Ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

agpsmia-imera-nerou

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου), αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την αξία που έχει για ολόκληρο τον πλανήτη Γη το πολύτιμο αυτό υγρό. Κάθε διάσταση της ζωής μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάγκη για νερό και τη χρήση του: περιβάλλον, γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία, αστικοποίηση, υγεία, σε επίπεδο συλλογικό και εξατομικευμένο. Το νερό ισοδυναμεί ουσιαστικά με την ίδια τη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι μια ημέρα για να γιορτάσουμε, να προβληματιστούμε, αλλά και να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τους αγώνες … Για το νερό.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία. Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Το ψήφισμα 64/292 του 2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναφέρεται στην ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να παρέχουν στους πολίτες τους οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνονται στη σχέση του νερού με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτή αναδεικνύεται από τη σχέση του υδάτινου στοιχείου με τη δημόσια υγεία, τα οικοσυστήματα, την αστικοποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή, την ενέργεια και τα τρόφιμα, ακόμη κι αυτήν την ισότητα των δύο φύλων.

Μία βιώσιμη ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Όμως την ίδια στιγμή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη θεωρεί εμπορεύσιμα όλα τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα, το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης, κυρίως για τις αδύναμες πολιτικά και οικονομικά κοινωνίες, κοινωνικές ομάδες και περιοχές. Το νερό από μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και όχημα ευημερίας, μεταβάλλεται σε μέσο πλουτισμού και εργαλείο μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της αδικίας εις βάρος των αδύναμων αυτού του κόσμου.

Η μέρα αυτή, πρέπει να είναι αφορμή ευαισθητοποίησης, εγρήγορσης και προβληματισμού για το ρόλο και την αξία του νερού, όχι μόνο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ αλλά και όλων των πολιτών-καταναλωτών του νησιού μας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑ ΛΕΣΒΟΥ , αφιερώνει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ύδρευσης του νησιού μας ,

οποίοι καλούνται στις νέες πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και βασισμένοι στους πολύμορφους και νικηφόρους αγώνες του 2014, να συνεχίσουν μαζί με την κοινωνία και τα κινήματα ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για υπηρεσίες ύδρευσης αποκλειστικά δημόσιες και ταγμένες στην υπηρεσία της κοινωνίας, χωρίς παράδοση των υπηρεσιών τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, συμβάλλοντας σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση με αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ καλεί όλους τους πολίτες του νησιού μας να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τους.

 

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο