Ενεργοί Πολίτες Λέσβου… “Η συνέχεια μιας οδυνηρής δικαίωσης. Τώρα τι;”

kourtzis-energoi-polites

“Πριν λίγες ημέρες, στις 9 του μήνα, η «Πρωτοβουλία», με δελτίο τύπου που στείλαμε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, φέρναμε στο φως το σημαντικό θέμα του αποκλεισμού της Λέσβου και του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας από τις πρόσφατες προσλήψεις ερευνητικού προσωπικού. Πέντε ημέρες μετά έγινε ευρέως γνωστή η ανταπόκριση στο θέμα του βουλευτή κ. Βογιατζή και η πρόθεσή του για κατάθεση σχετικής επερώτησης στην ολομέλεια της Βουλής. Ήταν μια δικαίωση για εμάς, αν και πικρή λόγω της φύσης του ζητήματος.

 Ενόψει της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η Ομάδα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της κίνησής μας, συνέταξε σε χρόνο-ρεκόρ και έθεσε στη διάθεση του κ. Βογιατζή εισήγηση για τη μετεξέλιξη του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου σε Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης, μέσω της πρόσληψης ερευνητικού προσωπικού συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων. Η διαφορά της γραπτής πρότασής μας σε σχέση με τις προηγούμενες που έχουν κατατεθεί ή ακουστεί για την αγροτική ανάπτυξη της Λέσβου είναι ότι αφορά μια διεπιστημονική και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της τοπικής ανάπτυξης, με αξιοποίηση τόσο του φυσικού όσο και του πολιτισμικού μας πλούτου. Αμέσως μετά ενημερώσαμε και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρότασή μας, δεσμευόμενοι να την εντάξουμε σε προσεχή Ημερήσια Διάταξη προς ψήφιση.

Πράγματι, η ερώτηση του κ. Βογιατζή συζητήθηκε και η πρότασή μας κατατέθηκε στη Βουλή. Η απάντηση ωστόσο του (αναπληρωτή) Υπουργού ήταν απαξιωτική για το νησί μας και εν τέλει θλιβερή ως προς την επιχειρηματολογία της. Εν συντομία, έδειξε να θεωρεί ότι ένας… δημοτικός λαχανόκηπος («πρότυπο αγρόκτημα» για την ακρίβεια) είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αξιώνει η Λέσβος, τη στιγμή που το αμέσως προηγούμενο σε μέγεθος νησί, η Κρήτη, πρόκειται να λάβει εννέα ερευνητές και ένα από τα πέντε Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας που θα δημιουργήσει ο ΕΛΓΟ. Ο Υπουργός παρέλειψε –εσκεμμένα, όπως θεωρούμε– να αναφερθεί στην ανάγκη μιας ορθής χωροταξικής κατανομής των ινστιτούτων και των ερευνητών, όπως παρέλειψε να αναφερθεί στο καίριο θέμα της νησιωτικότητας, το οποίο αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ένωση (που θεωρεί τη Λέσβο στο σύνολό της «αγροτικό νησί»). Σύγκρινε δε τη Λέσβο με δήμους της Βόρειας Ελλάδας!

Σήμερα δημοσιοποιούμε την πρότασή μας για ίδρυση Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης στους πολίτες της Λέσβου. Παρακαλούμε τους βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο πολίτη, να συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση αυτής της πρότασης, στην κατάθεση και στη δυναμική προώθησή της. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας, ώστε να διοργανώσουμε από κοινού μια ανοιχτή συζήτηση για το θέμα, όπου θα κατατεθούν υπεύθυνα όλες οι προτάσεις.

Η Λέσβος πρέπει να υψώσει επιτέλους το ανάστημά της απέναντι στην κεντρική εξουσία και να απαιτήσει όσα δικαιούται, ώστε να μπορεί να ελπίζει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι υπόθεση όλων μας.”

 

Γραφείο Τύπου

Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο