Αγρότες: “Να δοθούν κανονικά οι αποζημιώσεις σύμφωνα με την έκταση των βοσκοτόπων”

viologikiktinotrofia

Άλλο ένα χτύπημα στο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ληστρικών μέτρων που πλήττουν τους αγρότες όλης της χώρας και ειδικότερα του ακριτικού νησιού μας.

Δεν μας έφταναν οι αυξήσεις σε όλους τους εισπρακτικούς μηχανισμούς που επιβάλλονται, όπως στον ΟΓΑ τον ΕΛΓΑ και την νέα επιχείρηση “ Γαία επιχειρείν” που ανέβασε κατακόρυφα τις εισφορές των αγροτών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, αλλά και ο νέος φόρος του ΕΝΦΙΑ που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί το χαράτσι της λαϊκής κατοικίας και των χωραφιών μας, καταστώντας μας ενοικιαστές στα σπίτια και τα χωράφια μας. Δεν μας έφταναν οι συνεχείς αυξήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και στα καλλιεργητικά έξοδα ( λιπάσματα, εφόδια, ζωοτροφές κ. α. ) που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μειώνουν το ποσοστό κέρδους, αφού όλα τα αγροτικά προϊόντα φεύγουν από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα.

Η φοροληστεία του 13 % από το πρώτο ευρώ στο εισόδημά μας, η σταδιακή μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 11 % στο   9 % εν συνεχεία  τώρα στο 6 % μέχρι  την κατάργησή του. Και λίγο πριν φτάσουμε στην εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ που με πράσινους και καλοστημένους ελιγμούς πετσοκόβει τις επιδοτήσεις στους μικρομεσαίους αγρότες  αυξάνοντας την παράλληλα σε όσους κατέχουν μεγάλες εκτάσεις και παραγωγές κάνοντας τους ακόμα μεγαλύτερους, έρχεται φέτος με εντολή της Ε. Ε. ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που αφήνει έξω από την εξισωτική αποζημίωση χιλιάδες κτηνοτρόφους.

Από τις πληρωμές που έγιναν αρχές Αυγούστου βλέπουμε ότι από τους 3500 δικαιούχους οι  2000 είχαν μεγάλες περικοπές, ενώ 1400 περίπου απορρίφθηκαν τελείως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό οφείλεται στην οδηγία της Ε. Ε. για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, χαρακτηρίζοντάς τους παράλληλα ως δασική έκταση. Μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων που αποτελούνταν από πουρνάρια ή από χαμηλή βλάστηση, αποχαρακτηρίστηκαν μειώνοντας δραματικά τα στρέμματα που μπορούσαν να δηλωθούν από τους κτηνοτρόφους. Επιπλέον αν αυτή η μείωση ξεπερνάει το 20 %  ανά κτηνοτρόφο απορρίπτεται τελείως από την πληρωμή της εξισωτικής.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σκεφτούν, βλέποντας τα μέτρα και τα χτυπήματα που συνεχώς δέχονται, μειώνοντας δραστικά το εισόδημά τους και να αποφασίσουν, ενωμένοι να αντισταθούν και οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους να παλέψουν για να ανατραπούν αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που τους επιβάλλονται ένα – ένα, συσσωρεύοντας φόρους , χαράτσια και χρέη στις πλάτες τους.

Η ΠΑΣΥ από πέρυσι είχε αναδείξει το θέμα και το είχε βάλει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με σχετική ερώτηση του επικεφαλή με την Λαϊκή Συσπείρωση Στρατή Κόρακα. Παρά τις θετικές γνώμες και την ομόφωνη απόφαση όλων των συμβούλων το θέμα δεν έφτασε και δεν ακούμπησε τα αυτιά των τότε υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προφανώς γιατί οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί για πλήρη υποταγή στις προσταγές της Ε. Ε.

Ας  σκεφτούμε λοιπόν και ας μετρήσουμε τα οφέλη και τις ζημιές από την ένταξή μας στην λυκοσυμμαχία της Ε. Ε. και να βγάλουμε συμπεράσματα, που θα μας οδηγήσουν στην ανατροπή αυτής της πολιτικής που καθημερινά μας ξεκληρίζει και να πιστέψουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε όλα αυτά προς όφελος των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, παράγοντας φτηνά και ποιοτικά προϊόντα. Πρέπει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να παλέψουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας.

       Απαιτούμε να δοθούν κανονικά οι αποζημιώσεις στους αγρότες μας σύμφωνα με την έκταση των βοσκοτόπων που δηλωνόταν μέχρι τώρα.              

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο