Ένα … Όσκαρ στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

mouseio-elaiourgias

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Αnimation και ντοκιμαντέρ», την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 (11:00 – 15:00), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Το ντοκιμαντέρ με τεχνικές animation (animated documentary) συνδυάζει τα εκφραστικά μέσα και την «αλήθεια» του ντοκιμαντέρ με τις τεχνικές δυνατότητες του animation. Για το θέμα θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με το κοινό δύο εκλεκτοί καλεσμένοι, ο διεθνούς φήμης animator και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κ. Παναγιώτης Ράππας και ο Γερμανός σκηνοθέτης και animator, κ. Thomas Stellmach ο οποίος μάλιστα, το 1996, τιμήθηκε με Oscar στην κατηγορία του animation.
Στη διάρκεια της ημερίδας θα προβληθούν και θα σχολιαστούν πέντε ταινίες, χαρακτηριστικά δείγματα του είδους.
Πρόκειται για τις:

• To βύθισμα του Λουζιτάνια (11’) του Winsor McCay
Η πρώτη ταινία animated documentary στην ιστορία του κινηματογράφου που αφορά στη βύθιση του Λουζιτάνια από Γερμανικό υποβρύχιο το 1915. Γεγονός που είχε ως συνέπεια την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Saga City (16’) του Luc Chamberland
Η ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους αντιμετωπίζει τα θέματα της πολεοδομίας και της κλιματικής αλλαγής, με φόντο την φανταστική πόλη Colvert. Και προκύπτει ότι ο τρόπος διαμόρφωσης και οργάνωσης της πόλης είναι σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
• Βoles (12′) της Špela Čadež
O Filip ζει σε μια φτωχή γειτονιά. Ονειρεύεται μια ζωή φημισμένου συγγραφέα στην πολυτελή μεριά της πόλης. Μια μέρα, η γειτόνισσά του Tereza, του ζητά να της γράψει ένα γράμμα για τον αρραβωνιαστικό της. Όλα θα είχαν πάει καλά εάν μια βδομάδα αργότερα η Tereza δεν ξαναρχόταν στην πόρτα του ζητώντας, αυτή τη φορά, να γράψει την απάντηση στο προηγούμενο γράμμα!
• Virtuos Virtuell (7. 22′) των Thomas Stellmach και Maja Oschmann
Αφηρημένες ζωγραφιές από μελάνι ακολουθούν μια μυστική χορογραφία. Αναπαριστούν τα χαρακτηριστικά και τις διαθέσεις της μουσικής και διηγούνται μια ιστορία που φαίνεται να αφηγείται η μουσική. Το παιχνίδι των ντροπαλών συναντήσεων, της ευέλικτης ελαφρότητας και αντιπαράθεσης, δημιουργεί ποικίλες συναισθηματικές εντυπώσεις.
• Quest (11’) των Thomas Stellmach και Tyron Montgomery
Μια φιγούρα αναδύεται στην έρημο από την άμμο και πηγαίνει προς αναζήτηση νερού. Στο ταξίδι μέσα στην έρημο η φιγούρα βρίσκεται ξαφνικά εκτός τόπου και χρόνου. Χάνει το βηματισμό της, σκοντάφτει και πέφτει σε άλλους άγνωστους χώρους. Το νερό φαντάζει ολοένα και πιο κοντά, αλλά κάθε φορά απομακρύνεται. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Oscar – Best shot animation film το 1996.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πλήρες πρόγραμμα ημερίδας
11:00 Ομιλία του Thomas Stellmach
11:20 Προβολή «Virtuos Virtuell»
11:30 Προβολή «Quest»
11:45 Συζήτηση με τον Thomas Stellmach
12:00 Διάλειμμα
12:30 Ομιλία του Παναγιώτη Ράππα και παρουσίαση των animated documentary που θα προβληθούν στη συνέχεια
13:00 Προβολή «Saga City»
13:15 Προβολή «Το βύθισμα του Λουζιτάνια»
13:30 Προβολή «Boles»
14:00 Εισήγηση του Παναγιώτη Ράππα για το animation και το ντοκιμαντέρ και συζήτηση με το κοινό.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο