Τα γεγονότα στη γείτονα Τουρκία απαιτούν σύνεση και επαγρύπνηση – Άρθρο του Δημ. Παπαγιαννίδη

Άρθρο του Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Αντιναύαρχος ΠΝ εα

Η σχεδόν παραληρηματική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές πολιτικό πεδίο προκαλεί έκπληξη και ανησυχία στους έμφρονες πολίτες της χώρας μας. Οι πρόσφατες μείζονες προκλήσεις της γείτονος στην περιοχή των Ιμίων αλλά και η πραγματοποίηση πυρών από τουρκικό πολεμικό πλοίο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή του Φαρμακονησίου, αποτελούν όλως ανησυχητικές ενδείξεις των άδηλων προθέσεων και επιδιώξεων της Τουρκίας. Η ανάλυση που γίνεται για τα αίτια της αλλόκοτης και εν πολλοίς απρόβλεπτης συμπεριφοράς της γείτονος, αποδίδει την νευρικότητα της στην αμφίβολη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έκβαση του δημοψηφίσματος του προσεχούς Απριλίου για την συνταγματική αναθεώρηση. Εάν υπερψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ερντογάν, το καθεστώς της Τουρκίας, με την συσσώρευση των εξουσιών στον Πρόεδρο,  θα μετατραπεί σε κατ’ ουσία συγκεκαλυμμένη δικτατορία της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών επιδιώξεων, η προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να υποστηριχθεί η συνταγματική αναθεώρηση στις τουρκικές ομογένειες του εξωτερικού είναι πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεδομένα και έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλες διμερείς διπλωματικές τριβές.

Παράλληλα, και όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων της, είναι σαφής πλέον και η τάση αποστασιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την προοπτική ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, και την ευθεία παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενεχομένων στο πραξικόπημα από τις κυβερνητικές αρχές.

Λαμβανομένων υπόψη και των εξελίξεων στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και το Ιράκ, καθίσταται προφανές ότι η Τουρκία βρίσκεται σε εξαιρετικά ρευστή κατάσταση και κατά συνέπεια η αντιμετώπιση της από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές απαιτεί συνετούς, νηφάλιους και αποφασιστικούς χειρισμούς. Υπ’ αυτό το πρίσμα  ‘’διαρροές’’ και ‘’εξυπνακισμοί’’, Ελλήνων αξιωματούχων δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και κατά συνέπεια δεν υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο