Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ»

egainia-dasos-sto-dromo

 Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 23 Μαΐου 2015 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου η πρωτότυπη έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ», η οποία περιλαμβάνει τα νέα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Λέσβου κα. Αθηνά Ιωσηφέλλη, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Σ. Μάμαλης καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Χρήστος Λεοντής, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Αιγαίου κ. Ν. Ταταράκης, Πρόεδροι και εκπρόσωποι των 10 Περιφερειακών Παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Πολιτισμού της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα. Μ. Αλβανού, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξεναγών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, εκπαιδευτικοί και μαθητές καθώς και επισκέπτες της Λέσβου, οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την παρουσίαση της έκθεσης.

Μηνύματα απέστειλαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χ. Καλογήρου και ο τ. Βουλευτής – Υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νίκος Ζούρος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στη σημασία των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Παρουσίασε τα νέα ευρήματα απολιθωμάτων κορμών κωνοφόρων και κυρίως αγγειόσπερμων δέντρων, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός νέου τμήματος του Απολιθωμένου Δάσους, άγνωστου μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε στις μοναδικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν τα ευρήματα για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου και την παρουσία των γεωτόπων. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά το Υπουργείο και τη Διεύθυνση Οδικών Έργων, την κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., όλους του συνεργάτες και το προσωπικό του Μουσείου για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Λέσβου κα. Αθηνά Ιωσηφέλλη, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία παρουσίασης των νέων ευρημάτων της έκθεσης και τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την προβολή και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, τόνισε τη δυνατότητα που αναπτύσσεται για γνωριμία των μαθητών και των νέων με τα νέα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί το Μουσείο.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο των εργασιών όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόϊες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο