Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023… Τα μέχρι τώρα σενάρια για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Έχουμε μπει στο 2023 και ήδη ο Ιανουάριος κοντεύει να φύγει…

Είμαστε στη χρονιά των Βουλευτικών εκλογών αλλά και των  Αυτοδιοικητικών.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αποτίμηση στο χώρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και βέβαια την αποτίμηση για την μέχρι τώρα πορεία των τοπικών μας Δημάρχων αλλά και της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου.

Ξεκινώντας από το Δήμο Δυτικής Λέσβου θα λέγαμε ότι εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Ο νυν Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρος εκτίει μία πολύ πετυχημένη τετραετία και από ότι δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα θα έχει και την επόμενη πενταετία για να ολοκληρώσει πιο εύκολα το έργο του.

Δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα με σχετική ευκολία ενώ έχει βάλει για τα καλά μπρος στις μηχανές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του.

Στα θετικά του ότι απέτρεψε σχέδια του Μηταράκη για τη δημιουργία της δομής μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Αντίθετα με τον Ταξιάρχη Βέρρο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δείχνει να χάνει έδαφος αφού ακόμα και πολλοί από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκτρατίας εκφράζουν ευθέως τα παράπονά τους και δείχνει να χάνει σημαντικό έδαφος ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Εκτός από τους Νεοδημοκράτες που εκφράζουν τα παράπονά τους για τον Στρατή Κύτελη πολλοί είναι και οι ψηφοφόροι που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά βλέποντας ότι σε λίγους μήνες που θα έχουμε τις εκλογές ήδη θα έχουν γίνει τα εγκαίνια της Βάστριας με χωρητικότητα 5.000 και πλέον μεταναστών ενώ όπως όλα δείχνουν και ο Καρά – Τεπές όπου έχουν πέσει πολλά λεφτά θα παραμείνει σαν δομή πρώτης υποδοχής μεταναστών.

Μέχρι τώρα έχουν επίσημα ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για το Δήμο Μυτιλήνης ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο Γιώργος Φλώρος ενώ ανεπίσημα έχει εκφράσει την επιθυμία του να διεκδικήσει το Δήμο και ο Στρατής Μανωλακέλλης.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας έκανε τη μεγάλη έκπληξη στις προηγούμενες Περιφερειακές Εκλογές αφού λίγο έλειψε να περάσει στο δεύτερο γύρο και ίσως να ήταν σήμερα Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Θα μπορούσε και να ήταν Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου αλλά και στις επικείμενες εκλογές να ήταν υποψήφιος με πολλές πιθανότητες εκλογής του.

Επέλεξε την υποψηφιότητά του στο Δήμο Μυτιλήνης ίσως γιατί εκεί έχει εκτελεστική εξουσία σε αντίθεση με τη Βουλευτική έδρα.

Η υποψηφιότητά του στο Δήμο Μυτιλήνης έχει τα αδύνατα σημεία του.

Το ΠΑΣΟΚ είναι δυσαρεστημένο από τη συμμετοχή του στην Περιφέρεια και τη συνεργασία του με τον Κώστα Μουτζούρη.

Έτσι μοιραία κάποιοι θα του γυρίσουν την πλάτη.

Ο Παναγιώτης Χριστόφας επίσης έκανε μία «κωλοτούμπα» !!!

Σε ερώτηση που του έκανε ο Γιάννης Συνάνης στο δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης  Μυτιλήνης την ημέρα που ο Κώστας Μουτζούρης τον έχρισε Αντιπερειφερειάρχη για το αν θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη ή επικεφαλής σε άλλο συνδυασμό απάντησε ότι «αν ο Κώστας Μουτζούρης δεν αλλάξει πολιτική κυρίως στο μεταναστευτικό θα είναι υποψήφιος στο συνδυασμό του».

Αυτή η δήλωση βεβαίως υπάρχει στο αρχείο και βέβαια ο Κώστας Μουτζούρης δεν άλλαξε ποτέ την πολιτική του μέχρι τώρα.

Ένα άλλο μείον του Παναγιώτη Χριστόφα είναι η «βόμβα» που έριξε ο Γιώργος Φλώρος με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο Γιώργος Φλώρος εκλέγεται επί σειρά ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει πολλές συμμαχίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ετοιμάζει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο.

Σίγουρα έχουν την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων και θα γίνει δύσκολη μοιρασιά των ψήφων.

Είχε διαρρεύσει μέχρι πρότινος ότι θα υπήρχε συνεργασία Μουτζούρη – Χριστόφα στις επερχόμενες εκλογές με «αλληλεγγύη» στην προεκλογική εκστρατεία.

