Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ στην Ελλάδα

kikilias cecilia1

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση κ. Σεσίλια Μάλμστρομ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τα ισχύοντα στους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης:

α) Παρά τα πολύνεκρα ναυάγια σε Πάλαιρο, Φαρμακονήσι και Σάμο, που έχουν μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες σε πλωτά φέρετρα προσφύγων και μεταναστών, και παρά την κατακραυγή για την ωμή βία σε βάρος προσφύγων στον Έβρο, συνεχίζονται οι παράνομες αποτροπές και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με αλλεπάλληλες εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της (FRONTEX).

β) Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις διεθνών οργανισμών και το σκηνικό ανθρωπιστικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2012 τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά που αποτελούν σημεία διέλευσης, συνεχίζεται η παράνομη κράτηση αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα, και πέραν πλέον των 18 μηνών, σε αντίθεση με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και η σχετική κοινοτική νομοθεσία. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες αρχές παρανομούν, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν και δεν εκτελούν τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν αυτή την παράταση κράτησης των αλλοδαπών.

γ) Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται δεύτερος βαθμός ασύλου στην Ελλάδα. Η θητεία των Επιτροπών Προσφυγών δεύτερου βαθμού της Υπηρεσίας Ασύλου έχει λήξει από τα τέλη Ιουνίου, ενώ το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν προχωρεί στην ανανέωση της θητείας των Επιτροπών. Το ίδιο προτίθεται να μειώσει τις νέες Επιτροπές Προσφυγών από 19 σε 8, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τη λειτουργία τους και το δικαιοδοτικό τους έργο. Σε κάθε περίπτωση οι Υπηρεσίες Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών είναι σημαντικά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούνται, μην αξιοποιώντας επαρκώς και εγκαίρως την κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται και πλειοδοτεί σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη πριν από την κρίση. Και υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: i) η δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, ii) η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας, iii) η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iv) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο 3 και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται στα εδάφη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο