Αναγνώριση στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Βραβείο από την UNICEF

limeniko vraveia 1

            Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού και το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και διαχρονικά για τη διάσωση  και την προστασία των ανήλικων βρεφών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, απένειμε σήμερα στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το βραβείο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ”.

            Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Αρχηγού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ο Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος.       

limeniko vraveia 4                

            Στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου, παρέστησαν επίσης ο Β΄ Υπαρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Νικόλαος Πατρινός, καθώς και λοιπή αντιπροσωπεία του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

            Στον χαιρετισμό του ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ που είμαι εδώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που εσείς είστε, όχι μόνο εδώ , αλλά παντού και  αναδεικνύετε την τεράστια σημασία που έχει η ελπίδα των παιδιών.

Αν γλυτώσει το παιδί, το είπε και ο Διονύσης Τσακνής πριν, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα για εμάς, για όλους μας, για την κοινωνία, για την ανθρωπότητα, για την ιστορική προοπτική.

limeniko vraveia 3

Για το Λιμενικό Σώμα, ευχαριστώ πάρα πολύ ως πολιτικός προϊστάμενος, για την εξαιρετική σας επιλογή. Άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, πραγματικά σηκώνουν όλο αυτό το βάρος. Σας βεβαιώνω ότι σε όλες τις επιχειρήσεις ‘Έρευνας και Διάσωσης κατάφεραν όλο αυτό το διάστημα, μέρα-νύχτα, να μη χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή και ούτε ένα παιδί, και όσες απώλειες έχουμε τις έχουμε σε ναυάγια που δεν τα προλάβαμε. Και αυτό είναι το επίκαιρο και πιεστικό στοίχημα του Λιμενικού Σώματος, να κάνουμε τεράστια προσπάθεια να ενισχύσουμε όλους του σχεδιασμούς ώστε να προλαβαίνουμε και τα ναυάγια. Δεν πρέπει να χαθεί κανένα παιδί, γιατί μόνο έτσι πραγματικά θα υπάρχει ελπίδα.

limenikos-paidi

Το μήνυμα της UNICEF, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία που αντί η ανθρωπότητα να εξαγνίζεται, -μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που οι προσφυγικές ροές και το δράμα των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών παρουσιάζεται μπροστά μας,- αντί να εξαγνίζεται, αναπτύσσονται δυστυχώς εθνικοί εγωισμοί. Το μήνυμα της  UNICEF είναι ακριβώς που έχουμε ανάγκη, πιο πολύ από κάθε άλλη περίοδο. Τώρα ελπίζουμε ότι χάρη σε σας, θα συνεχίσουν να ανοίγουν ολοένα και πιο πολύ, όχι μόνο οι ορίζοντες και οι δρόμοι, αλλά να ανοίγουν και τα μυαλά και οι καρδιές, γιατί έτσι θα σώσουμε τα παιδιά».

            Στον ευχαριστήριο λόγο του ο  Α΄ Υπαρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος  ανέφερε τα εξής:

«Κυρία Αντιπρόεδρε , κύριε Γενικέ Δ./ντα της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF , Κύριε Υπουργέ , Κυρίες και Κύριοι,

Εκ  μέρους του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, θα επιθυμούσα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή,  ιδιαίτερα τιμητική για το Σώμα, εκδήλωση της UNICEF.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο εορτασμός της οποίας έχει καθιερωθεί διεθνώς με αφορμή την υιοθέτηση, στις 20 Νοεμβρίου 1989, της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μιας Σύμβασης που περιλαμβάνει ειδικές πρόνοιες για την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών, ακόμα και για παιδιά- πρόσφυγες που βιώνουν με τραγικό τρόπο τις σημερινές προσφυγικές συνθήκες.

Αναμφισβήτητα, η παρούσα χρονική συγκυρία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μιας πληθώρας σύνθετων και άκρως ευαίσθητων προκλήσεων και δυσκολιών για τη Χώρα μας.

Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα έχει εμφανισθεί, με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση, το φαινόμενο μετακίνησης πληθυσμών, ιδίως από κράτη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προς εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως δε την Ελλάδα.

Το ζήτημα αυτό, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Χώρα, δεν είναι εθνικό. Είναι, κυρίως ανθρωπιστικό, και πάνω απ’ όλα, ζήτημα που αγγίζει κάθε γωνιά της Ε.Ε. και, υπό το πρίσμα αυτό, θα πρέπει να τύχει κατάλληλου χειρισμού.

Το ΛΣ, κατά την εκτέλεση της αποστολής του και με βάση τους πόρους και τα μέσα που διαθέτει, ανταποκρίνεται σε καθήκοντα διαρκούς αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων και διάσωση των κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται πάντοτε ως ύψιστη προτεραιότητα για τα στελέχη του Σώματος η διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε πλήρη συμμόρφωση με τη σχετική διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. 

Η προσήλωση του  Λιμενικού Σώματος και η επαγγελματική αφοσίωση των στελεχών του στο ανθρωπιστικό τους έργο, αποδεικνύεται, αδιαμφισβήτητα, από τον αριθμό των διασώσεων που διαχειρίστηκε με επιτυχία από τις αρχές του έτους.  Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα  ο αριθμός των εισερχομένων, δια θαλάσσης, προσφύγων/μεταναστών ανέρχεται σε 650.469 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.873% έναντι του αντίστοιχου αριθμού που καταγράφηκε για ολόκληρο το έτος 2014.

Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να επισημάνω ότι στο ίδιο διάστημα και σε περισσότερα από 4.800 περιστατικά, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 89.000 μετανάστες/ πρόσφυγες, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως και από αυτούς έχουν καταγραφεί περισσότερα από  16.500 διασωθέντα ανήλικα παιδιά και βρέφη. 

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των προσφυγικών ροών είναι πράγματι συγκλονιστικό. Η UNICEF, στο πλαίσιο του πολύτιμου και πανανθρώπινου έργου της για την προστασία των παιδιών κατέγραψε και αναγνώρισε το εύρος του προβλήματος, με αυτόν ακριβώς το χαρακτηρισμό, κατά το πρόσφατο οδοιπορικό της, στις 5 Νοεμβρίου, στη Λέσβο.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η επιτυχής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού φαινομένου απαιτεί τη διαρκή συνεργασία όλων των φορέων που, υπό οιαδήποτε ιδιότητα, εμπλέκονται στη διαχείρισή του. Το Λιμενικό Σώμα, προσηλωμένο στην αποστολή που του έχει εμπιστευθεί η Ελληνική Πολιτεία και λαμβάνοντας κυρίαρχα υπόψη την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, καλωσορίζει κάθε συνέργεια, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, που θα μπορούσε να συμβάλει στη βέλτιστη δυνατή διαχείρισή του.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα επιθυμούσα να σας εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την μέγιστη τιμή την οποία περιποιείται σήμερα στο Λιμενικό Σώμα. Τιμή που αποτελεί, ταυτόχρονα, έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλλει το προσωπικό του στην καθημερινή διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την περιοχή ευθύνης του, ειδικά δε στις ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά.  

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο στον κρίσιμο αυτό τομέα της αποστολής του αξιοποιώντας κατάλληλα κάθε πόρο που μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό το έργο.

Ευχαριστώ».

            Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με σκηνές από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ανήλικων βρεφών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών κατά το χρονικό διάστημα από το 2014 έως και σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

43 Άποψη για τα “Αναγνώριση στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Βραβείο από την UNICEF”

Αφήστε ένα σχόλιο