Είκοσι διεθνή βραβεία μέσα σε 5 χρόνια !!! – Το λάδι της Λέσβου κατέκτησε τον κόσμο

kalampokas-family

Το Ειρήνη Πλωμαρίου, είναι ένα βιολογικό λάδι, που παράγεται στην Μυτιλήνη, μέσα σε 5 χρόνια κέρδισε 20 διεθνή βραβεία και έχει κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία.

Το success story το έγραψε με μεράκι ένα πολύτεκνο ζευγάρι δασκάλων, που αποφάσισε να στραφεί και να επενδύσει στη γη. Ο Νίκος και η Μύρτα Καλαμποκά, κέρδισαν το στοίχημα και σήμερα εξάγουν σχεδόν και τους 12 τόνους της ετήσιας παραγωγής τους.

Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα 250ml κοστίζουν στα 7 ευρώ στη Δανία, ενώ αντίστοιχη είναι και η τιμή πώλησης στην Ιαπωνία…

«Εμείς, η οικογένεια Καλαμποκά από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, παράγουμε και διαθέτουμε το δικό μας βιολογικό ελαιόλαδο από το 2008, με ετήσια παραγωγή πάνω από 10 τόνους. Με τη στήριξη από την πολύτεκνη οικογένεια μας και χωρίς καμία επιδότηση, καταφέραμε σε διάστημα λίγων ετών να αποσπάσουμε πολλά διεθνή και εγχώρια βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ άλλων του Biol στην Ιταλία και του Marios Solinas στην Ισπανία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της εταιρείας. Και όπως μας λέει ο κ. Καλαμποκάς:

«Εκείνο που μας βοήθησε να προχωρήσουμε ήταν η αγάπη μας για τη βιολογική καλλιέργεια και το πάθος μας. Όταν το 1996 αποφασίσαμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματα, όλοι μας χαρακτήριζαν παράτολμους, γιατί ήταν άγρια και απρόσιτα. Λίγα χρόνια μετά, το προϊόν που βγαίνει από αυτά τα ίδια εδάφη πληροί όλα τα κριτήρια για τη κατηγορία «Beyond Extra Virgin», διάκριση που αποσπάσαμε σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στην Καλιφόρνια. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην εγχώρια αγορά, διαθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας σε εξαγωγές σε Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, όπως τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία.

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει το Ειρήνη Πλωμαρίου να ξεχωρίζει και να έχει φανατικό κοινό διεθνώς;

Ο σεβασμός στην ελιά και στο περιβάλλον που φύεται, απαντούν ο Νίκος και η Μύρτα. Η συλλογή του καρπού ξεκινά στα τέλη του Οκτώβρη με την άγουρη ελιά να κόβεται απ ευθείας από το κλαδί, καθώς «απαγορεύεται» να πέσει στο χώμα. Ο καρπός για να δώσει το λάδι του, πρέπει να είναι φρέσκος, ζουμερός και άγουρος. Την ίδια μέρα που γίνεται η συλλογή, η ελιά φτάνει στο λιοτρίβι, και με ψυχρή έκθλιψη συλλέγεται ο χυμός της.

Οι ελιές που πέφτουν στο χώμα δεν μαζεύονται, ανήκουν στα ζώα και στα πουλιά που διαβιούν στα κτήματα, λέει χαρακτηριστικά η Μύρτα.

Μόλις ολοκληρωθεί το μάζεμα, ξεκινά η περιποίηση των δέντρων, με πρώτη εργασία το κλάδεμα και την τοποθέτηση των οικολογικών παγίδων για να περιοριστεί ο δάκος, το έντομο που καταστρέφει την ελιά. Η φροντίδα συνεχίζεται όλο τον χρόνο.

Για να μην χαθεί η αυθεντικότητα του ελαιολάδου, το προϊόν εμφιαλώνεται αφιλτράριστο (σε γυάλινα μπουκάλια 250 και 500 ml και μεταλλικές συσκευασίες του 1 και 5 λίτρων) προκειμένου να «κλειδώσει» τα μοναδικά αρώματα της άγριας αγκινάρας του φρέσκου χόρτου και του πικραμύγδαλου που περιέχει.

«Καλλιεργούμε και τα κτήματα των ανθρώπων που λείπουν στο εξωτερικό, δίνοντάς τους ποσότητα λαδιού, ενώ φέτος νοικιάσαμε επιπλέον 10 χιλιάδες δέντρα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής», αναφέρει η Μύρτα Καλαμποκά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου το λάδι Ειρήνη Πλωμαρίου, έχει αποσπάσει συνολικά πέντε διακρίσεις σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς. Οι διακρίσεις αποτελούν επιβεβαίωση και αναγνώριση των προσπαθειών μας να παράγουμε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας ικανό να κατακτήσει ακόμα και τις πιο δύσκολες αγορές παγκοσμίως, αναφέρει ο κ. Καλαμποκάς.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

ethnos.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο