Στη Βουλή από τον Χαρ. Αθανασίου το θέμα που πρώτο ανέδειξε το LesvosNews.gr για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο ΚΥΤ Μόριας

Ένα ακόμα θέμα που πρώτο ανέδειξε το LesvosNews.gr – μας έστειλαν επιστολή οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Μόριας – είναι και αυτό της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

Το θέμα αυτό έφτασε στη Βουλή μέσω του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έκανε την παρακάτω ερώτηση:

Ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα

Θέμα: «Μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο ΚΥΤ Μόριας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ»

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και τρεις μήνες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από το Νοέμβριο του 2017 μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, παραμένουν απλήρωτοι.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται από πολύμηνη ανεργία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται άτομα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ακόμα και μέλη οικογενειών στις οποίες υπάρχει έστω και ένα άτομο με αναπηρία. Έχοντας, λοιπόν, αυτό το υπόβαθρο και με δεδομένη την πραγματική ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο, η πρόσληψή τους στο Hot Spot, έστω και με μισθό 495€ και κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας, ήταν η μόνη λύση.

Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι από την έναρξη της σύμβασής τους ακόμη και τις ημέρες των εορτών, ενώ επιβαρύνονται καθημερινά και με τα έξοδα μεταφοράς τους στο Hot Spot.

Επιπλέον, αρκετοί από αυτούς προέρχονται από άλλα μέρη καθώς ήρθαν στη Λέσβο με σκοπό να εργαστούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και τώρα αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ρεύμα τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

 

  1. Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΚΥΤ Μόριας, αφού υπήρχε η πίστωση των χρημάτων; Μήπως διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Υπουργείου σας, τις οποίες εσείς κρίνατε μεγαλύτερης προτεραιότητας από την πληρωμή των εργαζομένων;

 

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων του ΚΥΤ Μόριας;

 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Νομού Λέσβου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο