Στρατής Βουνατσής:”Με την εμπειρία των 30 ετών στην Αυτοδιοίκηση μπορώ να προσφέρω τα μέγιστα”

“Γιατί θέτω υποψηφιότητα;
Έχοντας υπηρετήσει επί 30 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στοχεύοντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ζωής μας, επιθυμώ να προσφέρω στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην Περιφέρειά μας.
Αυτή η επιθυμία με ώθησε να ενταχθώ στη «Συμπαράταξη Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου» με άλλους άξιους συνυποψήφιους που θέλουν, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια με συλλογικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, κοινές αρχές και ουσιώδη τρόπο, ώστε να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα της Περιφέρειάς μας.
Δύο λέξεις για τη ζωή μου
Η μητέρα μου, το γένος Βελισσαρίου, μεγάλωσε στον Παππάδο και ο πατέρας μου στο Κάτω Τρίτος. Εγώ γεννήθηκα, έζησα αρκετά χρόνια και έκανα φίλους και από τα δύο χωριά. Πήγα σχολείο στον Παππάδο και έπαιξα ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της Γέρας, τον Απόλλωνα Σκοπέλου.
Έφυγα στην Αθήνα, όπου εργάστηκα σε βιοτεχνία ρούχων και οικοδομές. Σπούδασα Χημικός Μηχανικός και μετά την απόκτηση του διπλώματός μου απασχολήθηκα ως εργάτης στον κλάδο της Υαλουργίας. Την περίοδο 1984-1988, εργάστηκα ως διπλωματούχος μηχανικός σε βιομηχανίες στον κλάδο της Ελαιουργίας. Από το 1988, υπηρέτησα ως μόνιμος υπάλληλος του Δήμου Ταύρου, όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον αγωνιστή της Αριστεράς και Δήμαρχο επί 24 χρόνια, Παναγιώτη Βακαλόπουλο.
Συγκεκριμένα, θήτευσα ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δήμου Ταύρου (και αργότερα Μοσχάτου-Ταύρου) από το 1998 μέχρι τη συνταξιοδότησή μου.
Είμαι παντρεμένος με την Πνευμονολόγο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Μαρία Βουνατσή, με την οποία έχω 2 παιδιά και 3 εγγόνια. Διαμένω μόνιμα στο Κάτω Τρίτος Λέσβου και όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέκοψα από τον τόπο και τους συντοπίτες μου. Αντιθέτως, ερχόμουν τακτικά για τους δικούς μου ανθρώπους, τις ελιές μας, αλλά και για διακοπές.
Η τοπική αυτοδιοίκηση κι εγώ
Στο Δήμο Ταύρου, ξεκινήσαμε την προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων και ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανέλαβα τη δημιουργία και λειτουργία του Δημοτικού Κινητού Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, ο οποίος αποτελούσε καινοτόμο πολιτική πράξη της εποχής για την αυτοδιοίκηση.
Με νόμιμη άδεια, συνεργάστηκα παράλληλα με αρκετούς Δημάρχους, όπως τον Κώστα Κορτζίδη (Ελληνικό), τον Δημήτρη Σκαμπά (Χαϊδάρι) στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Αττικής, τον Γιάννη Ψαλιδόπουλο (Καλλιθέα), τον Γιάννη Μυστακόπουλο (Αιγάλεω) και τον Στέλιο Λογοθέτη (Νίκαια) στον Σύνδεσμο Δήμων Πειραιά, με τους οποίους απέκτησα πλούσιες εμπειρίες προσφοράς έργων και υπηρεσιών προς τους δημότες.
Είχα συμμετοχή ως ειδικός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας στην 1η Μελέτη Ανάπλασης του Ελαιώνα Αττικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου (ΕΜΠ), στην οποία επικεφαλής ήταν ο τέως πρύτανης Νίκος Μαρκάτος μαζί με τους καθηγητές Λουδοβίκο Βασενχόφεν και Λευτέρη Παπαγιαννάκη.
Στα πλαίσια Προγράμματος Κοινοτικής Πρωτοβουλίας διάρκειας δύο ετών (1991-1993) για την προστασία περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο οποίο συμμετείχε ένας δήμος από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπονήθηκε από το κρατίδιο της Βρέμης και την Ομοσπονδία Συνδικάτων Κρατιδίου Βρέμης (BBI), εκπροσώπησα την Ελλάδα με άδεια του Υπουργείου Εργασίας.
Έχω συμμετάσχει δύο φορές σε αντιπροσωπεία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΕΡΠΑ) στην Πράγα και στο Μπρνο της Τσεχίας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Είχα πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια δημιουργίας του Δικτύου Πόλεων για την Προστασία Περιβάλλοντος, όπου συμμετείχαν 11 μεγάλοι Δήμοι από όλη την Ελλάδα (Ταύρος, Κηφισιά, Γιάννενα, Πρέβεζα, Πάτρα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Βόλος, Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη), ενώ έχω συμμετάσχει ενεργά στην εκπαίδευση Δημοτικών Υπαλλήλων για τη στελέχωση των Διευθύνσεων Προστασίας Περιβάλλοντος σε Δήμους ανά την Ελλάδα.
Το 1997, είχα την ευθύνη οργάνωσης και επιμόρφωσης των Δημάρχων και Αντιδημάρχων του Δικτύου στη Γερμανία, με εκπαιδευτές Γερμανούς πανεπιστημιακούς καθηγητές, και την ανταλλαγή εμπειρίας με τα συνδικάτα και τους πολιτικούς παράγοντες του κρατιδίου Βρέμης, όπως τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους Δημάρχους και άλλους.
Υπήρξα Συνιδρυτής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Οικολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος», το οποίο μεταξύ άλλων πρωτοστάτησε για να μην καταπατηθεί το «Πάρκο Ελευθερίας» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διοίκηση του Ομίλου Λαμπράκη. Έχω διοργανώσει και συμμετάσχει σε Ημερίδες στη Ελλάδα και το εξωτερικό με ενδεικτική θεματολογία την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μια ελπίδα για τον τόπο μας
Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, η συμβολή μου στη δημιουργική συλλογική λειτουργία της Περιφερειακής παράταξής μας, την οποία έχει ανάγκη ένα αναβαθμισμένο και αποδοτικό Περιφερειακό Συμβούλιο, θα είναι ουσιαστική.
Προτείνω, λοιπόν, στους συντοπίτες μου να στηρίξουν την «Συμπαράταξη Πολιτών του Βόρειου Αιγαίου» με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Σπιλάνη, σαν την καλύτερη λύση για την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου. Ο τόπος μας έχει μείνει πολύ πίσω όσο διοικείται με πολιτική ανεπάρκεια και έχει το θλιβερό «προνόμιο» να παραμένουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αναπορρόφητα, ενώ πολλοί συντοπίτες μας συνεχίζουν να βρίσκονται στην ανεργία και πολλά προβλήματα είναι ακόμα άλυτα.
Κάθε λογικός συντοπίτης μας, αν σκεφθεί ανεπηρέαστα, μπορεί να αντιληφθεί ότι ο Γιάννης Σπιλάνης έχει την επιστημονική γνώση, τη διοικητική εμπειρία και τα κοινωνικά κίνητρα, ώστε να πετύχει στο πολύμορφο κοινωνικό έργο του ως Περιφερειάρχης.”

Με εκτίμηση,
Στρατής Βουνατσής
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο