Επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στη Λέσβο για το μεταναστευτικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Αιφνίδια επίσκεψη πραγματοποίησε, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στους χώρους αποβίβασης, καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Πρώτη του διαπίστωση, «η ανυπαρξία οποιασδήποτε κυβερνητικής πολιτικής», αλλά και «η ανάγκη πληροφόρησης της κυβέρνησης ότι στα νησιά μας υπάρχουν πολλά Πεδία του Άρεως», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε δημοσιογράφους που κλήθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες.

«Παρά τις μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες λιμενικών, αστυνομικών, γιατρών, υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πλευρό των προσφύγων, στο νησί επικρατεί ένα χάος και τα προβλήματα μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος στην περιοδεία του από νωρίς το πρωί συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού Βασίλη Μαρκή.

«Δεν μπορεί στους χώρους στους οποίους καταγράφονται οι πρόσφυγες, να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο τις μισές ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορεί να μην έχουν να δώσουν νερό στους ανθρώπους που έρχονται» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ορίσει έναν επικεφαλής, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει της ενέργειες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των υγειονομικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δράσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

«Οι υπουργοί του απέτυχαν» είπε χαρακτηριστικά. Πρότεινε δε τη δημιουργία κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Κω, που θα συντονίζουν όλες τις ενέργειες, αλλά και τη μετατροπή εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών μονάδων ανά την Ελλάδα σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, με γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που θα παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Πέντε μήνες τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει την πρότασή μας για αυτά τα 500 εκατ. ευρώ. Κι απ’ ό,τι πληροφορούμε, υπάρχει δυνατότητα, εάν αυτά τα λεφτά απορροφηθούν να υπάρξουν και άλλα λεφτά για την Ελλάδα» σημείωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη «και η Ευρώπη να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Ο Βασίλης Μαρκής, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά είναι μόνες τους και ασυντόνιστες. Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης του Ποταμιού επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει -όπως στην Ιταλία- ένα συντονιστικό όργανο γιατί μόνο έτσι τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους πρόσφυγες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο