Δήλωση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσου Γιακαλή για την τραγωδία στη Σάμο

samos tragodiaΔήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή για την τραγωδία στα ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο:

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις «κατανόησης».

Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί.

 Στη σημερινή συγκυρία, η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ουσιαστικό της ρόλο και να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας».

 

Σάμος: Τραγωδία με νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο – Πνίγηκαν δύο γυναίκες που έμειναν αβοήθητες – Βυθίστηκαν τα σκάφη που τους μετέφεραν

– 36 άτομα εντοπίστηκαν σε δύο βάρκες ανοιχτά της Σάμου
– Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τα πτώματα δύο ανθρώπων
– Με γιοτ και κότερο μετέφεραν τους μετανάστες οι δουλέμποροι
– Σκάφος της Frontex επιχειρεί μαζί με ελληνικά σκάφη στην περιοχή
– Ελικόπτερο και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού συνδράμουν στις έρευνες

Οι σοροί δύο γυναικών και 36 σώοι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί, από σκάφη του λιμενικού σώματος, σε επιχείρηση διάσωσης, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή δύο λέμβων, με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων.

Η μια σορός εντοπίσθηκε από το κρουαζιερόπλοιο ”Adamora”, ενώ η δεύτερη από σκάφος του λιμενικού που έσπευσε άμεσα στην περιοχή, στις 04.00 το πρωί, οπότε ξεκίνησε και η επιχείρηση διάσωσης.

ΦΩΤΟ από την περιοχή των ερευνων - i.samos.gr
ΦΩΤΟ από την περιοχή των ερευνων – i.samos.gr

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και λαμβάνουν μέρος δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα κρουαζιερόπλοιο, σκάφος της frontex, το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν και τρία αλιευτικά. Επίσης, επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ενώ κατευθύνεται στο σημείο και σκάφος του πολεμικού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι παράτυποι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιωτ με 4 κυβερνήτες, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες και οι άνεμοι δεν ξεπερνούν τα 5 μποφόρ. Οι 36 μετανάστες, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, έχουν μεταφερθεί ήδη στο λιμεναρχείο Σάμου.

ΦΩΤΟ από την περιοχή των ερευνων - i.samos.gr
ΦΩΤΟ από την περιοχή των ερευνων – i.samos.gr

Οι ίδιοι οι μετανάστες είπαν στους λιμενικούς ότι πάνω στστά δύο σκάφη επέβαιναν τουλάχιστον 60 ως 62 άτομα και έτσι οι έρευνες συνεχίζονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο