Νέος Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα – Διαβάστε τι θα ισχύσει από τις 25 Μαϊου

Ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (Ε.Ε. 2016/679), ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018, θεσπίζει ενιαίο νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Με το νέο Κανονισμό, ενισχύεται το πλέγμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κατοχυρώνονται επαρκέστερα τα δικαιώματα του ατόμου του οποίου τα δεδομένα υπόκεινται σε επεξεργασία, καθώς επίσης εξασφαλίζεται η δυνατότητα αποτελεσματικότερου ελέγχου επί αυτών. Μεταξύ άλλων, ο Κανονισμός προβλέπει τα εξής δικαιώματα του υποκειμένου των προσωπικών δεδομένων:

• Ενημέρωση με σαφήνεια και διαφάνεια από τον υπεύθυνο επεξεργασίας (ταυτότητα και στοιχεία υπεύθυνου επεξεργασίας, είδος δεδομένων, σκοπός επεξεργασίας, πιθανοί αποδέκτες των δεδομένων κ.λπ.).

• Δυνατότητα πρόσβασης στα προσωπικά του δεδομένα, όταν αυτά υφίστανται επεξεργασία.

• Δυνατότητα απαίτησης διόρθωσης ή συμπλήρωσης ελλιπών δεδομένων, από τον υπεύθυνο επεξεργασίας.

• Αίτημα διαγραφής (λήθη) των προσωπικών του δεδομένων υπό προϋποθέσεις (ανάκληση συγκατάθεσης, παράνομη απόκτηση, απουσία επιτακτικών και νόμιμων λόγων επεξεργασίας κ.λπ.).

• Δυνατότητα εναντίωσης στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν καταδείξει επιτακτικούς λόγους για την επεξεργασία αυτή.

Επιπροσθέτως, ο υπεύθυνος επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων υποχρεούται:

• Να λαμβάνει τη συγκατάθεση του υποκειμένου των προσωπικών δεδομένων, όπου    αυτή απαιτείται και να είναι σε θέση να αποδεικνύει τη συγκατάθεση αυτή αν του ζητηθεί.

• Να μην προβαίνει σε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ανηλίκων κάτω των 16 ετών, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του γονέα. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας, θα πρέπει να επαληθεύει τη συγκατάθεση αυτή, με κάθε μέσο που του προσφέρει η διαθέσιμη τεχνολογία. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μικρότερο ηλικιακό όριο, σε καμία περίπτωση όμως το όριο δε θα πρέπει να είναι μικρότερο από τα 13 έτη.

• Nα μην επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αποκαλύπτουν τη   φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, δεδομένα που αφορούν την υγεία, τη σεξουαλική ζωή ή τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Για παραβάσεις των άρθρων του Κανονισμού, επιφυλάσσεται επιβολή αυστηρών διοικητικών προστίμων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από παράγοντες που ορίζονται στο ίδιο το σώμα του νομοθετήματος.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ή υποψιάζεστε ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται η παραβιάζεται μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:  210-8817730

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο