Αφιέρωμα: Ιερά Προσκυνήματα στη Λέσβο !!!

panagia agiasou ieronimos

Τελευταίος προορισμός του προσκυνηματικού οδοιπορικού με τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο μας Αρχιμ. Δαμασκηνό Λιονάκη και τους εκατό περίπου προσκυνητές της Μητροπόλεως μας το Αϊβαλί και η Μυτιλήνη με τους δεκάδες Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια που μέσα από το φωτογραφικό φακό του imka.gr μας έκαναν συνταξιδιώτες τους.

Οι προσκυνητές μας στο πνευματικό αυτό οδοιπορικό επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Λειμώνος ή Ιερά Μονή Αγίου Ιγνατίου που πήρε το όνομα της εξαιτίας του λιβαδιού  (λειμώνα) πάνω στο οποίο είναι κτισμένη.

81 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης στην κορυφή του όρους Όρδυμνος βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ( Μονή Υψηλού).

Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόφο των Καρυών προβάλει η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ όπου ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος μας τέλεσε μαζί με τους συμπροσκυνητές κληρικούς της Μητροπόλεως μας τρισάγιο στην Γερόντισσα Ευγενία, Προηγουμένη της Μονής. Εκεί τους υποδέχθηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα η Καθηγουμένη της Μονής Ταβιθά Μοναχή.

 

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Ταξιάρχη  τον προστάτη και πολιούχο στο  Μανταμάδο.

Μέχρι σήμερα η εικόνα του Ταξιάρχη , προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχάγγελου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού, είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Σύμφωνα με το θρύλο, η Μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς, με εξαίρεση ένα νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από κει είδε μετά το μακελειό, τη μορφή του Αρχάγγελου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί, έφτιαξε τη μορφή του Ταξιάρχη, όπως πρόλαβε να την αντικρύσει. Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός.

Στην Ιερά Μονή Μανταμάδου οι προσκυνητές μας είχαν την ευτυχία να παραστούν στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο  όπου τους καλοδέχθηκαν  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιάκωβος και Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος.

Σημείο επιβλητικό στην περιοχή του λιμανιού αποτελεί ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Θεράποντος  καθώς και ο Ιερός Ναός του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου όπου οι προσκυνητές μας προσκύνησαν το σκήνωμα του Αγίου Θεοδώρου υποδεχόμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιάκωβο Καραμουζή.

Επόμενος προορισμός η Παναγία Αγίας Σιών – Αγιάσου. Το όνομα “Αγία Σιών” επικρατούσε ως η  επίσημη ονομασία της Λεσβιακής κωμόπολης Αγιάσος. Το όνομα αυτό προήλθε από την παλιά εικόνα του προσκυνήματος της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που κατά την ιερή παράδοση ο ιερομόναχος Αγάθωνας την μετέφερε το 803 από την Ιερουσαλήμ, που ως γνωστόν ονομάζεται Αγία Σιών.

Τελευταίος σταθμός των προσκηνυτών μας το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, η Ιερά Μονή Παντοκράτορος-Ταώ  (Νταού) Πεντέλης και το προσκύνημα του Αναστάντος Κυρίου μας στα Σπάτα.

Μετά το πλούσιο αυτό οδοιπορικό οι ταξιδευτές μας χαρούμενοι ευχαρίστησαν τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο μας τραγουδώντας χαρούμενα τραγούδια και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο