Γιατροί ΕΣΥ Λέσβου: “Η απλήρωτη εργασία δεν θα περάσει…”

nosokomeio l

Η επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υ.Π.Ε στη Λέσβο, επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.). Με περισσό θράσος ο κ. Διοικητής ανακοίνωσε πως οι δεδουλευμένες εφημερίες του 2015, όταν καταβληθούν, θα καταβληθούν με περικοπή 40%. Δεν φτάνει που οι γιατροί των Κ.Υ. πληρώθηκαν τις εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, μόλις πριν δύο εβδομάδες, όταν στα νοσοκομεία καταβλήθηκαν  πριν 5 μήνες. Τώρα ανακοινώνεται πως στην ουσία το 40% των δεδουλευμένων εφημεριών θα μείνουν απλήρωτες.

Η συγκεκριμένη «προκρούστεια» λογική προσαρμόζει τα προγράμματα εφημεριών στα εναπομείναντα κονδύλια και όχι στις πραγματικές ανάγκες. Αν προχωρήσει η εφαρμογή της, στην ουσία θα οδηγήσει τα Κ.Υ. σε ανασφαλή προγράμματα εφημεριών ή σε αναστολή εφημέρευσης. Θυμίζουμε παρόμοια προσπάθεια είχε επιχειρηθεί από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και προ τετραμήνου, η οποία ματαιώθηκε από την άμεση κινητοποίηση των γιατρών και μετά την γενική αποδοκιμασία της κοινής γνώμης.

Η καθημερινότητα στα Κ.Υ. χειροτερεύει. Με μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού και με κριτήριο την προσωπική εξυπηρέτηση, προσπαθούν να μπαλώσουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που έχει προκαλέσει το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία έξι χρόνια.  Έτσι το Κ.Υ. Καλλονής λειτουργεί χωρίς ακτινολογικό, χωρίς παιδίατρο και χωρίς γιατρό μικροβιολόγο. Σε όλα τα Κ.Υ. υπάρχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες, φύλακες, γιατρούς και δεκάδες κενές βάρδιες ασθενοφόρου.

Στο Βοστάνειο το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών είναι κενές, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα αν υπολειτουργούν (παιδιατρικό, ορθοπεδικό, ουρολογικό, νευροχειρουργικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, ψυχιατρικό, ογκολογικό – αιματολογικό, ΜΕΘ, ΜΤΝ κτλ). Αν δεν ανανεωθούν οι θητείες των 18 επικουρικών γιατρών η λειτουργία του νοσοκομείου θα καταρρεύσει. Η έλλειψη ειδικευομένων γιατρών, επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Η 24ωρη εφημερία του Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης δεν έχει εξασφαλιστεί, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς στον προϋπολογισμό του Ε.Σ.Υ το 2016 προβλέπεται νέα περικοπή από τα 1,388 δισ. στο 1,026 δισ. Τα υπάρχοντα κονδύλια κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα, που έχει αναλάβει τις προμήθειες, την καθαριότητα και προσφάτως την τηλεϊατρική. Οι αντιλαϊκές ανατροπές στο ασφαλιστικό, η νέα φοροκαταιγίδα, τα νέα μισθολόγια που έρχονται, θα συνεχίσουν την κοινωνική καταστροφή. Το τρίτο μνημόνιο θα ισοπεδώσει ό,τι άφησαν όρθιο τα άλλα δύο και κυρίως οι αγώνες μας για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι επισχέσεις εργασίας στα Κ.Υ. Καρλοβασίου και Αίγινας και οι κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία Κέρκυρας και Ικαρίας δείχνουν τον δρόμο. Οι πρώτες ασυντόνιστες αντιδράσεις πρέπει να γίνουν χείμαρρος ανατροπής της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου. Μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Απαιτούμε:

Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να ματαιώσει το σχέδιο περικοπής των εφημεριών. Άμεση καταβολή χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών, στους γιατρούς των Κ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. της 2ης ΥΠΕ. Να πληρωθούν οι οφειλόμενες εφημερίες του 2012.

Να ανανεωθούν οι θητείες όλων των επικουρικών γιατρών στο Βοστάνειο και το Π.Ε.Δ.Υ. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις γιατρών και εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής 24ωρη εφημερία και η λειτουργία των Κ.Υ., του Νοσοκομείου και του Π.Ε.Δ.Υ. Αποκατάσταση του Ιατρικού Μισθολογίου.

Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών. Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών.

Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων, χωρίς προϋποθέσεις.

Αποφασίζουμε προειδοποιητική 4ωρη Στάση Εργασίας στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, από τις 9πμ ως τις 1μμ. και συμμετοχή στην Απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Μυτιλήνη, 27 Οκτωβρίου 2015


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο