Άσκηση ετοιμότητας πυρόσβεσης εθελοντών από την “Άμπελο” (ΦΩΤΟ)

ampelos-13

Άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 3 Μαίου,επ’ευκαιρία της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου ,από την εθελοντική ομάδα ”ΑΜΠΕΛΟΣ” και τα εθελοντικά σωματεία Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.

Αρχικά έγινε ενημέρωση προς τα νέα μέλη της εθελοντικής ομάδας ”ΑΜΠΕΛΟΣ” για τον χειρισμό του πυροσβεστικού εξοπλισμού , για τη πρόληψη και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών .Στην άσκηση έλαβαν μέρος 23 εθελοντές.
Η ασκησή ετοιμότητας ξεκίνησε από τηλεφωνική ειδοποίηση ατόμου , για πυρκαγιά βόρεια του δάσους Αμπελικού στη χαράδρα της Παναγιούδας.
Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω του δυνατού νότιου ανέμου και του ανάγλυφου του εδάφους. Η ταχύτατη εξέλιξής της, με πορεία προς τον οικισμό του Αμπελικού, απαιτούσε την άμεση επέμβαση όλων των δυνάμεων.
Η ”ΑΜΠΕΛΟΣ” αφού ενημέρωσε τη πυροσβεστική υπηρεσία και κατόπιν εντολής αυτής μετέβη στο συμβάν άμεσα με δύο οχήματα , όπου και ενημέρωσαν το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας για το μέγεθος της φωτιάς ,την ένταση ,το ανάγλυφο του εδάφους στο δάσος για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων, με περισσότερα οχήματα και έμψυχο δυναμικό.
Μετά την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας με επάρκεια νερού ώστε να μην επιτραπεί η εξάπλωση της φωτιάς, στο συμβάν έφτασαν οι εθελοντικές ομάδες της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου .

ampelos-11
Κατά την ασκήση λόγω της εντασης του ανέμου με πορεία στον οικισμό εγίνε εκκένωση πληθυσμού του οικισμού και τη μεταφορά του πληθυσμού προς το γήπεδο , καθώς και άμεση εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης απο τις δεξαμενές πυρασφάλειας του οικισμού,σύμφωνα με το τοπικό σχέδιου πυρόσβεσης της εθελοντικής ομάδος “ΑΜΠΕΛΟΣ¨.
Φυσικά αυτό θα μπορούσε να αποτελεί αληθινό περιστατικό όμως, ευτυχώς ήταν σενάριο της κοινής άσκησης ετοιμότητας των τριών αδελφών σωματείων, που εξελίχθηκε με επιτυχία.

ampelos-12

Από την άσκηση αποκομμήθηκαν αναφορές ,ελλείψεις στον εξοπλισμό της εθελοντικής ομάδας ”ΑΜΠΕΛΟΣ” και καταγράφηκαν σημεία περαιτέρω βελτίωσης έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση των εθελοντών, αλλά και του τρόπου συνεργασίας αυτών μεταξύ τους .
Τέλος η “ΑΜΠΕΛΟΣ” ευχαριστεί εγκάρδια τα εθελοντικά σωματεία Μυτιλήνης και Πλωμαρίου για τη βοήθεια τους και τη συνεργασία ,καθώς και όλους τους εθελοντες που πήραν μέρος στην φετινή άσκηση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο