριωτου liked this on Facebook.
Συμεωνη ξυνου liked this on Facebook.
Αναστασία Κατωτριώτου liked this on Facebook.
ειδικά ο κίμωνας ήταν όλα τα λεφτά!!!
Trantalis Dimitris liked this on Facebook.
Konstantina Saminelli liked this on Facebook.
Γεωργία Κουρτελη Ανδρονικου liked this on Facebook.
Panagiotis Lamprinos liked this on Facebook.
Στρατούλα Φερδινάνδου liked this on Facebook.
Δήμητρα Ζερμπίνου liked this on Facebook.
Μαριαννα Παραδελλη liked this on Facebook.
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας liked this on Facebook.
Γιώργος Βατός Λέσβος liked this on Facebook.
Iordanis Boudouridis liked this on Facebook.
Ιωάννης Πολίτης liked this on Facebook.
Βασω Νικολαρελη liked this on Facebook.
Σοφία Φραγκάτου liked this on Facebook.
Ταξούλα Μπάγκου liked this on Facebook.
ΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ liked this on Facebook.
George Avagiannis liked this on Facebook.
Παναγιωτης Βουλαλας liked this on Facebook.
Παράσχος Σιμέλης liked this on Facebook.
Marianna Lagoumidi liked this on Facebook.
Antigoni Kaikis liked this on Facebook.
Θοδωρής Παπαδημητρίου liked this on Facebook.
Dimitra Tsagozi liked this on Facebook.
Panteli Lia liked this on Facebook.
Aggeliki Kontou liked this on Facebook.
Στέφανος Βαλαβάνης liked this on Facebook.
Anthi Tsakiri liked this on Facebook.
Νεκταρια Καρακλα liked this on Facebook.