Όμως ο Κώστας Μουτζούρης ενοχλήθηκε έντονα από τη στάση του Χριστόφα στο θέμα της έγκρισης του προυπολογισμού για την τουριστική προβολή και η «μανέστρα» χάλασε.

Σφήνα όμως στις μέχρι τώρα υποψηφιότητες ετοιμάζεται μία υποψηφιότητα που θα έχει τον χαρακτηρισμό «βόμβα μεγατόνων» από μία ομάδα που βλέπει ότι οι υπάρχουσες υποψηφιότητες  είναι ελάχιστα δημοφιλείς προς τους ψηφοφόρους του Δήμου Μυτιλήνης.

Η ομάδα αυτή δουλεύει μέχρι τώρα αθόρυβα και με πλήρη μυστικότητα έχουν ήδη βρει τον τίτλο του συνδυασμού ενώ θα είναι καθαρά ανεξάρτητη παράταξη χωρίς δεσμεύσεις και αγκυλώσεις από κόμματα και ιδεολογίες.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες οι ιθύνοντες της Δημοτικής αυτής παράταξης θα ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους αμέσως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές.

Πάμε τώρα στις Εκλογές για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα στον «αέρα».

Κι αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει πριν τις Βουλευτικές Εκλογές να έχει απώλειες και έτσι δεν ανακοινώνει υποψηφιότητες σε καμία περιοχή της χώρας μας.

Βέβαια εδώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα πράγματα είναι περίπλοκα.

Στις προηγούμενες εκλογές ο Κώστας Μουτζούρης σαν ανεξάρτητος κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά την Χριστιάνα Καλογήρου.

Από τότε οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι πάντα σε τεντωμένο σχοινί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει εναγωνίως λύση ώστε να κερδίσει τον Κώστα Μουτζούρη και να πάρει την Περιφέρεια.

Δεν του βγαίνουν όμως τα «κουκιά» αφού όλοι οι μνηστήρες δεν φαίνονται ικανοί να κερδίσουν τον νυν Περιφερειάρχη.

Στο μόνο που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να παίξει το ρόλο του λυτρωτή και θα είναι υποψήφιος πάλι για την Βουλευτική του έδρα.

Τελευταία γίνεται μία προσπάθεια συμφιλίωσης Μητσοτάκη – Μουτζούρη που αν επιτευχθεί θα αλλάξουν ριζικά όλα τα σενάρια.

Αν δεν ευδοκιμήσει η συμφιλίωση αυτή τότε το σενάριο δείχνει μία τριπλή αμφίρροπη μάχη.

Θα έχουμε υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας, του Κώστα Μουτζούρη και του Σταμάτη Μαλέλη.

Τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση είναι πάρα πολύ περίπλοκα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μία βάση ψηφοφόρων η οποία στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνει περίπου το 30% του εκλογικού σώματος.

Περίπου σε αυτό το ποσοστό κινήθηκε και η Χριστιάνα Καλογήρου που δεν ήταν αρεστή στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα και να περάσει στο δεύτερο γύρο όπου έχασε έχοντας απέναντί της τον Κώστα Μουτζούρη και φυσικά τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Αν ισχύσει και πάλι αυτή η λογική τότε η μονομαχία Μουτζούρη – Μαλέλη θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη για την δεύτερη θέση στον επόμενο γύρο.

Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά ο Κώστας Μουτζούρης φαίνεται ενισχυμένος σχετικά αλλά από την άλλη πλευρά έχει αντίπαλο τον Σταμάτη Μαλέλη με ένα δυνατό οπλοστάσιο.

Ο Κώστας Μουτζούρης έχει στο ενεργητικό του την αμεσότητα με τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου και έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αναφέραμε πιο πάνω ότι ο Παναγιώτης Χριστόφας έχασε για λίγες ψήφους την νίκη του για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Σταμάτης Μαλέλης ασφαλώς είναι πολύ μεγαλύτερος αντίπαλος, έχει κλείσει στο συνδυασμό του κάποια δυνατά δυσαρεστημένα όμως ονόματα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας ενώ είναι σίγουρη η «αλληλεγγύη» του με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη..

Ακούγεται επί πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατεβάσει υποψηφιότητα και θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του γνωστού δημοσιογράφου ο οποίος επί πλέον θα έχει και την αμέριστη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αυτά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία βεβαίως μάλλον μετά τις Βουλευτικές εκλογές να αλλάξουν.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο