Το AegeanDocs 2016 φέρνει τον πολιτισμό στα νησιά του Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

aegeean-docs-ouzo
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs ανοίγει τις 20 αίθουσές του σε 11 νησιά του Αιγαίου  σήμερα 24 Σεπτεμβρίου. Για 5 ημέρες σκηνοθέτες  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή,  την Λατινική Αμερική, την Τουρκία και την Κίνα θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο ελληνικό κοινό και θα συζητήσουν με τους θεατές τα προβλήματα της εποχής, που αναδεικνύουν  τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ.

Στην 4η διοργάνωσή του το AegeanDocs είναι υπερήφανο για τις 470 προτάσεις, που δέχθηκε από το εξωτερικό και τις 38 από την Ελλάδα. Αυτό το αριθμητικό στοιχείο είναι, ασφαλώς, ένας δείκτης καθιέρωσης του Φεστιβάλ στη διεθνή κοινότητα παραγωγής ντοκιμαντέρ. Ένας δεύτερος δείκτης είναι το γεγονός ότι Κέντρα Κινηματογράφου, Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα, εταιρείες διανομής, αλλά και NGO από το εξωτερικό αναγνωρίζουν την αξία του AegeanDocs  χρηματοδοτώντας την έλευση  σκηνοθετών από τις χώρες τους  στη Μυτιλήνη, την καρδιά του Φεστιβάλ.

Φέτος το Φεστιβάλ του Αιγαίου κάνει τρία νέα βήματα.

Πρώτον, καθιερώνει  ένα βασικό θεματικό αφιέρωμα, αντί για πολλά και μικρά. Για το  4ο AegeanDocs  2016 το κεντρικό  αφιέρωμα  είναι οι ταινίες για το Προσφυγικό, τα Δικαιώματα Μειονοτήτων και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση .
Δεύτερον, εισάγεται ο Θεσμός της Τιμώμενης Χώρας. Για το 2016 Τιμώμενη Χώρα είναι η Κίνα με τρείς ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τρίτον, το Φεστιβάλ  ανοίγεται  και σε υπαίθριες αίθουσες και συναντά τον παλμό  τοπικών πρωτοβουλιών, αλλά και προβλημάτων. Με υπερηφάνεια  ανακοινώνουμε ότι θα γίνουν προβολές του Φεστιβάλ στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία, στο ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ. Επίσης στο Αρχοντικό Γεωργιάδη το AegeanDocs  αγκαλιάζει  το νεανικό Μουσικό Φεστιβάλ συνδυάζοντας σε υπαίθρια προβολή Μουσικό Ντοκιμαντέρ και Συναυλία.

Καλές προβολές , Καλή διασκέδαση!

Κώστας Σπυρόπουλος

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

To Ούζο Πλωμαρίου υποστηρικτής του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Aegean docs

Tο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου υποστηρίζει το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Aegean docs, που θα πραγματοποιηθεί 24-29 Σεπτεμβρίου σε 11 νησιά του Αιγαίου, με κύρια βάση τη Λέσβο.
Με καταγωγή και έδρα το Πλωμάρι της Λέσβου όπου και παράγεται από το 1894, το Ούζο Πλωμαρίου δε θα μπορούσε να μη δώσει το παρόν σε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον τόπο του, που βοηθά στην προβολή του νησιού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενηθούν στο νησί της Λέσβου βραβευμένοι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί ντοκιμαντέρ όπου θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο κοινό του φεστιβάλ που αναμένεται να αγγίξει τις 45.000 κόσμου, διεκδικώντας ένα από τα 2 βραβεία της διοργάνωσης.

Το AegeanDocs χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Το AegeanDocs χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακό Ταμείο) με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου. Στο νησί αυτό φιλοξενούνται οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ και γίνονται όλες οι προβολές και λοιπές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μεταδίδονται με τεχνολογία live streaming στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα. Την τεχνική υποστήριξη της ζεύξης, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό προσφέρει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο βασικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ αφορά τα «κοινωνικά», «πολιτικά» και «ιστορικά» ντοκιμαντέρ (η Ιστορία αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο ως η διερευνητική ματιά του σημερινού ανθρώπου στο χρόνο και στο παρόν και πολύ λιγότερο ως ακαδημαϊκή ενασχόληση με μια παρελθούσα πραγματικότητα).
Πέρα από τις διεθνώς καταξιωμένες και αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας (κάποιες βραβευμένες με Οscar), ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για ταινίες που προέρχονται από την «άλλη όχθη», που, στην περίπτωση του ΑegeanDocs, είναι οι ταινίες που έρχονται από την Τουρκία, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική. Στις προσεχείς διοργανώσεις του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν επίσης ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες οι ταινίες ντοκιμαντέρ με τουριστικό/ταξιδιωτικό χαρακτήρα, οι σπουδαστικές ταινίες και οι ταινίες περί τις τέχνες.
Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει τα μεγαλύτερα παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ.
Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Δελτίο Τύπου –
Το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs έρχεται και πάλι στη Μυτιλήνη και σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 24 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου.
Με επίκεντρο το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, αλλά και σε ζωντανή σύνδεση με Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Οινούσσες, Άγιο Ευστράτιο, Ψαρά και Φούρνοι και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το AegeanDocs επιστρέφει με στόχο να αναδείξει στα γαλάζια νερά του Αιγαίου τη δύναμη του πολιτισμού και της έβδομης τέχνης.
Είναι μια διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σχετικές δημοσιεύσεις