ΟΡΕΙΑΣ Κυριακή 7 Μαΐου πεζοπορία: Καρίνη – γεφύρι της Κόβελης- Ανεράιδα όπου γυρίστηκε η βουβή ταινία “Δαφνις και Χλόη”

Στην Ανεράιδα τρέχει ένας μικρός καταρράκτης, που δημιουργεί μια μικρή λιμνούλα.

Είναι ο τόπος που γυρίστηκε η ελληνική βουβή ταινία “Δαφνις και Χλόη” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία όταν πρωτοπαίχτηκε στους κινηματογράφους το 1931.

Πηγή έμπνευσης ήταν το ερωτικό μυθιστόρημα του Λόγγου, το πρώτο της παγκόσμιας λογοτεχνίας “Δάφνις και Χλόη” που γράφτηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην Λέσβο, αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο και επηρέασε αμέτρητους καλλιτέχνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο νησί μας.

Όσοι επιθυμούν να ανακαλύψουν το τι σχέση έχει το μυθιστόρημα με το μοναδικό Μουσείο Βιβλιοθήκη Τεριάντ, ας βρεθούν με την πρόεδρο του ΟΡΕΙΑΣ Έλσα Εγγλεζοπούλου το  Σάββατο 6 Μαΐου στις 12:00 στην είσοδο του μουσείου για μία εμπειρία διαφορετική.

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ την Κυριακή

Αναχώρηση με τα ΙΧ μας από το Σ/Μ My Market (πάρκιγκ) στις 09:00. Έναρξη πεζοπορίας από την Καρίνη –κεντρικός δρόμος Αγιάσου- στις 09:20 (για όσους έρθουν από αλλού). Κυκλική, εύκολη διαδρομή εκτός από ένα μικρό τμήμα στο τέλος (προαιρετικό). Διάρκεια περίπου 3,5 ώρες (με τα διαλλείματα).

Γι’ αυτή την πεζοπορία ΔΕΝ δηλώνετε συμμετοχή από πριν, ούτε είναι κανονισμένο οργανωμένο φαγητό για μετά. Φοράμε πεζοπορικά μποτάκια για την ασφάλειά μας. Τηλ. επικοινωνίας για τυχόν διευκρινήσεις: 6974-118668 (Έλσα)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

«…Πάνω στο Κυνήγι κάποτε, στη Λέσβο, αντίκρισα σ’ ένα άλσος των Νυμφών τ’ ωραιότερο θέαμα που ’χω δει στη ζωή μου:

Μία ζωγραφιά, που ιστορούσε μίαν αγάπη. Όμορφο ήταν βέβαια και το άλσος, πολύδεντρο κι ανθόσπαρτο και καλοποτισμένο. Μια πηγή τα νότιζε όλα, δέντρα και λουλούδια, αλλ’ ακόμα  πιο όμορφη ήταν η ζωγραφιά, καθώς έδειχνε με τέχνη περισσή, του έρωτα τα γυρίσματα…. Βρήκα λοιπόν κάποιον που μου εξήγησε τη ζωγραφιά, κι έγραψα τέσσερα βιβλία. Αφιερωμένο στον Έρωτα, στις Νύμφες και στον Πάνα, το έργο μου είναι κι απόκτημα ευχάριστο για τον καθένα: θα δώσει γιατριά στον άρρωστο και παρηγοριά στον θλιμμένο, σ’ όποιον αγάπησε θα φέρει αναμνήσεις  και θα προετοιμάσει αυτόν που δεν αγάπησε ακόμα.

…Γιατί κανείς ποτέ δεν ξέφυγεν ολότελα από τον Έρωτα, μήτε και θα του ξεφύγει, όσο υπάρχει κι ομορφιά και μάτια να την ατενίσουν. Σ’ εμάς ωστόσο ας δώσει ο Θεός να μένουμε στα λογικά μας και να διηγόμαστε των άλλων τα πάθη.”

 

Λόγγος – πρόλογος ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΑΦΝΗ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΧΛΟΗΣ, εκδ. Ίκαρος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο