Έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου

athanasiou-dikastirio

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κοινωφελής εργασία και έκτιση ποινών κατ’ οίκον είναι ορισμένες μόνο από τις ανατροπές που φέρνει η εισήγηση επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Εξευρωπαϊσμός των ποινών για τα εγκλήματα διαφθοράς και ηλεκτρονική επιτήρηση ανηλίκων είναι μερικές ακόμη από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της επιτροπής προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κατάργηση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής αναφέρει πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για μετατροπή των ποινών, ακόμη και για τα ελαφρά αδικήματα, ενώ πηγαίνει τη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα ζητώντας την υιοθέτηση περισσότερων επιλογών για την τιμωρία των ενόχων.

Οι προτάσεις της επιτροπής

Ορισμένες από αυτές τις εναλλακτικές είναι οι ακόλουθες:

  • κατ’ οίκον περιορισμός για όσους καταδικάστηκαν και έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους, για μητέρες ανηλίκων ηλικίας έως πέντε ετών, τετραπληγικούς, αναπήρους και ασθενείς με AIDS
  • κοινωφελής εργασία για όσους έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε έτη -ο δικαστής είναι ο αρμόδιος για να ορίσει πόσες ώρες μέσα σ’ ένα έτος θα αφορούν σε κοινωφελή εργασία, με το ελάχιστο όριο να διαμορφώνεται στις 100 ώρες και το μέγιστο στις 240
  • ηλεκτρονική επιτήρηση για τους ανηλίκους που έχουν καταδικαστεί για ελαφρά εγκλήματα
  • φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων
  • ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 50.000 ευρώ για δωροληψία δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, προτείνεται κάθειρξη και χρηματικές ποινές από 15.000 έως 150.000 ευρώ για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών (από δήμαρχο έως πρωθυπουργό) και κατάργηση του νόμου «περί καταχραστών του δημοσίου», με παράλληλη υιοθέτηση διατάξεων κατά της διαφθοράς με ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 20 έτη σε συνδυασμό με χρηματικές ποινές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο